Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Οι ευρωπαίοι θα κερδίσουν 2,5 δισ. ευρώ από την βοήθεια στην Ελλάδα

  • Σε 900 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος της Γερμανίας από τη διαφορά των επιτοκίων για τριετές δάνειο!!!
Εξαιρετικά υψηλό χαρακτηρίζεται από ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους το επιτόκιο με το οποίο θα δανείσουν την Ελλάδα οι χώρες της ζώνης του ευρώ. Μάλιστα την άποψη αυτή ασπάζεται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος χθες στο Ευρωκοινοβούλιο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Γερμανού Μάρτεν Σουλτς, άφησε να εννοηθεί ότι επιτόκιο 5% για κράτοςμέλος της ευρωζώνης είναι «πάρα πολύ υψηλό».
Πράγματι η Γερμανία, που επέμενε και τελικά κατάφερε να επιβάλει την άποψη ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί με επιτόκιο κοντά σε αυτό που δανείζεται από την αγορά η χώρα μας ώστε να μη θεωρηθεί ότι επιδοτείται, πληρώνει για τριετές ομόλογο επιτόκιο μόλις 1,25%. Το επιτόκιο αυτό απέχει 3,75 ποσοστιαίες μονάδες από αυτό που υπολογίζεται ότι θα χρεωθεί η Ελλάδα σε περίπτωση που προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ. Αναλόγου ύψους είναι και τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται και οι άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Για παράδειγμα, η Γαλλία πληρώνει επιτόκιο περί το 1,50%, η Ιταλία 1,75%, η Ισπανία 2,00% και η Πορτογαλία 2,75%.
Είναι προφανές ότι οι χώρες της ευρωζώνης που θα μας δανείσουν θα αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τη «βοήθεια». Η Γερμανία που θα δώσει περί τα 8,5 δισ. ευρώ θα εισπράξει τα τρία χρόνια του δανείου περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από το επιτόκιο (1,25%) με το οποίο θα αντλήσει τα χρήματα από την αγορά η Γερμανία και αυτό (5%) που θα πληρώσει η Ελλάδα στη Γερμανία για το δάνειο. Συνολικά για τα 30 δισ. ευρώ της βοήθειας οι ευρωπαίοι εταίροι μας υπολογίζεται ότι θα κερδίσουν από την Ελλάδα περί τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτεν Σουλτς χαρακτήρισε «απαράδεκτο μηχανισμό» το σύστημα δανεισμού προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5%. Στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας «μη διάσωσης», γνωστής ως «no bail out», ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους αλλά και δεν έχει δικαίωμα να αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους.
O κ. Σουλτς έκανε ειδική αναφορά στη Γερμανία και στα κέρδη που θα αποκομίσει συμμετέχοντας στον δανεισμό με 5%. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τον ερώτησε αν είναι πρόθυμος να δεχθεί αυτόν τον απόλυτα απαράδεκτο μηχανισμό ή να θέσει το θέμα σε συζήτηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.
Απαντώντας ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι συζήτησε «επί πολλές εβδομάδες» το θέμα αυτό με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και «δυστυχώς», όπως είπε, «η μόνη εφικτή λύση ήταν αυτή που υιοθετήθηκε». Προσέθεσε δε ότι ο ίδιος το βρήκε «αξιοπρόσεκτο πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μια λύση αλληλεγγύης και βοήθειας για την Ελλάδα, τη στιγμή που ήταν πολύ πιο εύκολο για τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία». Ταυτόχρονα παρέπεμψε για απάντηση στην ίδια την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. «Πράγματι, ενώ άλλα κράτη-μέλη στη 16μελή ευρωζώνη συμφώνησαννα δανειοδοτηθεί η Αθήνααν το ζητήσειμε 30 δισ. ευρώ, η Γερμανία, η οποία από την αρχή ήταν επιφυλακτική, έκανε αγώνα για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο στα δάνεια αυτάώστε να μη δοθεί η εικόνα ότι η ευρωζώνη ανταμείβει τους “κακούς μαθητές” στο δημοσιονομικό πεδίο» ανέφερε.
Η γερμανίδα καγκελάριος επέμενε στην επιβολή υψηλών επιτοκίων επικαλούμενη την αρχή του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard). Δηλαδή, υποστήριξε ότι, αν μια χώρα διασωθεί χωρίς υψηλό κόστος, τότε υπάρχει ο κίνδυνος και άλλες χώρες να μη δώσουν σημασία στη δημοσιονομική πειθαρχία, πράγμα που θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ, στην οποία οι Γερμανοί αποδίδουν πρωταρχική σημασία.
Στο θέμα του υψηλού επιτοκίου της βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Μοnde», στην οποία επισημαίνει ότι το 5% είναι πολύ υψηλό επιτόκιο για τις τωρινές δυνατότητες που έχει η Ελλάδα. «Ασφαλώς και η Ελλάδα θα πρέπει να σφίξει το ζωνάρι, αλλά το να τη δανείσει κανείς για να τη σώσει με υψηλά επιτόκια δεν έχει νόημαγιατί θα καθιστούσε έτσι την ανόρθωσή της αδύνατη. Η Αθήνα έχει τιμωρηθεί αρκετά από τις αγορές που της επέβαλαν και πάλι ένα δολοφονικό επιτόκιο της τάξεως του 7,6%. Η διάσωσή της σημαίνει να βοηθηθεί να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να μειωθούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου