Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Η Eurostat ζητάει τα τραπεζικά χρέη να γίνουν κρατικά!!!

  • Ξαφνική η απόφαση - απαίτηση σοκ της Eurostat ενσωμάτωσης τραπεζικών χρεών στο κρατικό χρέος χωρών

Η Eurostat με απόφαση που εξεδόθη την προηγούμενη εβδομάδα απαιτεί από την Γερμανία να συμπεριλαμβάνει τους ισολογισμούς κρατικών τραπεζών -που έχουν φορτωθεί με τοξικά χαρτιά και μη στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία- στο κρατικό χρέος της χώρας!
Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι η απότομη αύξηση του κρατικού χρέους της Γερμανίας στο 90% του ΑΕΠ της από το 79% που είναι σήμερα!
Σύμφωνα με την γερμανική Die Zeit, η Eurostat απαίτησε από τη Γερμανία να ενσωματώσει το χρέος της WestLB και της Hypo Real Estate (η οποία δεν πέρασε στο stress test) στο κρατικό γερμανικό χρεος!
Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης δημιουργούν μαζικό προηγούμενο και μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη αλλά και την Αμερική.
Η απόφαση της Eurostat κόβει το γόρδιο δεσμό του διλήμματος εγγραφής ή όχι στον κρατικό προϋπολογισμό των χρεών των πτωχευμένων χρηματοπιστωτικων οργανισμών.
Η πρόσθεση π.χ. του χρέους της HypoRE στο κρατικό γερμανικό χρέος θα ανεβάσει το δεύτερο στο 90% του ΑΕΠ της Γερμανίας από το 79% που είναι σήμερα, πολύ πάνω δηλαδή από το όριο του 60% που απαιτεί η συνθήκη του Μάαστριχτ. Μέσα σε μία νύχτα!
Η επόμενη ερώτηση: τι θα συμβεί με την εθνικοποιημένη στη Βρετανία Rοyal Banc of Scotland και τα $168 δις χρέος της;
Το συνολικό χρέος του Ην. Βασιλείου είναι $1.2 τρις , και μια αντίστοιχη κίνηση εκεί θα αύξανε το κρατικό χρέος της Βρετανίας κατά 15% επίσης μέσα σε μια νύχτα!
Και τι θα γίνει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι φορτωμένες με τρισεκατομμύρια τοξικών ομολόγων; Θα μπορέσουν τα κράτη να αντέξουν το βάρος τους;
Και τέλος, τι θα γίνει με τις χρεωκοπημένες Fannie και Freddie’s του $6+ τρις στην Αμερική;
Το χρέος της Αμερικής είναι $13.3 τρις, και σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξανόταν στα $20 τρις (140% του ΑΕΠ της).
Αν τελικά η απόφαση αυτή της Eurostat εφαρμοστεί, θα προκαλέσει ακόμα μια κρίση κρατικού χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αυξάνοντας απότομα το ποσοστό του χρέους επί του ΑΕΠ των χωρών της κατά 15-20 %.
Πηγή: WSJ:
DK

Υ.Γ.: Το χρέος των περισσοτέρων κρατών έχει διογκωθεί τελευταία διότι τα κράτη “αναγκάσθηκαν” να σώσουν εταιρείες, τράπεζες, βιομηχανίες κ.λ.π. από τη χρεωκοπία. Αν δεν γινόταν αυτή η διάσωση το Δημόσιο χρέος θα ήταν κατά πολύ μικρότερο ενώ το Ιδιωτικό κατά πολύ μεγαλύτερο.
Το αστείο (ο Θεός να το κάνει αστείο…) είναι ότι αντί οι φαλιρισμένοι ιδιώτες (Τράπεζες κ.λ.π.) να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ και να βγάλουν το σκασμό, ξιφουλκούν εναντίον του κράτους (που τους έσωσε) και απαιτούν να απολύσει κρατικούς υπαλλήλους, να μειώσει τα έξοδά του κλπ.
Αυτό κι αν είναι απύθμενο θράσος!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου