(Ανανεωμένο) Έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.
«Οι άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων” τόνισε ο Μούσα.
Αργότερα, αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος απαντώντας στον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου επεσήμανε ότι: ”Η απόφαση που υποστηρίχθηκε από Αραβικά κράτη και από τις χώρες μέλη του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ περιλαμβάνει και “τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των πολιτών”, πέραν της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού”.
Η στρατιωτική δράση που έχει αναληφθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά του καθεστώτος της Λιβύης είναι νομιμοποιημένη από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε.
Αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν απόψε (20,15 ώρα Ελλάδας) στο κέντρο της Τρίπολης , κυρίως κοντά στην κατοικία του Καντάφι, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών μέσων.
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης μεταφέρει εντολή του Καντάφι προς όλες τις μονάδες του στρατού να εφαρμόσουν άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Νωρίτερα ,ο αρχηγός του μικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη είναι “πολύ αβέβαιη” και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι.
Από την πλευρά του ο διοικητής Τζέιμς Στόκμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης στην Αφρική δήλωσε ότι οι πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν “διάφορα επίπεδα καταστροφών” σε 20 με 22 στόχους, γύρω από την λιβυκή αεράμυνα.
Ενώ αξιολογείται η πιθανή καταστροφή σε δύο άλλους στόχους, πρόσθεσε.
Ο Στόκμαν επιβεβαίωσε επίσης ότι τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου stealth συμμετείχαν στις σημερινές αεροπορικές επιθέσεις.
Παράλληλα, Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.
Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI, ο Λα Ρούσσα είπε ότι οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.
“Θέλουμε να συμμετάσχουμε ισότιμα στην επιχείρηση”, είπε.
Επίσης, αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη προκειμένου να συμμετάσχουν στη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Μάικ Μάλεν.
Επιφυλακτική, αλλά και δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Άγκυρα στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη, ενώ υπογραμμίζει ότι μόλις είχαν αρχίσει τα γεγονότα στη χώρα αυτή, είχε ζητήσει να σταματήσει η βία και να παραιτηθεί ο Καντάφι.
“Μακάρι να είχαν λυθεί τα προβλήματα προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: “Μακάρι η Λιβύη να ολοκλήρωνε τη διαδικασία αλλαγής δίχως αυτό το αντίτιμο. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και τα πράγματα κατέληξαν σε σημείο ανεπιθύμητο. Από εδώ και πέρα, επιθυμούμε ο λαός της Λιβύης να καθορίσει το μέλλον του με τη δική του βούληση και απόφαση. Επιθυμούμε να λήξει το συντομότερο δυνατό η στρατιωτική επιχείρηση και να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη.”
Νωρίτερα , το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε τη μερική απομάκρυνση του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Τρίπολη , σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όπου εκφράζεται η απαίτηση για εγγύηση της ασφάλειάς τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησής τους.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς είχε νωρίτερα δηλώσει ότι “η Μόσχα υποδέχθηκε με λύπη την ένοπλη αυτή ενέργεια, που αποφασίστηκε με επίκληση του βεβιασμένα υιοθετημένου ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας”. Η ρωσική διπλωματία κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες στην αντιπαράθεση λιβυκές πλευρές να σταματήσουν τη βία και την αιματοχυσία και να προχωρήσουν σε διάλογο, αξιοποιώντας και την επικείμενη επίσκεψη στη Λιβύη εκπροσώπων της Αφρικανικής Ένωσης.
Η υπόθεση της Λιβύης θα βρεθεί και στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται από σήμερα διαδοχικά την Αίγυπτο και την Αλγερία. Εκτός της ηγεσίας των δύο χωρών, ο κ. Λαβρόφ θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης.
Ο αριθμός των Λίβυων που έχουν σκοτωθεί από Δυτικές δυνάμεις φτάνει τους 64, μετά τον θάνατο ορισμένων τραυματισμένων, σύμφωνα με λιβυκή ιατρική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου