Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης «βλέπει» ο Τζορτζ Σόρος

  • Κατακλύστηκε από «χιονοστιβάδα» κρατικού χρέους η ευρωζώνη
  • Ο Τζορτζ Σόρος, «βλέπει» κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να παίξει τον ρόλο που έπαιζε πάντα και να κάνει υποχωρήσεις
«Οι Γερμανοί έκαναν πάντα τις υποχωρήσεις που χρειαζόταν για να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν όλοι επιζητούσαν μια συμφωνία. Δεν το κάνουν τώρα πια», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Γι’ αυτό έμεινε στάσιμο το ευρωπαϊκό σχέδιο. Και αν δεν μπορεί να προχωρήσει από δω και πέρα, θα πάει προς τα πίσω. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αν δεν γίνουν τα επόμενα βήματα για το ευρώ, αυτό θα διαλυθεί όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Σόρος.
Παρατήρησε επίσης ότι, αν και στο παρελθόν υπήρχε η πολιτική βούληση να προχωρήσει το θέμα, «σήμερα υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν εξακολουθεί να υπάρχει».
Μαζική πώληση κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών κρατών
Την αγορά ομολόγων οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, κατέκλυσαν χθες με «χιονοστιβάδα» κρατικού χρέους ύψους 18 δισ. ευρώ, καταφέρνοντας να προσελκύσουν ικανοποιητική ζήτηση από τους επενδυτές, παρά το κλίμα νευρικότητας που επικρατούσε στην αγορά.
Οι πωλήσεις ομολόγων από Γερμανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Βέλγιο συνέβαλαν σε ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα κρατικών ομολόγων που έχουν δημοπρατηθεί από τις αρχές του έτους.
Με τις ανησυχίες για τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να επισκιάζουν τις αγορές, η δημοπρασία γερμανικών, πενταετών ομολόγων -που θεωρούνται από τα πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού- προσείλκυσε έντονο ενδιαφέρον.
Παρ' όλα αυτά, η γενικότερη τάση αποφυγής ρίσκου δεν στάθηκε αρκετή ώστε να μειώσει τη ζήτηση για χρέος που εξέδωσαν περιφερειακές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, οι οποίες, μεταξύ άλλων, θεωρούνται και από τις οικονομικά ασθενέστερες μεταξύ των μελών της Ζώνης του Ευρώ.
Η Ιταλία κατάφερε να αντλήσει σχεδόν 6 δισ. ευρώ από την πώληση πενταετών και 15ετών ομολόγων. Η Πορτογαλία -που για ορισμένους αναλυτές θεωρείται ο επόμενος αδύναμος «κρίκος» μετά την Ελλάδα- εξέδωσε δεκαετές ομόλογο με μέση απόδοση 4,34%, χαμηλότερη έναντι της απόδοσης 4,85% που προσέφερε το ελληνικό Δημόσιο στην προχθεσινή έκδοση δωδεκάμηνων, εντόκων γραμματίων.
Μέσω της δημοπρασίας διετών και δεκαετών τίτλων η Πορτογαλία κατάφερε χθες να αντλήσει 2 δισ. ευρώ (2,73 δισ. δολάρια), σε μια δημοπρασία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, καταδεικνύει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με την Ελλάδα.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του πορτογαλικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου διευρύνθηκε στις 129 μονάδες βάσης, απέχοντας από τις 400 μονάδες βάσης που άγγιξε ενδοσυνεδριακά το ελληνικό spread.
Η Γερμανία εξέδωσε πενταετή ομόλογα, συνολικής αξίας 5,74 δισ. ευρώ, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει 1,5 φορά την προσφορά, χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης πώλησης του Μαρτίου, αν και το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ήταν μεγαλύτερο.
Στην κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων του Βελγίου, ύψους 4 δισ. ευρώ, και με λήξη το 2041, η συνολική αξία των προσφορών ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου