Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Σήματα κινδύνου από την στρατιωτική ηγεσία

Πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις

έγιναν την τελευταία προεκλογική εβδομάδα,

που ωστόσο υποβαθμίστηκαν

Την ενεργοποίηση κάθε προβλεπόμενης διαδικασίας προκειμένου να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό τα δραματικά παθητικά σε προμήθειες ανταλλακτικών και βλημάτων, με στόχο την αποκατάσταση του αξιόμαχου κρίσιμων επιχειρησιακά μονάδων θέτουν ως πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων ενώπιον της νέας ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας το ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί Όπλων.
Παράλληλα, απευθύνουν μήνυμα διαρκούς εγρήγορσης για την αντιμετώπιση πιθανών τουρκικών προκλήσεων με στόχο τον στρατιωτικό έλεγχο της δυναμικής των αντιδράσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας το προηγούμενο του αιφνιδιασμού της κυβέρνησης Σημίτη (που κατέληξε στο φιάσκο των Ιμίων).
Οι καταγραφές στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας επιβεβαιώνουν τις πρώτες αναφορές των επιτελών.
Τρεις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, η Άγκυρα εξέδωσε τρεις ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες αρνείται στην Ελλάδα την αρμοδιότητα εκτέλεσης στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή Λήμνου – Σαμοθράκης (κατά την πρώτη ΝΟΤΑΜ) και Ψαρών (κατά τη δεύτερη), ζώνες που επιμένει ότι θεωρούνται αποστρατικοποιημένες βάσει της συνθήκης της Λωζάνης. Η Τρίτη ΝΟΤΑΜ αφορά στην αρμοδιότητα διενέργειας αποστολών έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή Χίου – Ικαρίας – Σάμου. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει θέμα αποστρατικοποίησης νήσων του Ανατολικού Αιγαίου μέσω της έκδοσης ΝΟΤΑΜ παρακάμπτοντας επιδεικτικά τη θέση της Αθήνας που υποστηρίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης (την οποία επικαλούνται οι Τούρκοι) έχει αντικατασταθεί από την Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, με την οποία καταργήθηκε η αποστρατικοποίηση των Στενών.
Για πρώτη φορά, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι Τούρκοι παρενόχλησαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και μάλιστα στη «στοχευμένη» περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου (τα τελευταία περιστατικά παρενοχλήσεων αφορούσαν ελικόπτερα Super Puma και εναέρια μέσα της ευρωπαϊκής δύναμης αποτροπής λαθρομετανάστευσης, που περιπολούν στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της Frontex). Ραντάρ της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απηύθυνε μηνύματα, μέσω ασυρμάτου, προς τρία ελληνικά F-16, που πετούσαν πάνω από την περιοχή του Φαρμακονησίου και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκτελώντας εκπαιδευτική άσκηση. Οι Τούρκοι απαίτησαν να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλιώς θα αναχαιτίζονταν. Τα ελληνικά μαχητικά, που περνούσαν σε ύψος τριών χιλιάδων ποδών, συνέχισαν κανονικά και ολοκλήρωσαν την άσκηση ανεπηρέαστα, οπότε επέστρεψαν στη βάση τους, στο αεροδρόμιο της Σούδας. Η παρενόχληση των ελληνικών μαχητικών εντός Εθνικού Εναέριου Χώρου επιβεβαιώνει την απόφαση των Τούρκων να κλιμακώσουν τις πιέσεις αμφισβήτησης στην περιοχή, συμπληρώνοντας τις πρακτικές των υπερπτήσεων αεροσκαφών τους πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά με προειδοποιήσεις αναχαίτισης, που σε μελλοντικό σήμα σημαίνει ότι είναι πιθανό να εξελιχθούν σε αερομαχίες.
Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, έκανε την εμφάνισή του στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά των Ιμίων ιδιωτικό ιστιοφόρο, με υψωμένη την τουρκική σημαία, που τελικά αγκυροβόλησε στην ανατολική νήσο. Περιπολικό του λιμενικού σώματος, που αντελήφθη τον πλου του ιστιοφόρου, ενημέρωσε το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους ότι κινείται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Σε κοντινή απόσταση, στην περιοχή των Ιμίων, αλλά εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με το λιμενικό, εμφανίστηκε και ακταιωρός (SG) της τουρκικής ακτοφυλακής.
Το ΓΕΕΘΑ, σε επίδειξη αποφασιστικότητας, έδωσε εντολή αποστολής κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού. Έπειτα απ΄πο παραμονή περίπου μιάμισης ώρας στα Ίμια, το τουρκικό ιστιοφόρο απομακρύνθηκε τελικά από την ανατολική νησίδα και απέπλευσε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σενάριο βασισμένο στ περιστατικό, υπό το ενδεχόμενο επανάληψης πρόκλησης στα Ίμια από τους Τούρκους, περιλαμβάνεται και στο πρώτο «πακέτο» ενημέρωσης της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας από τους Επιτελείς.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/10/blog-post_3930.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου