Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της περιοχής, που δεν διαθέτουν ουσιαστικές και κερδοφόρες φυσικές ενεργειακές πηγές. Μπορεί το φυσικό αέριο να μην κάνει τις δύο αυτές χώρες πλούσιες, όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου, ωστόσο θα τους δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη.
Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Τελ Αβίβ ότι προσπαθεί να κλέψει φυσικό αέριο από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και προειδοποιεί ότι θα αμυνθεί των φυσικών πηγών ενέργειας του κράτους με πυραύλους που θα στρέψει κατά του Ισραήλ. Από την πλευρά του το εβραϊκό κράτος υποστηρίζει ότι δεν έχει επεκτείνει στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου τις εγκαταστάσεις που ετοιμάζει. Οι ειδικοί εμφανίζονται να στηρίζουν τη θέση αυτή του Ισραήλ, ωστόσο, τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών, που επισήμως βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν είναι σαφώς καθορισμένα.
Οι εκατέρωθεν απειλές υπογραμμίζουν την οικονομική σημασία των συγκεκριμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι εταιρείες ενέργειας δείχνουν ήδη έκδηλο ενδιαφέρον για την περιοχή.
Το Ισραήλ έχει σαφές προβάδισμα στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Τα δύο κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν πέρυσι, στο Ταμάς και το Νταλίτ, θα ξεκινήσουν να λειτουργούν το 2012 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κοιτάσματα έχουν αποθέματα 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, με το οποίο το Ισραήλ μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Μάλιστα, εταιρεία Noble Energy, που μετέχει στην κατασκευή των πεδίων πάνω από τα κοιτάσματα, προβλέπει ότι το Ισραήλ θα μπορεί εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη και Ασία από το κοίτασμα του Λεβιάθαν, που περιέχει 450 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.
Το Ισραήλ βασίζεται αποκλειστικά στις εισαγωγές για να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές του ανάγκες, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο και κάρβουνο από διάφορες χώρες. Έτσι, αποδεσμεύοντας τη χώρα από αυτές τις ενεργειακές εξαρτήσεις, θα είχε μεγάλο αντίκτυπο.
«Ανύπαρκτες σχέσεις»
Ωστόσο, το κλίμα στην περιοχή είναι βαρύ καθώς η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ και το θερμόμετρο ανεβαίνει και πάλι μετά το 2006, όταν οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν για τελευταία φορά στα εδάφη του Λιβάνου. Μάλιστα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι μετά το τέλος της στρατιωτικής επέμβασης, η Χεμπολάχ έχει τριπλασιάσει το προ-πολεμικό της οπλοστάσιο και διαθέτει πάνω από 40.000 πυραύλους.
Στο Λίβανο η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτέλεσε πεδίο διαμάχης πολιτικών και κομμάτων για δεκαετίες, με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Η εταιρεία Petroleum Geo-Services υποστηρίζει ότι στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και του Λιβάνου υπάρχουν μάλλον εκπληκτικά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αναμένεται να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυτών των κοιτασμάτων τότε ο Λίβανος θα έχει μία σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά του να ξεπληρώσει ένα από τα υψηλότερα κρατικά χρέη στον κόσμο που φτάνει τα 52 δισεκ. ευρώ ή 147% του ΑΕΠ του.
Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες της περιοχής, που δεν διαθέτουν ουσιαστικές και κερδοφόρες φυσικές ενεργειακές πηγές. Προκειμένου να αντισταθμίσουν αυτό το έλλειμμα, το Ισραήλ έχει επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ανήκοντας πλέον στους ισχυρούς παίκτες και ο Λίβανος γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό και τα ακίνητα. Μπορεί το φυσικό αέριο να μην κάνει τις δύο αυτές χώρες πλούσιες, όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου, ωστόσο θα τους δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη.
Diplomatia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου