Από την Κυριακή που ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας τίποτα δεν άλλαξε.
Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές χτυπάνε την πλάτη στην Ελλάδα και ομοιάζουν με το αναπόφευκτο την προσφυγή της στο ΔΝΤ, την μόνη «εγγύηση» στο πρόσωπο μας μόνο την ύπαρξη του «μηχανισμού στήριξης» επικαλούνται.
Ζητούν να «αγοράσουμε τον χρόνο» μέσω της ενεργοποίησης του «μηχανισμού στήριξης»...
Την Παρασκευή πάντως συνεδριάζει το Ecofin και εκεί αναμένεται να αποσαφηνισθούν πολλές από τις ασάφειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος.
Πόσα χρήματα μπορεί να δανεισθεί η Ελλάδα; 30 δισ 45 δισ 90 δισ ;
Πως κατανέμονται στο έτος ή στην 3ετία;
Εφόσον απαιτούνται εγκρίσεις από κοινοβούλια μήπως πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία;
Αν απαιτούνται εγκρίσεις μήπως η λύση ΔΝΤ είναι πιο άμεση;
Όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται και θα τεθούν επι τάπητος.
Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που προτείνουν στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της.
Πολλοί διπλωμάτες παραλληλίζουν τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης με την κίνηση του Oskar Lafontaine, καθώς ολοένα και κερδίζει έδαφος η άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σε αντίθεση με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων που θα βυθίσουν ακόμη περισσότερο σε ύφεση την ελληνική οικονομία αναφέρει η Barclays.
Η Fitch Ratings από τη μεριά της αναμένει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί από το πακέτο, ενώ θέτει θέμα προσφυγών στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το σταθερό επιτόκιο του πακέτου, θεωρώντας ότι είναι χαμηλό σε σχέση με εκείνο της αγοράς.
Η Unicredit εκτιμά επίσης ότι είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του ΔΝΤ για την εφαρμογή κάποιου προγράμματος. Σύμφωνα με την ίδια, το βασικότερο εμπόδιο είναι να συμφωνήσει η Ελλάδα με τους όρους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η Citigroup από τη μεριά της θεωρεί ότι αν και η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ελλάδα δεν ενδείκνυνται επί του παρόντος, καθώς το κόστος δανεισμού που προβλέπεται είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται ότι οι ανάγκες δανεισμού της χώρας είναι τόσο ψηλές που τελικώς θα την οδηγήσουν στην πόρτα της ΕΕ έως το τέλος του έτους.
Σε περίπτωση ανεπαρκούς πρόσβασης στις αγορές, η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε χρήση και των δύο πακέτων βοήθειας –τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ επισημαίνει η Deutsche Bank.
«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, αυξάνονται οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει στήριξη», αναφέρει η Nomura.
Η Credit Agricole φαίνεται πιο ήπια στις εκθέσεις της καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της το 2010, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η HSBC, η οποία θεωρεί ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αναμένεται να εξομαλύνει την κατάσταση σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις για τη μείωση του ελλείμματος της και μετά το 2010.
Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους ως λύση για την Ελλάδα;
Η Ελλάδα έχει 4 λύσεις μπροστά της.
Λύση πρώτη να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές με άκρως υψηλά επιτόκια που θα την εξαντλήσουν οικονομικά.
Λύση δεύτερη να προστρέξει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ να λάβει βοήθεια αλλά ταυτόχρονα να τις επιβληθούν νέα σκληρότερα μέτρα....
Λύση τρίτη να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο την χώρα
Λύση τέταρτη να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος της.
Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι εμφανίζει σημαντικές λήξεις ομολόγων που πρέπει να αποπληρωθούν και παράλληλα πρέπει να δανεισθεί για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι και μεταξύ αυτών και η Barclays που προτείνουν να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Δηλαδή να επιμηκυνθεί το χρέος με νέα ομόλογα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει έμμεση στάση πληρωμών.
Λήγει ένα ομόλογο 3ετούς διάρκειας να αντικατασταθεί με ομόλογο 5ετούς διάρκειας και οι κάτοχοι αντί στην λήξη του 3ετούς να λάβουν ομόλογα να πάρουν 5ετή ομόλογα.
Αυτό είναι το τεχνικό default ωστόσο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι αποφορτίζεις την χώρα από τις μεγάλες λήξεις την τρέχουσα περίοδο. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για τεχνικό default.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου