Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Robin O'Neil: Ένας μη αντικειμενικός διαμεσολαβητής


Την 1η Ιουλίου 1992 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία επαναφέρε την πρόταση της σύνθετης ονομασίας στη διαμάχη Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης Robin O Neil, ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το ζήτημα των Σκοπίων, ευνόησε στην έκθεσή του της 3ης Δεκεμβρίου 1992 αποκλειστικά την άλλη πλευρά αναφέροντας ότι «η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να αποδεχτεί την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) σε όλες τις διεθνείς συναλλαγές της». Οι μόνες υποχωρήσεις που απέρρεαν για τα Σκόπια ήταν να προστεθεί στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο όρος «Σκόπια» για διεθνή μόνο χρήση και στο άρθρο 49 του Συντάγματός τους («Η Δημοκρατία μεριμνά για το καθεστώς και τα δικαιώματα μελών του Μακεδονικού Λαού σε γειτονικές χώρες,… βοηθά την πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μαζί τους») να αλλάξουν την έκφραση «γειτονικές χώρες» με την λέξη «εξωτερικό». Mετά την απόρριψη της πρότασης από την ελληνική πλευρά, η ΕΕ θα εγκαταλείψει την προσπάθεια επίλυσης της διενέξεως μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ.

18 χρόνια μετά, ο Βρετανός συνταξιούχος διπλωμάτης υποστηρίζει σε συνέντευξή του στα σκοπιανά ΜΜΕ ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να δεχθεί αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας και πως «αν τα Σκόπια ενδώσουν στις ελληνικές πιέσεις τότε η Ελλάδα θα θέσει νέες και… νέες απαιτήσεις, μέχρι να φθάσει στον απώτερο στόχο της να εξαφανιστεί η “Μακεδονία” από το χάρτη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχαν οι μελλοντικές απόψεις του νυν ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Matthew Nimetz, ο οποίος αποδείχθηκε προκλητικά ανιστόρητος: «Σχετικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, θα πω ότι προσωπικά δεν τρέφω ιδαίτερη εκτίμηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, αν και γνωρίζω πως η άποψή μου αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επικρίσεων στις δύο χώρες. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις. Δεν διέδωσε τη δημοκρατία και τις πολιτειακές αξίες και κατά την άποψη μου, άφησε πίσω του μία αυτοκρατορία, η οποία ούτε η πλέον θετική υπήρξε ούτε μακράς χρονικής διάρκειας ήταν.”

Ένας μικρός αλλά απαραίτητος σχολιασμός
Ο Αλέξανδρος έμεινε στη παγκόσμια ιστορία σαν ΜΕΓΑΣ. Μάλιστα είναι ο μόνος πραγματικά μέγας. Όσοι ακόμα απέκτησαν αυτό το επίθετο, ήταν τρίχες μπροστά στο μέγεθος αυτού του μεγάλου βασιλιά και ηγέτη.
Επειδή έχω διαβάσει αρκετά, πράγματι ο Αλέξανδρος κατέστρεψε μερικές πόλεις και εξόντωσε τον πληθυσμό τους. Πολύ λίγες όμως και μόνο αυτές που αρνήθηκαν να παραδοθούν. Και ήταν ελάχιστες. Αλλά έτσι γινόταν τότε. 2340 χρόνια π.χ. Έτσι διεξαγόταν ο πόλεμος τότε. Αυτά ήταν τα ήθη.
Θα ήταν χρήσιμο όμως ό Νίμιτσ να μας μιλήσει λίγο για τους πατριώτες του, που η ιστορία τους άρχισε μόλις πριν 230 χρόνια. Χίλια οκτακόσια χρόνια μετά το κήρυγμα του Ναζωραίου. Μάλιστα οι Αμερικάνοι ακολουθούσαν και συνεχίζουν να ακολουθούν πολύ τα κηρύγματα της βίβλου και ο πρόεδρός τους ορκίζεται σε αυτή. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αυτοί οι φιλάνθρωποι Αμερικάνοι που κυριαρχούνται από τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας και της βίβλου, να μιλήσουν κάποια στιγμή και για το πάπλωμα, δηλαδή για:
  1. Την σχεδόν πλήρη εξόντωση των ιθαγενών (Ινδιάνων) της χώρας τους
  2. Την απάνθρωπή δουλεία των εγχρώμων
  3. Το ρατσισμό που σε πολλές πολιτείες διατηρεί ακόμη δυνατές ρίζες.
  4. Την Κου Κλουξ Κλαν
  5. Τις χιλιάδες ακραίες οργανώσεις που αναπτύσσονται στη φιλόξενη αγκαλιά της πατρίδας τους.
  6. Την ολοσχερή καταστροφή της Δρέσδης
  7. Τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι
  8. Το βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ και τους άγριους βομβαρδισμούς του βορείου Βιετνάμ από τα υπερφρούρια Β-52
  9. Τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους χημικών που έριξαν στη ζούγκλα της Ινδοκίνας.
  10. Την απόλυτη καταστροφή του Ιράκ.
  11. Τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς των κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ και του Γκουαντάναμο
  12. Τον βρώμικο πόλεμο στο Αφγανιστάν
  13. Τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους άγριους βομβαρδισμούς της Σερβίας.
  14. Τις βρώμικες και άγριες δικτατορίες που οργάνωσαν υποστήριξαν και ανέχτηκαν σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να μπορέσουν οι εταιρείες τους και η μαφία να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.
  15. Την δικτατορία στην Ελλάδα και την Τουρκική εισβολή στη Κύπρο.
Συμπληρώστε ότι ακόμα θέλετε.
Η αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου δεν ήταν βραχύβια και παρήγαγε με τα βασίλεια των επιγόνων σημαντικό πολιτισμό. Η αυτοκρατορία όμως των ΗΠΑ που διαρκεί μόλις 65 χρόνια, είναι ήδη φορτωμένη με φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Υπάρχουν όμως στην Ελλάδα πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι για να δώσουν τη σωστή απάντηση στο κατά τα άλλα «αμερόληπτο» διαμεσολαβητή.
Το ζήτημα που πραγματεύομαι όμως, αναφέρεται στη συμπεριφορά της σημερινής υπερδύναμης, που δραστηριοποιείται 2330 χρόνια μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και που στο όνομα της διάδοσης της δημοκρατίας έχει πραγματοποιήσει τα χειρότερα εγκλήματα. Έριξε στην Ιαπωνία που ψυχοραγούσε δυο ατομικές μπόμπες και σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους, για να μη χάσει μερικές χιλιάδες στρατιώτες της.
Κρίνει λοιπόν ο Μάθιου τον Αλέξανδρο σαν φονιά και δεν μας λέει τίποτε για τον Τρούμαν και τα εγκλήματα της πατρίδας του.
Για τις αδελφές ψυχές της Αγγλίας δεν χρειάζεται καμιά απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου