Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Απειλείται διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ – Σουηδίας…

…Με αφορμή δημοσίευμα Σουηδικής εφημερίδας που κατηγορεί τον Ισραηλινό στρατό για απαγωγές και δολοφονίες με σκοπό το εμπόριο οργάνων.

Bilal Achmed Ghanan, 19, sköts och fördes bort av israeliskaΚάθε πόλεμος έχει τις πολύ σκοτεινές πτυχές του. Μετά τις τρομερές καταγγελίες για τις ενέργειες Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο έρχεται αυτό το δημοσίευμα για να βεβαιώσει ότι σε κάθε εμπόλεμη κατάσταση τα εγκλήματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έρχονται στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία καθημερινής Σουηδικής εφημερίδας, της Aftonbladet Παλαιστίνιοι καταγγέλουν τις απαγωγές, εκτελέσεις και αφαιρέσεις οργάνων από άνδρες του Ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ντόναλντ Μπόστρομ αυτό δεν συνέβει μόνο στην πρόσφατη εισβολή του Ισραηλινού στρατού στη Γάζα αλλά ξεκίνησε από την πρώτη Ιντιφάντα του 1992.

Η εφημερίδα παραθέτει αρκετές μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων που αναφέρουν ότι τραυματισμένοι ή μη, ακόμη και άμαχοι Παλαιστίνιοι εξαφανίζονταν χωρίς οι συγγενείς τους να γνωρίζουν που βρίσκονται και έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα παραλάμβαναν τις σωρούς τους και διαπίστωναν ότι έλειπαν από αυτές ζωτικά όργανα. Ο αρθρογράφος μάλιστα παραθέτει και φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος κατά το ρεπορτάζ, του άτυχου 19χρονου Παλαιστίνιου Μπιλάλ Γκανάν.

Ο Μπόστρομ κάνει μάλιστα ευθεία σύνδεση των πρόσφατων συλλήψεων στο New Jersey, Ραβίνων και άλλων που φέρονται ως μέλη σπείρας που ασχολείτο μεταξύ άλλων και με το εμπόριο οργάνων, ως πιθανούς πελάτες αν όχι ενορχηστρωτές αυτών των ενεργειών.

Το άρθρο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Σουηδία όπου η Δεξιά εφημερίδα Sydsvenskan διατυπώνει την άποψη ότι τόσο η εφημερίδα όσο και ο αρθρογράφος διακατέχονται από αντισημιτικό μένος (αντιεβραϊκό εννοεί), προπαγανδίζοντας “αριστερές” θέσεις ενάντια στο Ισραήλ και το δικαίωμα αυτοπροστασίας του.

Τέλος, η κυβέρνηση του Ισραήλ ήδη έχει στείλει εντονότατα διαβήματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Σουηδίας αλλά και την ίδια την εφημερίδα απαιτώντας επανόρθωση και ανάκληση των κατηγοριών που βασίζονται “αποκλειστικά σε ανεπίσημες Παλαιστινιακές πηγές”. “Το άρθρο αυτό αποτελεί ντροπή για τη Σουηδική Δημοκρατία και συλλήβδην για τον Σουηδικό τύπο” Δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Προς το παρόν δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη κατά του αρθρογράφου ενώ η Σουηδική κυβέρνηση δεν έχει πάρει επίσημη θέση.

Άλλωστε η Ελευθεροτυπία στη Σουηδία είναι θεσμός που τηρείται ευλαβικά, άρα οι όποιες ενέργειες θα γίνουν από την πλευρά του Ισραήλ. Για να κινηθεί βέβαια η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υπάρξει επίσημη καταγγελία από την πλευρά της Παλαιστινιακής αρχής, ενέργεια που αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

Pat Stetson

http://olympia.gr/2009/08/20/war-crimes-israel/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου