Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πόσα εκατομμύρια πληρώνουμε για να βομβαρδίζουν τη Λιβύη


Πέντε εκατ. ευρώ την ημέρα
          μας στοιχίζει ο πόλεμός τους...       
   Σε αυξηνένη πολεμική ετοιμότητα βρίσκονται τα ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας (Άκτιο, Άραξος, Ανδραβίδα) καθώς και της Κρήτης, αλλά και οι βάσεις αντιαεροπορικών πυραύλων S-300PMU1 στην Κρήτη. Το πρόβλημα εδώ είναι πως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της αντιαεροπορικής Μοίρας, δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι συντηρείται εξαιρετικά πλημελώς, επειδή δεν έχει υπογραφείσύμβαση υποστήριξης με την Ρωσία.
  Και ενώ δεν είχαν βρεθεί 600.000 ευρώ για να καταστούν επιχερησιακοί οι S-300PMU1 με αποτέλεσμα η Κρήτη να είναι ακάλυπτη απέναντι στην βαλλιστική απειλή των λιβυκών βλημάτων εδάφους-εδάφους SCUD, τώρα θα διατίθενται καθημερινά τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για την φιλοξενία των ξένων μαχητικών και όχι μόνο αυτών...Υπολογίζει το 
defencenet.gr.
  Επίσης ο ναύσταθμος της Σούδας, όπου ελλιμενίζονται τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη, αλλά και το λιμάνι της Καλαμάτας και πιθανότατα κα άλλα λιμάνια της νοτίου Ελλάδος, ετοιμάζονται να υποδεχθούν αμερικανικά και συμμαχικά πλοία.
  Έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, από την εποχή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχαν έρθει ακόμα και αποικιακά στρατεύματα και είχαν πολεμήσει στην Μακεδονία.
  Κάθε ημέρα υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο (καύσιμα, διατροφή, υποστήριξης, έκτακτος συναγερμός Ε.Δ. κλπ) η φιλοξενία όλων αυτών των δυνάμεων στον ελληνικό κρατικό Προϋπολογισμό. Δαπάνη που βέβαια θα καλυφθεί 100% από εθνικά κονδύλια. Όλα αυτά χωρίς την συμμετοχή των ελληνικών δυνάμων που ανάλογα με το εύρος της θα κοστίσει στην Ελλάδα 1,5-3 εκατ. ευρώ επιπλέον.
  Μέχρι σήμερα έχουν αφιχθεί 8 βελγικά μαχητικά F-16 MLU, σήμερα αναμένεται η άφιξη άλλων 6 Mirage 2000-5 από το Κατάρ, εκκρεμεί η έλευση 10 Τyphoon και 8 Tornado GR4 από την Βρετανία, άξι νορβηγικών F-16 και πιθανόν και μαχητικών F-16 από τα ΗΑΕ. Τα 24 μαχητικά (12 Mirage 2000-5 και 12 F-16) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έγιναν δεκτά στην Μάλτα και δεν υπάρχει κανένα άλλο αεροδρόμιο που να μπορεί να τα φιλοξενήσει.
  Κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να χρειαστεί η ενεργοποίηση και πέμπτης βάσης, πέρα από τις τέσσερις (Άκτιο, Ανδραβίδα, Άραξος, Σούδα) που ήδη έχουν διατεθεί και αυτή να είναι η Καλαμάτα, ενώ και το αεροδόμιο της Ρόδου είναι έτοιμο να ενεργοποηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην έγκαιρη προειδοποίηση, λόγω της βαλλιστικής απειλής που συνιστά η Λιβύη, η οποία δείχνει μέχρι στιγμής υψηλή απορροφητικότητα στις συμμαχικές επιδρομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες οι πιστές στον Λϊβυο ηγέτη δυνάμεις, εν μέσω βομβαδρισμών, κατέλαβαν την πόλη Μισράτα.
  Από τη βάση της Σούδας, ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να προσεγγίσει τους στόχους του στη Βεγγάζη μέσα σε 20 λεπτά, ενώ χρόνο τριών λεπτών χρειάζεται ένα λιβυκό βλήμα SCUD-C από την βόρεια ακτή της Λιβής για να πλήξει την Κρήτη. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα αποτελεί αυτή την στιγμή το προκεχωρημένο φυλάκιο βομβαρδισμού της Λιβύης..
  Ταυττόχρονα σε συνεγερμό έχουν τεθεί και οι υπηρεσίες πληροφοριών, ακθώς υπάρχουν χιλιάδες Λίβυοι στην Ελλάδα προσκείμενοι στο νυν καθεστώς και θεωρέίται πιθανόν να θελήσουν να προβούν σε τρομορκατικές επιθέσεις.


Ιταλική αντίδραση
  Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας», τόνισε ότι «αν το NATO δεν αναλάβει σύντομα τον συντονισμό των επιχειρήσεων, θα πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο για να ελέγξει και πάλι, η Ιταλία, τις βάσεις της». Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, τόνισε επίσης ότι «η Ρώμη εργάζεται για να περάσει, μέσα στις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες, ο όλος έλεγχος των επιχειρήσεων στα χέρια του ΝΑΤΟ. Διαφορετικά, θα ζητήσουμε να ισχύσει η αρχή σύμφωνα με την οποία για το σύνολο των ευθυνών, θα πρέπει να απολογούνται όλοι». Ο Φρατίνι πρόσθεσε, τέλος, ότι « η Ιταλία, κατά την αρχική φάση, δέχθηκε να πάρει μέρος στην συμμαχία αυτή, που δρα μέσω τριών στρατηγείων: του αμερικανικού, που βρίσκεται στην Νάπολη, του βρετανικού και του γαλλικού. Ξεκινήσαμε, δηλαδή, με μια κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά τώρα πρέπει να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση, στον κανόνα, που είναι η Ατλαντική Συμμαχία».

Ερντογάν: "Στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά, όχι στην Λιβύη"     
  Η Τουρκία κρατάει τα μαχητικά της αεροσκάφη για το Αιγαίο και δεν θα τα στείλει σε αποστολές στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των συμμαχικών βομβαδρισμών στην Λιβύη όπως ενημερώνει καθημερινά τοdefencenet.gr, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται αμείωτες.
 Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν χτες, δύο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Οι δύο σχηματισμοί αποτελούνταν από 16 αεροσκάφη εκ των οποίων τα οκτώ έφεραν οπλισμό. Η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
  "Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανόν", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα μετά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία. 
   Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμβολή της χώρας του θα συνίσταται στη συμμετοχή με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στις επιχειρήσεις "ελέγχου" στη Μεσόγειο και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου, κυρίως στη Βεγγάζη. 
  "Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν" στο Ιράκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.  
  Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
  Η συνάντηση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Αραβικής Λίγκας «έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να εκτιμήσει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι σχετικά με αυτή τη «νέα κατάσταση» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χτες η Άγκυρα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.
  Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία εντός της Συμμαχίας για τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων».
Ερωτηθείς αν η Τουρκία αντιτίθεται γενικώς στη στρατιωτική επιχείρηση, ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχουν χαράξει ένα πλαίσιο και εάν γίνει υπέρβαση του πλαισίου αυτού, με μία στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας».


Συμμετέχουν και Ισπανοί
  Δύο ισπανικά μαχητικά F-18 ξεκίνησαν να συμμετέχουν στις αποστολές πάνω από την Λιβύη τη Δευτέρα 21 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας τα δύο ισπανικά αεροσκάφη συμμετέχουν μαζί με τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας για την εφαρμογή της απαγορευτικής ζώνης πτήσεων που εφαρμόζεται με βάση την απόφαση του ΟΗΕ.
  Η Ισπανία συμμετέχει στις αποστολές με τέσσερα μαχητικά F-18 και ένα ιπτάμενο τάνκερ τα οποία εξορμούν από την ιταλική βάση Decimomannu στη Σαρδηνία.
  Εκτός από τα αεροσκάφη η Ισπανία συμμετέχει στις επιχειρήσεις μία φρεγάτα τύπου F-100  ένα υποβρύχιο τύπου S-74  και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235. Επιπλέον αυτών η Ισπανία διαθέτει για τις επιχειρήσεις τις βάσεις Rota και Moron de la Frontera στη διάθεση των συμμαχικών δυνάμεων.


Οι πρώτες συμμαχικές απώλειες
  Από τη Λιβύη, δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για θύματα και ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Αλλά και οι πληροφορίες των δυτικών Μέσων Μαζικής Αποβλάκωσης, είναι εξίσου ΜΗ κατατοπιστικές:  Μιλούν για ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 πουείχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία και το οποίο  "συνετρίβη", αλλά όπως είπε στο BBC  βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, "αυτό είναι θέμα των αμερικανών να το ανακοινώσουν". Το αλ Τζαζήρα μετέδωσε ότι αμερικανικό μαχητικό "συνετρίβη, αλλά οι δύο πιλότοι κατόρθωσαν να πηδήσουν με αλεξίπτωστο". Για να συμπληρώσει ότι σύμφωνα με αμερικανικό ανακοινωθέν, το αμερικανικό μαχητικό "συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης". Όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη συνετρίβηκαι όχι καταρρίφθηκε. Για να αποφύγουν το ρεζιλίκι, όπως τότε, όταν είχε καταρριφθεί στη Σερβία ένα από τα "αόρατα" βομβαρδιστικά Στελθ...
  Ο αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει επικρίσεις και από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσσου, επειδή το παρέκαμψε και διέταξε χωρίς να πρηγηθεί έγκριση του νομοθετικού σώματος, να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον των αμυντικών δομών της Λιβύης, όπως επισημαίνει το UPI.
 Οι δημοκτατικοί βουλευτές Michael Capuano της Μασαχουσέτης, Barbara Lee της Καλιφόρνια και Jerrold Nadler της Νέας Υόρκης δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ξεπέρασε τις συνταγματικές του εξουσίες, διατάζοντς τις αεροπορικές επιδρομές χωρίς την έγκριση του Κογκρέσσου. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Richard Lugarτης Ιντιάνα και Rand Paul του Κεντάκικαθώς και ο βουλευτής Roscoe Bartlett του Μέρυλαντ.

 Κίνα και Ρωσία -που απείχαν της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ- ζήτησαν κατάπαυση του πυρός, μετά την τρίτη νύχτα των "συμμαχικών" βομβαρδισμών, που είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ναυτική βάση κοντά στην Τρίπολη.

Το Ισραήλ στην αναμπουμπούλα χαίρεται
   Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χθες τουλάχιστον τέσσερις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον  τραυματισμό δύο αμάχων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.
  Ουδείς όμως διαννοήθηκε να ζητήσει να εφαρμοστεί no fly zone πάνω από το Ισραήλ. Παρά τα αλλεπάλληλα εγκλήματα που κατά καιρούς διαπράττουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εναντίον των Παλαιστίνιων.



http://www.styx.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου