Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

«Παιχνίδι με τη φωτιά» η άρνηση της Σλοβακίας να στηρίξει την Ελλάδα, προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Σαφείς προειδοποιήσεις ότι η απόφαση της Σλοβακίας να μην συμμετάσχει στο Μηχανισμό Στήριξης της Ελλάδας θα προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».

Ο κ Γιούνγκερ προειδοποιεί την Μπρατισλάβα ότι «παίζει με τη φωτιά» και επισημαίνει ότι η άρνηση συμμετοχής στο Μηχανισμό, πέραν της αθέτησης συμφωνιών, καταπατά μία από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και της
Ευρωζώνης, εκείνη της αλληλεγγύης.

Συγχρόνως υπογραμμίζει πως εάν το παράδειγμα της Σλοβακίας αποτελέσει προηγούμενο, οι χρηματαγορές θα καταλάβουν πως οι αποφάσεις μέσα στον «ομάδα του Ευρώ» είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμες. Απευθυνόμενος στη συνέχεια προς τη νέα σλοβακική κυβέρνηση σημειώνει ότι ως νεότερο μέλος της Ευρωζώνης, η Σλοβακία, πρέπει να μάθει πως η Νομισματική Ενωση λειτουργεί μόνον συλλογικά και αλληλέγγυα.

Σχετικά με την παροχή δανείων προς την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις, τις οποίες, όπως ο ίδιος τονίζει, «η Ελλάδα εκπληρώνει πλήρως μέχρι στιγμής».

Προσθέτει στη συνέχεια πως πάντα ετίθετο το θέμα της σταθερότητας του ευρώ και ποτέ της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η απόκλιση κανενός από την αλληλεγγύη, ενώ ανακοινώνει πως ο ίδιος θα θέσει το «όχι» της Σλοβακίας στην επόμενη συνάντηση των χωρών της Ευρωζώνης για να συζητηθεί εκεί «πολύ ενεργητικά».

Πυρά κατά Σλοβακίας

Στο ίδιο κλίμα κινούνται δηλώσεις Αυστριακών αναλυτών που επισημαίνουν καταρχάς ότι η στάση της Μπρατισλάβας στο εσωτερικό μέτωπο «ενισχύει την εθνικιστικο-λαϊκιστική πελατεία του τετρακομματικού δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και της επικεφαλής του», πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα.

Το θέμα της Ελλάδας είχε κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία, αν και η εκμετάλλευσή του από το κόμμα της Ραντιτσόβα δεν απέφερε εκλογικά οφέλη. Επιπλέον, η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είχε εγκρίνει τη συμμετοχή στο Μηχανισμό Στήριξης, αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει αυτοδυναμία ή να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι αναλυτές προσθέτουν όμως ότι η αρνητική στάση της πρωθυπουργού και των εταίρων τους, που είχε εκφραστεί και προεκλογικά, «θα έχει μέσα στην ΕΕ καταστροφικές πολιτικές συνέπειες, όχι βέβαια για την Ελλάδα ή για τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά για την ίδια την χώρα της, τη Σλοβακία».

Αναλυτές της ελβετικής «Neue Zuercher Zeitung», από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ξεχάσουν την τωρινή στάση της Μπρατισλάβας, όταν στο μέλλον η ίδια χρειαστεί τη βοήθειά τους. Καταλογίζουν επίσης στη Σλοβακία ότι δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τους κανόνες που ισχύουν στην Ένωση.

Πάντως, η πρωθυπουργός της Σλοβακίας σε συνέντευξή της την περασμένη Παρασκευή στη γερμανική έκδοση των «Financial Times» προέβαλε το επιχείρημα πως κανείς δεν βοήθησε τη χώρα της κατά τις μεγάλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της στο διάστημα 1998-2002. Η Σλοβακία δεν ήταν μέλος της ΕΕ εκείνο το διάστημα αλλά λάμβανε κοινοτικές επιδοτήσεις.

Άστοχη θεωρούν οι αναλυτές και την επίκληση της «πτωχής Σλοβακίας» από κυβερνητικά στελέχη στη Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι ως «πτωχή», μια χώρα δεν έχει καν θέση μέσα στην Ευρωζώνη, στην οποία η Σλοβακία ανήκει, ως το νεότερο μέλος της, από την 1 η Ιανουαρίου του 2009.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου