Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Αισιοδοξία στο Κόσοβο για νέο κύμα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χισένι κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της γνωμοδότησης του ICJ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χισένι κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση της γνωμοδότησης του ICJ
Τη δέσμευση διπλωματικών αποστολών στα Ηνωμένα Έθνη ότι επίκειται αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου κι από άλλες χώρες, υποστηρίζει ότιεξασφάλισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Σκεντέρ Χισένι, μετά τη θετική, για την Πρίστινα, γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ).
Ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιο, στην Πρίστινα, για τις διαβουλεύσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσόβου ανέφερε πως πολλές χώρες δεσμεύτηκαν πως θα αναγνωρίσουν σύντομα το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.
«Σε δεκάδες συναντήσεις με μόνιμες διπλωματικές αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη, οι απεσταλμένοι πολλών χωρών υποσχέθηκαν πως θα αναγνωρίσουν, σύντομα, το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Όλα αυτά τα κράτη βρίσκονται στη φάση της εξέτασης του σχετικού αιτήματος από την πλευρά του Κοσόβου» υπογράμμισε ο κ. Χισένι.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία του Κοσόβου έχουν αναγνωρίσει 69 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και 22 εκ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.
Στις 22 Ιουλίου, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η μονομερής πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.
Η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική. Ωστόσο, αναλυτές σε όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και από άλλες χώρες.
Σερβία και Ρωσία επιμένουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτητοποίηση, καταγγέλλοντας την απόφαση του ICJ ως νομικά αβάσιμη.
Διχασμένα εμφανίστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίασή τους και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από τη μία πλευρά διατυπώθηκε η άποψη πως η ανεξαρτητοποίηση είναι πλέον μη αναστρέψιμη, ενώ από την άλλη υπήρξαν φωνές που υπογράμμισαν τη σημασία του Ψηφίσματος 1244 του ΣΑ και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου