Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε ο πορτογάλος πρωθυπουργός


Ο σοσιαλιστής πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε αργά σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας , Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας του σχεδίου λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, ανακοινώθηκε από την πορτογαλική προεδρία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Lusa.
Η παραίτηση Σόκρατες έρχεται μία ημέρα πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τη συνολική απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.
Ο Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ηγείτο  της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιο καταψηφιστεί, ισχυριζόμενος ότι η απόρριψή του θα εξαναγκάσει τη χώρα να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται εναντίον των μέτρων λιτότητας, διότι θα επιφέρουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.
Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί  το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.
Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου