Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται το πυρηνικό «θρίλερ» στη Φουκουσίμα


Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα είναι 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα νερού τα οποία ελήφθησαν από τη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Μέχρι σήμερα οι αναλύσεις διενεργούνταν στη νότια πλευρά του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Νο 1), στην έξοδο των αντιδραστήρων 1 και 4, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 11ης Μαρτίου, όπου το επίπεδο του ιωδίου 131 ήταν την Κυριακή σχεδόν 2.000 φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την εσφαλμένη ανακοίνωση της εταιρίας Tokyo Electric Power (Tepco), που έχει τη διαχείριση των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Φουκουσίμα, ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγματα νερού που διέρρευσε χθες από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Σε ανακοίνωση της η ιαπωνική κυβέρνηση επεσήμανε, ότι τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που έχει πλημμυρίσει τον υπόγειο χώρο ενός από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία μπορεί να προκλήθηκαν από τη μερική τήξη των ράβδων πυρηνικού καυσίμου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Οι δηλώσεις αυτές είχαν στόχο να τονίσουν ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα 2, όπως φοβούνταν ορισμένοι ειδικοί.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tepco) ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νερό με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο εξωτερικό του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα 2 και την τουρμπίνα του στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα,
“Βρήκαμε νερό συγκεντρωμένο σε πηγάδια επιθεώρησης ενός υπόγειου αυλακιού που καταλήγει εκτός του κτιρίου, με επίπεδο ραδιενέργειας άνω των 1.000 μιλισιβέρτ την ώρα”, τόνισε.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολυσμένο νερό βρέθηκε επίσης στο εξωτερικό των κτιρίων των αντιδραστήρων 1 και 3, αλλά με πολύ χαμηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.
Παράλληλα, οι μηχανικοί καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Πυρκαγιές, εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας τους ανάγκασαν να διακόψουν πολλές φορές τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν μια καταστροφική τήξη των πυρήνων των έξι αντιδραστήρων του εργοστασίου.
“Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση να είναι πολύ σοβαρότερη από αυτή που θέλουν να πιστεύουμε”, τόνισε ο ειδικός Νετζμεντίν Μεσκάτι από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, προσθέτοντας πως ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών.
“Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση, χρειάζεται η στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι πιο σημαντικό από την ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη”, είπε ο Μεσκάτι.
Χθες, οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ  εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχτηκε ότι οι επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα επίπονες και ότι η απουσία προόδου είναι απογοητευτική.
Τέλος, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα χαράματα της Δευτέρας την επαρχία Μιγιάκι στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία. Hκυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι, την οποία ακύρωσε λίγο αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου