Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Στις 505 μονάδες τα spreads - Σε προ ευρώ εποχή!!!

  • WSJ: «Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ζητήσει τα λεφτά πριν τις 19 Μαΐου»
Η Ελλάδα φαίνεται πως δεν μπορεί να πάρει ανάσα ούτε δευτερόλεπτο πια. Το spread του 10ετούς ομολόγου… 500άρισε και βάζει πλώρη για όλο και υψηλότερα επίπεδα, όσο τουλάχιστον δεν αποφασίζει η Ελλάδα επίσημα, να πάρει τα λεφτά και να στείλει ένα μήνυμα εφησυχασμού στις αγορές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού το ελληνικού δημοσίου έφτασε σε πρό εποχής ευρώ επίπεδα...
Πλέον όλα δείχνουν πως οι αγορές έχουν δώσει στην Ελλάδα ένα τελεσίγραφο. Απαιτούν και πιέζουν προς μία μόνο κατεύθυνση: την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Και τώρα που οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν λιγότερο για το ενδεχόμενο ενός ντόμινο και το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης, αναρωτιούνται πλέον ( και.. επιπλέον) εάν η Ελλάδα, παρά το τεράστιο πακέτο βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, θα έχει αρκετό… οπλισμό, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα με το χρέος της, μακροπρόθεσμα. Κι έτσι τα σενάρια για αναγκαστική αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της σε ομόλογα, δίνουν και παίρνουν πλέον στα γραφεία των διεθνών αναλυτών.
Εκτός από τις σκέψεις για ανταλλαγή των βραχυπρόθεσμων ομολόγων με πιο μακροπρόθεσμα, στις οποίες επικεντρώθηκαν έντονα χθες οι Financial Times, αίσθηση προκαλεί σήμερα ένα άλλο δημοσίευμα, δηλαδή αναφορά της WSJ στις πληροφορίες που έδωσε στην εφημερίδα ένας κορυφαίος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος παραδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η Ελλάδα είναι βέβαιο πλέον πως θα έχει δυσκολίες να βρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποπληρώσει το χρέος της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει πως πλέον δεν τίθεται το ερώτημα του εάν τελικά η Ελλάδα θα προσφύγει στην βοήθεια, αλλά το πότε, καθώς αυτό έχει πια αποφασιστεί. Όπως είπε, η ενεργοποίηση είναι πάρα πολύ κοντά και σίγουρα θα συμβεί πριν την λήξη του τεράστιου ποσού που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για τα ομόλογα που λήγουν στα μέσα Μαΐου, "εκτός εάν συμβεί ένα θαύμα".
Όπως αναφέρει η WSJ, ο εν λόγω αξιωματούχος, που διατηρεί την ανωνυμία του, έχει άμεση γνώση των αποφάσεων που συζητά να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση. Όπως συμπληρώνει, υπάρχουν κάποιοι που πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα στην ενεργοποίηση του μηχανισμού και να βγάλει την Ελλάδα από τη μιζέρια, και υπάρχουν και κάποιοι που προτείνουν να γίνουν πρώτα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και μετά να πάμε κατευθείαν σε συζήτηση με τον ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, για την τελειωτική απόφαση. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πετάει για Ουάσιγκτον για να "συναντηθεί" το Σάββατου με τους κυρίους του ΔΝΤ…
Μ' αυτά και μ' αυτά, λοιπόν, αναλυτές και επενδυτές βλέπουν όλο και πιο έντονα την πιθανότητα πως όχι μόνο θα υπάρξει αναγκαστικά η ενεργοποίηση του πακέτου διάσωσης τη Ελλάδας, αλλά εκτός από αυτό, θα υπάρξει και αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, επισημαίνει ο κ. Piet Lammens, στρατηγικός αναλυτής της KBC.
Όπως σχολιάζει ο Colin Ellis, οικονομολόγος της Daiwa Capital Markets, οι αγορές πλέον αναμένουν πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιας μορφής εξωτερική βοήθεια για να τα βγάλει πέρα με το δανειακό βάρος του Μαΐου, και όσο δεν υπάρχει μία ανάλογη επίσημη ανακοίνωση, τα spreads δεν αναμένεται να υποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου