Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Θερμό επεισόδιο με πέντε νεκρούς στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ.Τρεις Λιβανέζοι στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με Ισραηλινούς στρατιώτες στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ. Νεκρός έπεσε και ένας Ισραηλινός αξιωματικός.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν Ισραηλινοί στρατιώτες επιχείρησαν να κόψουν ένα δένδρο στο λιβανικό έδαφος. «Ο λιβανικός στρατός έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον τους και αυτοί απάντησαν στα πυρά. Ένα σπίτι στο Ααντεσέ επλήγη από οβίδα που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό άρμα μάχης» δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος στο μπλογκ του, το υπουργείο Άμυνας του Λιβάνου αναφέρει ότι ίλη τεθωρακισμένων του Ισραήλ πέρασε τα σύνορα γύρω στις 12 το μεσημέρι και πλησίασαν στο Ααντάσι.

Εκεί άρχισαν να καταστρέφουν δέντρα και να ισοπεδώνουν το έδαφος πριν απαντήσουν με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα στρατιώτες από παρακείμενο λιβανέζικο φυλάκιο. Οι ισραηλινοί ανταπέδωσαν: σκοτώθηκαν οι Λιβανέζοι στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος στο χωριό από τα πυρά των τεθωρακισμένων.

Στην Ιερουσαλήμ, πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με το Λίβανο και ανέφεραν ότι μέλη της μονάδας μηχανικού του ισραηλινού στρατού δέχθηκαν πυρά από Λιβανέζους στρατιώτες, ενώ εργάζονταν κατά μήκος των συνόρων και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά.

Οι περιγραφές του περιστατικού από την ισραηλινή πλευρά όμως διαφέρουν: «Επρόκειτο για σχεδιασμένη ενέδρα με ομάδα ακροβολιστών, που πυροβόλησαν (Ισραηλινούς) αξιωματικούς που βρίσκονταν δίπλα σε θέση επί ισραηλινού εδάφους» ανέφερε ο στρατηγός Γκαντί Άιζενκοτ, επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που σταθμεύει στον Λίβανο απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη της «μέγιστης δυνατής αυτοσυγκράτησης».

Για συνέπειες προειδοποιεί το Ισραήλ
Μετά το περιστατικό, το πιο σοβαρό μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006, το Ισραήλ προειδοποίησε το Λίβανο για «συνέπειες» στην περίπτωση που υπάρξουν νέες συγκρούσεις κατά μήκος των συνόρων τους και κατέστησε τη λιβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για τη σημερινή σύγκρουση.

«Το Ισραήλ καθιστά τη λιβανική κυβέρνηση υπεύθυνη για το σοβαρό αυτό επεισόδιο και προειδοποιεί για επιπτώσεις αν συνεχιστούν οι ταραχές αυτού του είδους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, η οποία εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την φονική ανταλλαγή πυρών στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και ο πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι καταδίκασαν την ισραηλινή «επίθεση». Ο Χαρίρι καταδικάζει την «παραβίαση της λιβανικής εθνικής κυριαρχίας» και ζητεί «από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ για να σταματήσει την επίθεσή του».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Σουλεϊμάν καταδικάζει «τη νέα ισραηλινή παραβίαση της απόφασης 1701 που περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό ενός σημείου ελέγχου του λιβανικού στρατού και τις επιθέσεις κατά της λιβανικής περιουσίας». Η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε τέλος στον καταστροφικό πόλεμο του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ.

Σε αναμονή εξελίξεων από όλες τις πλευρές
Όπως ακόμη σημειώνει ο Πάνος Χαρίτος, το περιστατικό ήρθε σε μία χρονική συγκυρία κρίσιμη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου επιθυμεί να δείξει ότι δεν σύρεται από τη Χεζμπολάχ, πόσο μάλλον να εμπλακεί η χώρα σε ένα νέο πόλεμο όπως το 2006. Την ίδια θέση φαίνεται να υιοθετεί για την ώρα και η σιιτική οργάνωση.

Ωστόσο, στο Ισραήλ η κυβέρνηση Νετανιάχου πιέζεται στο εσωτερικό, από τους ακροδεξιούς εταίρους της που ζητούν συνέχιση του εποικισμού στη Δυτική Όχθη (έχει παγώσει μετά από πίεση των ΗΠΑ) και δυσανασχετούν με την αποδοχή διεθνούς έρευνας για το στολίσκο προς τη Γάζα. Έτσι, μία νέα σύγκρουση μπορεί να αποτελέσει για τον πρωθυπουργό διέξοδο σε πιεστικά προβλήματα.

Από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις προετοιμασίας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης, όπως σημειώνει το Reuters.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου