Ίσως η πιο κρίσιμη εβδομάδα στην ιστορία της Ελλάδας ξεκινά με το Γιουρογκρούπ αλλά και το Εκοφίν την Τρίτη να βάζουν στο τραπέζι το ελληνικό πρόβλημα. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για την οικονομία αφού έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο.
Φαίνεται ότι ΔΝΤ και Κομισιόν βάζουν στο τραπέζι το περίστροφο και απειλούν την Ελλάδα με «αυτοκτονία» αν δεν συναινέσει σε όσα επιτακτικά της ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα πάει στις Βρυξέλλες ουσιαστικά σαν… θεατής αφού δεν έχει ούτε τη δύναμη, ούτε και την αποφασιστικότητα να ζητήσει περισσότερα από αυτά που δίνουν οι ξένοι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διήμερο θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα σε έναν ξεκάθαρο εκβιασμό που θα κάνουν. «Ή συμφωνείτε εδώ και τώρα σε όσα σας ζητάμε ή δεν έχει 5η δόση του δανείου». Αυτό θα είναι λίγο πολύ το σκηνικό που θα στηθεί σε μια συνεδρίαση που θα μοιάζει περισσότερο με «δικαστήριο» που θα δικάσει τις αστοχίες της κυβέρνησης η οποία εξόκειλε το καράβι, έχοντας βέβαια λίγη βοήθεια από το ίδιο το Μνημόνιο.
Μαζικές αποκρατικοποιήσεις εταιρειών, ξεπούλημα κρατικής ακίνητης περιουσίας, λουκέτο σε προβληματικές ΔΕΚΟ και απόλυση των εργαζόμενων, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μέτρα ύψους 7 δις ευρώ θα είναι το πακέτο που θα απαιτήσουν οι ξένοι. Θα επιχειρήσουν δε να συνδέσουν τη δόση του δανείου με το νέο δανεισμό που πρέπει να συμφωνήσει η Ελλάδα. Ο εκβιασμός είναι ξεκάθαρος. Η μη χορήγηση της 5ης δόσης θα σημάνει ταυτόχρονα στάση πληρωμών, επομένως και χρεοκοπία.
Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η νέα “βοήθεια” είναι προ των πυλών. Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος ουσιαστικά είπε ότι τα στοιχεία που περιμένουν για την Ελλάδα από την έκθεση της τρόικας είναι χάλια, επομένως κάτι πρέπει να κάνουν.
“Πρόκειται για φήμες (αναφέρεται στην επιπλέον βοήθεια), αλλά εάν επιβεβαιωθούν από τους αριθμούς που θα έχουμε τον Ιούνιο, τότε πρέπει να συζητήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε”, είπε ο κ. Σόιμπλε. Σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «ένα κομβικό σημείο θα πρέπει να είναι ότι την ώρα που η κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης βοηθάει την Ελλάδα να κερδίσει χρόνο, ο ιδιωτικός τομέας αποσύρεται όλο και περισσότερο».
Η κυβέρνηση ίσως προσπαθήσει να «εξευμενίσει» την τρόικα κάνοντας μια «εντυπωσιακή» κίνηση η οποία ακούει στο όνομα άμεση αποκρατικοποίηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα και χωρίς προβλήματα και εμπόδια και με σίγουρους ενδιαφερόμενους, μπορεί να πουληθεί ο ΟΠΑΠ. Έτσι θα δώσουν το σήμα ότι κάτι γίνεται από όσα ζητούν οι τροϊκάνοι.
Οι κρίσιμες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γίνονται στη σκιά του σκανδάλου με τον Στρος Καν ο οποίος, όταν συνελήφθη, μετέβαινε στην Ευρώπη για να συναντηθεί με τη Μέρκελ. Κάποιες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, κάνουν λόγο για σχέδιο που είχε ο Στρος Καν και θα παρουσίαζε στη Μέρκελ και το οποίο ήταν ευνοϊκό για την Ελλάδα και θα έλυνε οριστικά την κρίση.
Δυστυχώς, αν πράγματι ήταν μια πρόταση καλή, χάσαμε την ευκαιρία αφού τον Στρος Καν τον πρόλαβε η… καμαριέρα.
Ένα επίσης, σημαντικό γεγονός που σημαδεύει την κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι οι ασφυκτικές πιέσεις από Ελλάδα και εξωτερικό για συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Η παρέμβαση του Κάρολου Παπούλια δεν ήταν καθόλου τυχαία και φαίνεται ότι μπαίνει μπροστά για να πετύχει να συναινέσει το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου. «Η λύση υπάρχει και είναι πολιτική», είπε. Κι εμείς καταλαβαίνουμε ότι είτε εννοεί τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων είτε τις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου