Τρία στρατιωτικά μεταγωγικά μετέφεραν στη Μόσχα τα 11 μέλη του πληρώματος και τους 8 «πειρατές».-
Τρία μεταγωγικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν έως και 44 τόνους φορτίο έκαστο, χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν στη Μόσχα 11 μέλη του πληρώματος και οκτώ χαρακτηρισθέντες ως «πειρατές» που επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «Αrctic Sea». Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο φερόταν ως «εξαφανισμένο» για δύο εβδομάδες και την περασμένη Δευτέρα εντοπίστηκε στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Η χρήση τόσο μεγάλων αεροσκαφών αναζωπύρωσε τα σενάρια μυστηρίου για το τι θα μπορούσε να μεταφέρει το πλοίο: από συμβατικά ή και πυρηνικά όπλα έως προϊόντα βιομηχανικής κατασκοπείας, ναρκωτικά, κάποιους πολύτιμους «αιχμαλώτους» ή προϊόντα λαθρεμπορίου.
Επίσης πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της αστραπιαίας παρέμβασης της Μόσχας, το οποίο έσπευσε να στείλει πολεμικά πλοία και αεροπλάνα ενδεχομένως «για να προλάβει ένα διεθνές σκάνδαλο, καθώς το “Αrctic Sea” μάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και σε συμμορίες που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του Κρεμλίνου», όπως ισχυρίστηκε ο Γεβγκένι Λιμαρόφ, πρώην πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και νυν αναλυτής με έδρα τη Γαλλία.
Τόσο οι ναυτικοί όσο και οι «εισβολείς»- ρώσοι, εσθονοί και λιθουανοί πολίτες- μεταφέρθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λεφόρτοβο, όπου ανακρίνονται. «Οι ναυτικοί θα αφεθούν ελεύθεροι αν δεν προκύψει ότι συμμετείχαν στην πειρατεία» δήλωσε ανωνύμως ρώσος αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει στο σενάριο της πειρατείας. Τo ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti μετέδωσε εικόνες του πληρώματος προτού αναχωρήσει για τη Ρωσία. Μιλώντας στην κάμερα ένας ναυτικός έδειχνε το δεμένο με επίδεσμο χέρι του για να αποδείξει ότι έδωσε μάχη με τους πειρατές. Ενας άλλος ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να στείλει SΜS από το κινητό του ώστε να ειδοποιήσει εγκαίρως. «Στη συνέχεια μας τηλεφώνησαν για να μάθουν αν ήταν όντως πειρατεία. O καπετάνιος μας όμως είχε ένα όπλο να τον σημαδεύει στον κρόταφο. Τι άλλο θα μπορούσε να τους απαντήσει; Είπε ότι ήταν αστείο» συνέχισε ο ίδιος.
Το 4.000 τόνων «Αrctic Sea», υπό σημαία Μάλτας, μετέφερε φινλανδική ξυλεία αξίας 1,16 εκατ. ευρώ. Το πλοίο δεν κατέπλευσε στο λιμάνι Μπετζάγια της Αλγερίας όπου αναμενόταν στις 4 Αυγούστου, ενώ τελευταία φορά έδωσε σημεία ζωής στις 28 Ιουλίου ενώ έπλεε στη Μάγχη. Στη Μάλτα η αρμόδια υπηρεσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το πλοίο ουδέποτε εξαφανίστηκε. Στη σχετική ανακοίνωση των Μαλτέζων αναφέρεται ότι όλοι γνώριζαν πού βρισκόταν, απλώς η παροχή πληροφοριών γινόταν με το σταγονόμετρο για λόγους ασφαλείας.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=284473&dt=22/08/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου