Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Στις πληροφορίες του Κούσα ποντάρουν οι ΗΠΑ


(Ανανεωμένο) Η αυτομόληση του λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μούσα Κούσα κατάφερε ένα “σημαντικό πλήγμα” στον Μουάμαρ Καντάφι και δείχνει ότι το περιβάλλον του λίβυου ηγέτη δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο καθεστώς του, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
“Ο Μούσα Κούσα είναι ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Καντάφι, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην παροχή κρίσιμων πληροφοριών για την τρέχουσα διανοητική κατάσταση και τα στρατιωτικά σχέδια του Καντάφι”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ.
“Πρόκειται για μια σπουδαία αυτομόληση και ένα σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς Καντάφι”, πρόσθεσε.
Η αυτομόληση του Κούσα “δείχνει επίσης ότι το περιβάλλον του Καντάφι κατανοεί ότι το καθεστώς του οδηγείται στον αφανισμό. Οι άνθρωποι που περιβάλλουν τον Καντάφι θα πρέπει να επιλέξουν αν θα στοιχηματίσουν σε ένα καθεστώς που έχει χάσει κάθε νομιμότητα και θα υποστούν σοβαρές συνέπειες ή αν θα τεθούν στην καλή πλευρά της ιστορίας”, σημείωσε ο ίδιος.
Ο Κούσα έφθασε στη Βρετανία από την Τυνησία με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Πιστός συνεργάτης του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Κούσα ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας από το 1994 έως το 2009, προτού αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με  δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ  ο Κούσα, «είναι σε ασφαλές μέρος», ενώ συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ αυτού και Βρετανών αξιωματούχων.
Ο Χέιγκ είπε ότι ο Κούσα «δεν θα έχει ασυλία από τη βρετανική δικαιοσύνη ούτε από τη διεθνή δικαιοσύνη».
Εν τω μεταξυ, ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης ,Μούσα Ιμπραήμ, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα παραιτήθηκε από τη θέση του, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει άλλος αξιωματούχος που να έχει παραιτηθεί ή να έχει φύγει από τη Λιβύη.
“Κατανοούμε τώρα ότι (ο Κούσα) παραιτήθηκε από τη θέση του… Ήταν προσωπική απόφασή του”, τόνισε.
“Ο Κούσα ζήτησε να μεταβεί στην Τυνησία για ιατρικούς λόγους. Του δόθηκε άδεια. Κατόπιν, μάθαμε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του (…) Η Λιβύη δεν εξαρτάται από άτομα”, πρόσθεσε ο Ιμπραήμ, αποκλείοντας την πιθανότητα να δώσει ο πρώην υπουργός πληροφορίες που θα έβλαπταν τη χώρα του. Όπως είπε, ο Μούσα Κούσα πάσχει από αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.
Επίσης, διέψευσε  τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άλλα άτομα, όπως ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Άμπου Ζέιντ Ντούρντα και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Ζουέι, εγκατέλειψαν τη χώρα και οδεύουν προς την Τυνησία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου