Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Το πράγμα αρχίζει και αγριεύει στην Fukushima


Ο Νο3 έχει τρύπα στο δοχείο του (μάλλον από χτες την νύχτα ώρα Ελλάδος – έχει και σχεδιάγραμμα στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/16.html ).   Δεν τα καταφέρνουν να το ψύξουν. Και λέει ότι είναι αντιδραστήρας πλουτωνίου, ο μόνος από τους 6 που είναι με πλουτώνιο αντί ουράνιο.  Το πλουτώνιο έχει μεν κακή φήμη ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν εισπνευσθεί αλλά αμφισβητείται ότι είναι ειδικά χειρότερο από άλλα (ουράνια κλπ).  Για «δημόσιες σχέσεις» όμως είναι στην κατηγορία « ….άμησέ τα»
Βασικά, δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να κάνουν κάτι. Το μόνο που μπορώ να φανταστώ – και ΔΕΝ έχω ξαναδεί τέτοιο – είναι προσπάθεια κατάβρεξης ή καταστολής με χημικά μέχρι να κρυώσει από μόνο του αν είμαστε τυχεροί, σ3 4-5 μέρες, ή    «άγνωστο». Ωστόσο, και πάλι δεν είναι «Τσερνόμπυλ» δηλαδή δεν μιλάνε για «έκρηξη» .
Από χτες πρέπει να το ξέρουν και για αυτό απομάκρυναν κόσμο
Αυξάνεται η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στον “Φουκουσίμα”
Πολύ σοβαρή, χαρακτήρισε την κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο και δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταβεί αεροπορικώς στην Ιαπωνία το ταχύτερο δυνατό.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε, ότι  η βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έχει επιβεβαιωθεί.
Παράλληλα η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε ότι οι ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου σε δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού.
“Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση της δεξαμενής αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 3 και στον αντιδραστήρα 4″, διευκρίνισε η ΙΑΕΑ.
Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας.
“Δυστυχώς, η κατάσταση εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου”, δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, ο οποίος έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Κιριγένκο προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να μην έχει πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία για την κατάσταση και οι ρώσοι ειδικοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσομοίωση των εξελίξεων στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.
Ο Κιριγένκο σημείωσε επίσης ότι η κρίση είναι πιθανόν να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ εξέφρασε  εκ νέου ανησυχία για την κατάσταση στον σταθμό Φουκουσίμα, λέγοντας ότι πρόκειται για “πραγματική καταστροφή”, υπογραμμίζοντας και πάλι ότι η κατάσταση δεν βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.
Παράλληλα, η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979 δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται στις αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα και διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των αμερικανών στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής.
Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου, προληπτικά σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους.
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης.
Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε στον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν ότι τα Ηνωμένα Έθνη προτίθενται να προσφέρουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια στους πληγέντες από το σεισμό στη χώρα, αν η Ιαπωνία διατυπώσει σχετικό αίτημα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κατοίκων της πόλης Ισινομάκι που αγνοούνται μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι πιθανόν να φτάνει τους 10.000, όπως ανέφερε  σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.  Στην πόλη αυτή πριν την καταστροφή κατοικούσαν 16.000 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου