Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Αποκαλυπτικό: Το «σύνδρομο των Στίγκερ» κυριεύει τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν

Μεταξύ των χιλιάδων εγγράφων - 91731 για την ακρίβεια - που κοινοποίησε η Wikileaks την προηγούμενη Κυριακή, μερικές εκατοντάδες υποδηλώνουν ότι οι Ταλιμπάν μπορεί να έχουν καταρρίψει ένα ελικόπτερο Σινούκ στο Αφγανιστάν το 2007, χρησιμοποιώντας ένα MANPAD. Τα εκατοντάδες αρχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν λεπτομερώς τις ευρύτερες προσπάθειες των ανταρτών, οι οποίοι δεν έχουν στρατιωτικά αεροσκάφη, να καταρρίπτουν δυτικά πολεμικά αεροπλάνα.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναφέρθηκαν σε αντιεροπορικό πύραυλο των Ταλιμπάν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου Σινούκ πάνω από τη Χελμάντ το 2007, παρασύροντας στον θάνατο επτά στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός βρετανού φωτογράφου στρατιωτικών θεμάτων.

Η επίθεση εναντίον του διπλού ρότορα ελικοπτέρου δείχνει τους Ταλιμπάν να διαθέτουν εξελιγμένες αντιεροπορικές δυνατότητες, νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Ο πόλεμος καταγράφει λεπτομερώς μέσω της αποκάλυψης της Wikileaks, τουλάχιστον 10 αποσοβηθέντα ατυχήματα από αντιεροπορικούς πυραύλους μέσα σε τέσσερα χρόνια, για τα συμμαχικά αεροσκάφη - το ένα ενώ ανεφοδιάζοντο σε ύψος 11.000 πόδια και ένα άλλο να εμπλέκεται σε μία επίθεση όπου υπάρχει η ύποπτη αναφορά για χρήση πυραύλων Stinger. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι παρέχονταν από τη CIA στους αντάρτες του Αφγανιστάν στη δεκαετία του 1980, για τον αγώνα τους εναντίον των Σοβιετικών κατοχικών δυνάμεων.

Ένα CH-47 Chinook καταρρίφθηκε στις 30 Μαΐου 2007 στη Χελμάντ. Μάρτυρες ανέφεραν ότι μια ρουκέτα έπληξε το αριστερό πίσω μέρος του κινητήρα του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να συντριβεί πάνω στο έδαφος.

Λίγο αργότερα δύο επιθετικά ελικόπτερα Apache αιωρούντο πάνω από τον τόπο της συντριβής, δύο φορές μέσα σε 30 λεπτά. Στη συνέχεια οι πιλότοι ανέφεραν ότι το χτύπαμα δεν προήλθε από αντιαρματικό RPG αλλά πιθανόν από MANPAD (φορητό αντιεροπορικό) πρώτης γενιάς.

Η συντριβή του ελικόπτέρου με αυτόν τον τρόπο κλιμάκωσε την ανησυχία των ΗΠΑ, επικουρούμενη μέσα σε από μια ροή εκθέσεων και μυστικών φακέλων, ότι οι Ταλιμπάν προμηθεύονται αντιεροπορικά όπλα από το Ιράν και το Πακιστάν.

Μία εσωτερική έκθεση το Σεπτέμβριο του 2005 προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στις επαρχίες Ζαμπούλ και Κανταχάρ είχαν αποκτήσει πυραύλους που τους ονόμασαν "νούμερο δύο Stinger", για περίπου 1.000 αμερικανικά δολάρια το κομμάτι. Εννέα μήνες αργότερα ήρθε η πρώτη αναφορά από τα τουλάχιστον 10 αποσοβηθέντα ατυχήματα μέχρι σήμερα.

Τον Ιούνιο του 2006 ένα Μπλάκ Χώκ αεροκομιδής δέχτηκε επίθεση από πύραυλο, ενώ πετούσε 25 μίλια από το Κανταχάρ. Ο πύραυλος άλλαξε πορεία, όταν το πλήρωμα του ελικοπτέρου δρομολόγησε ως αντιπερασπισμό έξι φωτοβολίδες. Ο επικεφαλής του πληρώματος είδε μόνο το ίχνος καπνού, λόγω των ελιγμών αποφυγής, αλλά διαπίστωσε ότι ο πύραυλος ήταν ένα είδος MANPAD - η δεύτερη επίθεση MANPAD τον συγκεκριμένο μήνα.

Τον Ιούνιο του 2007, λίγο μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού Σινούκ στην περιοχή Καγιάκι, το σύστημα προειδοποίησης ενός βρετανικού Σινούκ ενεργοποιήθηκε καθώς ένα βλήμα κυριολεκτικά ξύρισε το ελικοπτέρο, το οποίο πετούσε στα 6000 πόδια πάνω από το Χέλμαντ. Το πλήρωμα κοίταξε έξω το παράθυρό τους και παρατήρησε ένα βλήμα με ένα ανοιχτόχρωμο-γκρι καπνό, το οποίο απομακρύνθηκε και εκράγη 0,5-1 ναυτικό μίλι μπροστά από το αεροσκάφος, σε ύψος 2-3000 πόδια.

Ένα μήνα αργότερα, ένα αεροσκάφος C-130 ανεφοδιάζοντο στα 11.000 πόδια πάνω από την επαρχία Νιμρόζ, όταν ένα μέλος του πληρώματος εντόπισε ένα «φωτεινό φλας», ακολουθούμενο από ένα δεύτερο φλας, 2 ναυτικά μίλια μακριά. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ενεργοποίησε τις φωτοβολίδες.

Η αντιεροπορική απειλή των αεροσκαφών έχει ισχυρή ιστορική απήχηση στο Αφγανιστάν. Η CIA που παρείχε τους Stingers κατά των Σοβιετικών στη δεκαετία του 1980, θεωρείται από πολλούς ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο, αναγκάζοντας τους Σοβιετικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα το 1989. Οι δυτικοί ανησυχούν ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να επαναληφθεί σε αυτό τον πόλεμο.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές τον Απρίλιο του 2007, επτά MANPAD αγόρασε το Ιράν από την Αλγερία και μεταφέρθηκαν μυστικά κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν. Άλλες εκθέσεις, επίσης ανεπιβεβαίωτες, κατηγορούν τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν για την προμήθεια όπλων ή για εκπαίδευση πυραύλων στους Ταλιμπάν.

Σε μία περίπτωση, τέσσερις γέροντες από το Μπαλκ, κοντά στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, προσέφεραν στους Αμερικανούς προς πώληση τέσσερις πυραύλους από το ιδιωτικό τους απόθεμα. Οι Αμερικανοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάκτηση των αχρησιμοποίητων Stinger από το απόθεμα - έως και 2.000 κομμάτια είχαν διανεμηθεί τη δεκαετία του 1980. Μία άλλη έκθεση από το 2005, αναφέρει πως ένας Αφγανός αρχηγός πληροφοριών έλαβε την άδεια να πληρώσει 5000 δολάρια για τους μεγαλύτερης ηλικίας πυραύλους SA-7 καθώς και 15.000 δολάρια για έναν Stinger. Η αμερικανική υπηρεσία NDS [Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας] είχε διαταχθεί να αγοράσει ό, τι μπορεί να αποκτήσει, έτσι ώστε τα όπλα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι πολλοί Stingers δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν - λόγω των άδειων μπαταριών για παράδειγμα - αλλά πιθανόν τουλάχιστον μία φορά πραγματοποιήθηκε επίθεση με Stinger. Ένα ελικόπτερο Μπλάκ Χώκ (Black Hawk) αφήνοντας αεροπορική βάση στην επαρχία Πάκτικα τον Ιούλιο του 2007, δέχτηκε επίθεση από δύο πυραύλους που τα μέλη του πληρώματος τους κατηγοροποίησαν ως «Στίγκερ», λόγω των χαρακτηριστικών πτήσης. Δεν έχει καταγραφεί αν η εκτίμηση του πληρώματος επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Μια άλλη εντυπωσιακή έκθεση των μυστικών υπηρεσιών από τον Ιανουάριο του 2009 αναφέρει ότι ένας ιρανός πράκτορας με το όνομα Χουσεΐν Ράζα, είχε φθάσει στη πόλη Μαργιάχ στην επαρχία Χέλμαντ, μεταφέροντας τέσσερις Stingers. Δεν έχουν υπάρξειι αναφορές από αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν στην περιοχή Μαργιάχ, όπου βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν μια μεγάλη επίθεση κατά των Ταλινπάν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το πιο ισχυρό αντιεροπορικό όπλο των Ταλιμπάν κατά των αεροσκαφών των ΗΠΑ είναι το αντιαρματικό RPG. Τον Ιούνιο του 2005, ένας πύραυλος των Ταλιμπάν κατέρριψε ένα Σινούκ στη Κουνάρ, σκοτώνοντας και τους 16 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων επί του ελικοπτέρου. Μια άλλη επίθεση με RPG το 2007 κατέρριψε ένα Μπλάκ Χώκ στην επαρχία Βαρντάκ.

Τον Αύγουστο του 2009, μία έκθεση σημειώνει 32 επιθέσεις με RPG εναντίον αεροσκαφών σε ολόκληρο το Αφγανιστάν για τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιος 2009). Το αντιαρματικό RPG παραμένει το πιο φονικό όπλο, αντιπροσωπεύοντας την πλειοψηφία των ζημιών της κατηγορίας Α στα αερομέσα – διαγραφή από το δυναμικό του στόλου.

Κάποιες πυραυλικές επιθέσεις παρέμειναν ένα μυστήριο. Τον Αύγουστο του 2007, δύο Harrier πετούν σε 270 μίλια/ώρα όταν „άγνωστοι πύραυλοι“ περάσαν μεταξύ τους, αφήνοντας ένα μονοπάτι από πυκνό καπνό πίσω τους, το οποίο αυξήθηκε πάνω από τα 21 000 πόδια και πήρε τρία λεπτά για να διαλυθεί. Η υπογραφή που αναφέρθηκε από το πλήρωμα, δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό όπλο στο Αφγανιστάν.

http://fox2e-mag.blogspot.com/2010/07/blog-post_27.html

Imgae Manish Swarup/AP


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου