Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Επιμήκυνση του χρέους και του Μνημονίου


H επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα  η επιμήκυνση του Μνημονίου, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ δύο έως τέσσερα χρόνια αργότερα και όχι το 2015, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, συζητήθηκε χθες το βράδυ στην μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Στην σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί οικονομικών των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζωνης (μεταξύ αυτών ο Γερμανός υπουργός Σόιμπλε, η Γαλλίδα Λαγκάρντ, ο Ιταλος Τρεμόντι κ.ά.).
Η επιμήκυνση φαίνεται ότι θα γίνει σε εθελοντική βάση, δηλαδή θα συμμετάσχουν στην προτεινόμενη συμφωνία μόνον όσοι από τους κατόχους ομολόγων το επιθυμούν. Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία έλεγαν ότι οι νομικοί που υποστηρίζουν την κυβέρνηση θεωρούν ότι μια εθελοντική επιμήκυνση δεν θεωρείται πιστωτικό γεγονός (credit event) και συνεπώς δεν ενεργοποιούνται τα ασφάλιστρα έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS). Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, η συμφωνία θα προβλέπει, εκτός από την επιμήκυνση, μια περίοδο χάριτος, δηλαδή τη μη καταβολή τόκων για τα συγκεκριμένα ομόλογα για δύο χρόνια και ως αντάλλαγμα οι ομολογιούχοι θα πάρουν ένα καλύτερο επιτόκιο.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι υπουργοί Οικονομικών να καταλήξουν τελικά σε κάποια άλλη συμφωνία, δεδομένου ότι, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, η επιμήκυνση θα ήταν αποτελεσματικότερη εάν περιελάμβανε τα ομόλογα που λήγουν από το 2013 έως το 2014.
Οι παράγοντες που οδήγησαν στην μυστική σύσκεψη ήταν κυρίως οι εξής δύο:
Πρώτον,  η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους για το έλλειμμα του 2011 και του 2012. Επίσης, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ακόμη ασαφές. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας. Είναι μάλιστα πιθανό να αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα ακόμη και φέτος λόγω των αποκλίσεων στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Δεύτερον,  Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα βοήθεια καθώς η κοινή γνώμη είναι εχθρική απέναντι στα σχέδια διάσωσης των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μάλλον στο Εcofin του Μαΐου, που θα γίνει σε λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες.
Η πρόταση της Γερμανίας αφορούσε στην επιμήκυνση για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2013. Δηλαδή, ένα ποσό τουλάχιστον 68 δισ. ευρώ, που έχουν συνολικά στην κατοχή τους ελληνικές και ξένες τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες επενδυτές και λήγουν τον επόμενο χρόνο.Το υπόλοιπο ποσό, καθώς και τα προβλεπόμενα ελλείμματα του 2012 και του 2013, θα καλυφθούν από τις τελευταίες δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την Tρόικα -άλλες πηγές κάνουν λόγο μόνο για το 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιμήκυνση θα γίνει σε εθελοντική βάση, δηλαδή.
Τονίζεται ότι το 2012 οι δανειακές ανάγκες αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια της Τρόικας είναι 20 δισ. ευρώ. Αυτό έγινε, καθώς το Μάιο του 2010 υπήρχε η εκτίμηση ότι τα υπόλοιπα χρήματα του 2012  η Ελλάδα θα τα δανειζόταν από τις διεθνείς αγορές, κάτι που αυτήν τη στιγμή όμως φαντάζει αδύνατον.
Έτσι, όπως διαφαίνεται, το νέο δάνειο θα καλύψει μέρος των δανειακών αναγκών των 12 δισ. του 2012, τα 36 δισ. του 2013, τα 48 δισ. του 2014, τα 28 δισ. του 2015, τα 16 δισ. του 2016 και τα 24 δισ. ευρώ του 2017. Για τη μείωση του χρέους θα χρησιμοποιηθούν και τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.
(Antinews, Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου