Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οι υποψήφιοι για το ΔΝΤ, μετά την παραίτηση Στρος Καν – Οι επικρατέστεροι


Mετά την επίσημη παραίτηση του Στρος Καν η κούρσα διαδοχής για την ηγεσία στο ΔΝΤ έχει ξεκινήσει.
Οι πιέσεις από τη Γηραιά ήπειρο για ισχυρό Ευρωπαίο στον διεθνή οργανισμό αντείνονται συνεχώς, καθώς αυτή τη φορά η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης – ΗΠΑ για Αμερικανό στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ευρωπαίο στο ΔΝΤ ίσως και να μην επιτευχθεί. 
Η μάχη φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, αφού οι υποψήφιοι εμφανίζονται από κάθε πλευρά του πλανήτη.
Ο νομισματικός πόλεμος και οι κρίσεις χρέους δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα τυχαίες στις όλες εξελίξεις, καθώς το ΔΝΤ έχει δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το λόγο: επιβλέπει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρακολουθώντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ισοζύγια πληρωμών και προσφέροντας οικονομική και τεχνική βοήθεια όταν του ζητηθεί.
Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών τονίζουν ότι και ο επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος. Αντιρρήσεις έχουν οι ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδία), αλλά και οι Αμερικανοί.
Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς. Για τον τελευταίο τουλάχιστον στον olympia έχει αφιερώσει αρκετές γραμμές για ευνόητους λόγους!

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ μέχρι σήμερα

Προς το παρόν το νήμα φαίνεται να κόβει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η 55χρονη Γαλλίδα υπουργός έχει τις διαπραγματευτικές ικανότητες και μία πλήρη γνώση της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και κυρίως τις χώρες της ευρω-περιφέρειας.
Αν η κ. Λαγκάρντ διαδεχθεί τον Στρος Καν θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει γενική διευθύντρια στην ιστορία του ΔΝΤ. Αυτό ίσως αποδειχθεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για την προώθηση της υποψηφιότητας της Γαλλίδας υπουργού.
Από την πλευρά τους οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ και κυρίως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκτός Ευρώπης (δηλαδή οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι αναδυόμενες οκονομίες) θα εξετάσουν αν αυτές οι ικανότητες επαρκούν ώστε η Γαλλία να συνεχίσει να διατηρεί το «τιμόνι» του ΔΝΤ.

http://olympia.gr/2011/05/19/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου