Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται η ένταση στη Συρία


Εκατοντάδες σύροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες που διαμένουν στο Τάφας, κοντά στη Ντεράα, χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι ακολουθούσαν τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό ενός διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα.
Σύρος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές στην παραλιακή πόλη Λατάκια βορειοδυτικά της Δαμασκού.
Σημειώνεται ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υποσχέθηκε την Πέμπτη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, να επιτρέψει περισσότερες ελευθερίες και να καταπολεμήσει την διαφθορά, καθώς και να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε το 1963, ενώ εξήγγειλε μεγάλες αυξήσεις των μισθών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Επίσης, οι  συριακές αρχές απελευθέρωσαν χθες το βράδυ συνολικά 260 πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αλλά και 14 Κούρδους, σε μια χειρονομία που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έδωσαν πρόσφατα για τη βελτίωση των πολιτικών ελευθεριών στη Συρία.
Όμως οι συγκεκριμένες κινήσεις της κυβέρνησης δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τους διαδηλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια ενώ  η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι οι νεκροί  ξεπερνούν τους  55.  Άλλες πηγές  στη Συρία αναφέρουν ότι ο απολογισμός ίσως είναι διπλάσιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες  στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες μετά τις προσευχές υπήρξαν 23 νεκροί, με θύματα για πρώτη φορά και στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Οι πληροφορίες ήταν περιορισμένες καθώς οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις κινήσεις των δημοσιογράφων.
Στη Ντεράα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετέτρεψαν σε πορείες τις κηδείες ορισμένων θυμάτων, φωνάζοντας “Ελευθερία”. Σε μια κεντρική πλατεία, ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είδε διαδηλωτές να ρίχνουν  άγαλμα του πατέρα του Άσαντ, του εκλιπόντος πρώην προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, πριν άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά ανοίξουν πυρ από κτήρια με αυτόματα όπλα.
Το πλήθος στην πλατεία, περίπου 3.000 άνθρωποι, σκόρπισε δεχόμενο σφαίρες και δακρυγόνα. Ο ανταποκριτής είπε ότι είδε τραυματίες να μεταφέρονται με αυτοκίνητα και ασθενοφόρα. Είναι ασαφές εάν και πόσοι από τους διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Χθες το απόγευμα οι άνδρες των υπηρεσιών ήταν άφαντοι και διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά στην κεντρική πλατεία όπου έβαλαν φωτιά σε κρατικό κτήριο.
“Το φράγμα του φόβου έχει σπάσει. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα στον δρόμο για την ανατροπή του καθεστώτος”, είπε ο Ιμπραήμ, δικηγόρος στη Ντεράα, που συνέκρινε όσα συμβαίνουν με τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, στην Αίγυπτο και αλλού. “Έχουμε φθάσει στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή”, πρόσθεσε.
Στην πόλη Σαναμέιν, στην ίδια περιοχή με τη Ντεράα, κάτοικοι είπαν ότι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από κτήριο που χρησιμοποιεί η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού–που θεωρείται μέρος του συστήματος ασφαλείας του Μπάαθ, το οποίο κυβερνά τη Συρία από το 1963. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν “ένοπλους” που προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτήριο στη Σαναμέιν.

Διεθνείς αντιδράσεις
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι τα αιτήματα των πολιτών της Συρίας για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις είναι θεμιτά και πρέπει να γίνουν σεβαστά από το σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
“Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών τους”, είπε ο Μπαν Γκι-μουν, καλώντας τις αρχές της Συρίας να επιδείξουν την “μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και εκφράζοντας την ελπίδα για μια ουσιώδη απάντηση” στις “θεμιτές” διαμαρτυρίες των σύρων πολιτών.
Την καταστολή των κινητοποιήσεων στη Συρία καταδίκασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.  Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του αμερικανού  προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι “καταδικάζουμε έντονα τις απόπειρες της συριακής κυβέρνησης να καταστείλει και να εκφοβίσει τους διαδηλωτές”.
Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε  ”συγκλονισμένη” από τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων και κάλεσε  το συριακό καθεστώς να ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού μέσω του διαλόγου και των άμεσων πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου