Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στο Μπαχρέιν


(ανανεωμένο) Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, μετά από έφοδο που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μαργαριταριού. Πέντε διαδηλωτές και τρείς αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Για προσπάθεια «εξολόθρευσης» των αντιφρονούντων κάνει λόγο ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης Αμπντέλ Τζαλιλ Χαλίλ.
Στο μεταξύ, ο στρατός ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. ως τις 4 π.μ. (15.00 ως 03.00 ώρα Ελλάδας) σ’ ένα μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσας Μανάμα και απαγόρευσε όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις σ’ όλη τη χώρα.
Παράλληλα, οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν πως το Χρηματιστήριο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση των διαδηλωτών, κυρίως σιιτών από την κεντρική πλατεία της Μανάμα, σκοτώθηκαν τρείς  αστυνομικοί , οι οποίοι παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα διαδηλωτών που ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα, φεύγοντας από την πλατεία του Μαργαριταριού.
Επίσης, τέσσερις αστυνομικοί νοσηλεύονται με τραύματα από μαχαίρι, αλλά κανένας τους δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.
«Πρόκειται για έναν πόλεμο εξόντωσης. Αυτό δεν συμβαίνει ούτε σε πολέμους. Είναι απαράδεκτο» τόνισε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης.
Ο Χαλίλ δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς πως οι στρατιωτικές δυνάμεις εκτός του ότι εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την πλατεία του Μαργαριταριού, έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας δρόμους και πυροβολώντας ή συλλαμβάνοντας όσους προσπαθούν να τους διασχίσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις ασφαλείας παίρνουν θέσεις στην οικονομική περιοχή της Μανάμα και ανοίγουν τους δρόμους που είχαν αποκλείσει οι διαδηλωτές.
Την ίδια στιγμή, πυροβολισμοί ακούγονται από το σημείο που έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλωτές.
Ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, την ίδια ώρα που στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς ανοίγουν τους δρόμους που είχαν κλείσει με αυτοσχέδια οδοφράγματα οι διαδηλωτές, επιτρέποντας την πρόσβαση στην συνοικία αυτή στην οποία έχουν την έδρα τους πολλές διεθνείς τράπεζες και πολυεθνικές εταιρίες.
Αρκετές σκηνές μέσα στις οποίες οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους σιίτες, είχαν περάσει τη νύχτα, πήραν φωτιά, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από το σημείο αυτό.
Νωρίτερα, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία αυτή από τις 19 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Με βόμβες πετρελαίου απάντησαν οι διαδηλωτές.
Ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν τόνισε πως το καθεστώς του Μπαχρέιν συμπεριφέρεται όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, αντιμετωπίζοντας «με εξαιρετική ωμότητα» τον λαό του.
«Καλούμε τους γιους μας να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και να σώσουν τη ζωή τους» είπε σε συνέντευξή του στο αλ Τζαζίρα. «Τονίζουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της εξέγερσής μας» πρόσθεσε ο Σαλμάν.
Ο ίδιος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη «να επέμβουν για να προστατεύσουν τους πολίτες από τις δυνάμεις που τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι εχθροί».
Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια ημέρα μετά την άφιξη ξένων στρατευμάτων του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για να καταστείλουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος.
Την Τρίτη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν.
ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου