Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πυρηνικό «θρίλερ» στην Ιαπωνία


Λανθασμένη ήταν  σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσί, η μέτρηση για επίπεδα ραδιενέργειας 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερα του φυσιολογικού, που ανάγκασε τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο του αντιδραστήρα 2.
Ο αντιπρόεδρος της ηλεκτρικής εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co (TEPCO), Σακάε Μούτο, ζήτησε συγγνώμη για το λάθος αυτό, το οποίο οδήγησε σε συναγερμό  εντός και εκτός Ιαπωνίας για τις επιπτώσεις της μόλυνσης από τη μονάδα.
Ποσοστά ραδιενέργειας αρκετών χιλιάδων μιλισίβερτ ανά ώρα έχουν ήδη μετρηθεί γύρω από τους αντιδραστήρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επιβάλλοντας την προσωρινή εκκένωση των μονάδων.
Αυξημένα είναι, επίσης και τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου είναι 1.850 φορές πάνω από το κανονικό, από 1.250 μια ημέρα νωρίτερα.
Αξιωματούχος της υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι πιθανό να υπάρχει διαρροή από το κέλυφος αντιδραστήρων και σε αυτή να οφείλεται η υψηλή ραδιενέργεια που εντοπίστηκε σε στάσιμο νερό στα κτήρια όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.
Πάντως, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική.
Τέλος, η ιαπωνική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών έχει φθάσει τους 10.489, ενώ 16.621 πολίτες παραμένουν αγνοούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου