Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ανέλαβε το ΝΑΤΟ στην Λιβύη


Ύστερα από πολυήμερες «ζυμώσεις» και διαπραγματεύσεις, τα μέλη του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι αυτό θα πρέπει να  αναλάβει την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απ τη Λιβύη.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες, από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Anders Fogh Rasmussen. Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο ΝΑΤΟ, κάτι που επεδίωκαν διακαώς.
«Από τώρα και στο εξής οι επιχειρήσεις θα γίνονται από κοινού από τα μέλη του συνασπισμού και του ΝΑΤΟ... ακόμη όμως δεν αποφασίσαμε αν το ΝΑΤΟ θα είναι αυτό που θα έχει τη τελική ευθύνη», είπε.
Σύμφωνα με την Hillary Clinton είναι απλά θέμα χρόνου. Όπως ανακοίνωσε, σε μικρό διάστημα το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο «να προστατεύσει τους Λίβυους άμαχους, να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων, και να στηρίξει την ανθρωπιστική αποστολή».
Προς το παρόν, ο συνασπισμός των χωρών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάφερε να αποτρέψει τη καταστολή των εξεγερθέντων από πλευράς του λιβυκού στρατού, αλλά παραμένει διαιρεμένος όσον αφορά στους τελικούς στόχους της αποστολής.
Ναι μεν αποφασίστηκε να αναλάβει τη πρωτοβουλία το ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία ως προς το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές, και ποιος θα είναι ο τελικός τους σκοπός.
Η Γαλλία έχει ήδη αναγνωρίσει επίσημα τους επαναστάτες, ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, αλλά κανένας άλλος δεν έχει προχωρήσει σε παρόμοια ενέργεια.
Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποιεί πως αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, με τον έλεγχο των ουρανών από το ΝΑΤΟ, αλλά και με συνεχιζόμενες μάχες στο έδαφος, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο.
Όπως δήλωσε ο στρατηγός ε.α. και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Joseph.Ralston: «Δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε κάτι, αν δεν γνωρίζουμε πότε να σταματήσουμε... Κάναμε κάτι αντίστοιχο στο Ιράκ για 12 ολόκληρα χρόνια, και ο Σαντάμ δεν έπεσε. Ποιος μας λέει ότι θα πέσει ο Καντάφι;».
NY Times, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου