Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η Τρόικα καθόρισε τους όρους της για την τρίτη δόση του δανείου


  • Λεπτό φαίνεται ότι δεν αφήνει η Τρόικα την ελληνική κυβέρνηση να «ξαποστάσει» από τον αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από τη στιγμή που πάτησε ελληνικό έδαφος, καθώς παρά τα εύσημα και τους εντυπωσιασμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων, ούτε λίγο ούτε πολύ χτύπησε το καμπανάκι αφενός για την υστέρηση των εσόδων και αφετέρου για τις αλλαγές που εκκρεμούν

Εν μέσω αυγουστιάτικου ήλιου η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει τις καθυστερήσεις της και τις ολιγωρίες της μέχρι την επόμενη επιθεώρηση, στα μέσα Οκτωβρίου, ή διαφορετικά θα θεωρηθεί πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί και η δόση του Δεκεμβρίου θα γίνει ανέκδοτο με το «καρότο και το μαστίγιο». Όλες οι νέες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2011, ο οποίος πρέπει συν τοις άλλοις να «υπόσχεται» τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Δεδομένη και επισήμως η περιβόητη δεύτερη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα τόσο με τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικας, όσο και του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι κίνδυνοι και τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση εστιάζονται στα εξής:

- Απελευθέρωση αγορών και κλειστά επαγγέλματα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα εφαρμοστεί η οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Η δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή, θα είναι στην αντίσταση από συμφέροντα των συντεχνιών στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

- Νοσοκομεία και κόστος υγείας. Η κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να «ξηλώσει» και να ξαναφτιάξει το σύστημα υγείας, ερχόμενη αντιμέτωπη με παγιωμένες στρεβλώσεις από τους παράγοντες του χώρου.

- Δημόσια διοίκηση – Σχέδιο Καλλικράτης. Η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει μέσα από «συμπληγάδες» για την προώθηση του σχεδίου Καλλικράτης, με τις περισσότερες τοπικές κοινωνίες εναντίον της.

- ΔΕΚΟ. Αναμένεται η δημοσιοποίηση των 10 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ ενώ θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού κλάδου. Το ζήτημα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

- Ανταγωνιστικότητα - τιμές. Με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει ολοένα και υψηλότερα, η κυβέρνηση θα κληθεί να αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό, και να διερευνηθεί η συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ανταγωνιστικότητα τιμών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

- Αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει τους σκοπέλους ορισμένων εταιρειών κοινής ωφελείας, καθώς από πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, υπογραφή συμβάσεων παραχώρησης, εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών, μετοχοποιήσεις μέσω ΧΑ αλλά και σύσταση εταιρειών συμμετοχών, αναμένονται έσοδα τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατ' έτος.

- Επιχειρηματικό περιβάλλον. Το σχέδιο δράσης που ίσως να μην εγείρει αντιδράσεις, αφού συστήνεται για την δραστική μείωση του αριθμού αδειών και διατυπώσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία επιχειρήσεων, ενώ θα αλλάξει η νομοθεσία για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και των επενδύσεων. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης παραμένουν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

- Αλλαγές στη φορολογική δομή και μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα συγκροτηθούν πέντε ομάδες δράσης. Θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στα άτομα με μεγάλο πλούτο και υψηλά εισοδήματα ενώ θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί. Έμφαση θα δοθεί στη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παρόλα λοιπόν τα εύσημα που πήρε η κυβέρνηση, η Τρόικα, ζήτησε να εφαρμοσθούν αυστηρότεροι κανόνες για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των δαπανών, ιδιαίτερα σε επίπεδο πέραν του τακτικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο δυνητικός κίνδυνος εναντίον των δημοσιονομικών στόχων. Κίνδυνο τον οποίο παραδέχθηκε λίγες ώρες αργότερα σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Προϊόν κοινής αποδοχής θεωρείται άλλωστε ότι αποτελεί και η προειδοποίηση που εκφράζει η τρόικα για τις δυσκολίες που αναφύονται. Μάλιστα, οι προειδοποιήσεις ήταν συνεχείς από την Τρόικα, πως αν άλλα μέτρα- απελευθέρωση υπηρεσιών και κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση της ενέργειας, μείωση της ζήτησης- δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει με πιο δραστικά μέτρα, όπως εκ νέου διαμόρφωση στους μισθούς και τις συντάξεις για να μην αποκλίνει του προγράμματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου