Ας παραβλέψουμε την υποκρισία όλων των χωρών που τώρα θυμήθηκαν ότι ο Καντάφι είναι κακός ενώ μέχρι πρότινος του έκαναν τεμενάδες για τα πετρέλαιά του. Με πρώτη τη Γαλλία του Σαρκοζί αλλά να μην ξεχνάμε και τα αραβικά ανοίγματα του κ. Παπανδρέου. Το θέμα δεν είναι τόσο αυτό όσο η θέση της Ελλάδας σ’ αυτόν τον εν εξελίξει πόλεμο. Ακούγονται διάφορα σχετικά με την εμπλοκή μας στην επιχείρηση κατά της Λιβύης, σενάρια, φήμες και τρελά νούμερα. Αλλά κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει βγει να πει ποια η συμμετοχή της Ελλάδας στην επίθεση, τι έχει δώσει στις χώρες που κάνουν την επιχείρηση, ποια θα είναι η μελλοντική εμπλοκή της, θα στείλει ή έχει στείλει ελληνικά μαχητικά; Θα πάει και στρατός στη Λιβύη όταν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί; Σιγή από το υπουργείο Εξωτερικών για όλα αυτά καθώς και για τη φήμη ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στοιχίζει κάθε μέρα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Δηλαδή αν κρατήσει δύο μήνες η υπόθεση και αν μπει για τα καλά η χώρα μας στο παιχνίδι δεν αποκλείεται να χρεοκοπήσουμε κιόλας μια ώρα αρχύτερα.
Δεν ξέρω αν είχε επιλογές η Ελλάδα αν της ζήτησαν βοήθεια οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί και κυρίως οι Αμερικανοί. Κάποιοι χαρακτηρίζουν λάθος την ενεργή εμπλοκή της. Αφενός γιατί το κόστος είναι τεράστιο για μια χρεοκοπημένη χώρα κι αφετέρου διότι ο Καντάφι απειλεί να αιματοκυλίσει τις Μεσογειακές χώρες. Φαντάζεστε τώρα ένα βομβαρδιστικό της Λιβύης να πάει και να ρίξει 2-3 βόμβες στα... Χανιά ας πούμε. Ποιος θα πληρώσει τα θύματα και τις ζημιές;
Ίσως θα μπορούσε η κυβέρνηση να πει ότι θα παρέχει υποστηρικτική βοήθεια κι ότι αδυνατεί να κάνει κάτι άλλο. Να δώσει τα αεροδρόμια για ανεφοδιασμούς, να παράσχει άλλου είδους βοήθεια, αλλά όχι και να μπει στην... Τρίπολη ελληνικό στρατιωτικό σώμα. Άλλο η Τρίπολη της Λιβύης κι άλλο η Τρίπολη της Πελοποννήσου, θα πρέπει να πει κάποιος στον κ. Δρούτσα.
Και υπάρχει και το άλλο. Έχει ζητήσει ανταλλάγματα η Ελλάδα για την παροχή κάθε είδους βοήθειας; Λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο της 25ης Μαρτίου για την οικονομία, έχει κάνει καμιά κουβέντα η κυβέρνηση για το κόστος που επωμίζεται η χώρα από τον πόλεμο και για το πώς θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να βρουν μια καλύτερη λύση για το χρέος μας;
Αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να την βγάλει καθαρή από αυτή την υπόθεση, να μη κάνει πράξη ο Καντάφι την απειλή του. Από την άλλη, όμως, αν ήταν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να βοηθήσει το ΝΑΤΟ τότε ας ζητήσει και ανταλλάγματα. Αλλιώς απλά για ακόμη μια φορά θα έχουμε γίνει μαριονέτες των ξένων σε μια σφαγή που δεν έχει καμιά σχέση με ανθρωπιστικούς λόγους, είναι καθαρά οικονομική. Δεν τους κάνει πλέον ο «τρελός» Καντάφι, θέλουν άλλον για να ελέγχουν τα πετρέλαια της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου