Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Μπασμπούγ προς Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε κλίμα πόλωσης, διχασμού και σύγκρουσης στην Τουρκία

Προειδοποίηση σε αυστηρούς τόνους

Για πρώτη φορά είναι τόσο ξεκάθαρη η παρέμβαση του στρατού στις πολιτικές αποφάσεις της Τουρκίας. Ο τούρκος στρατηγός Μπασμπούγ έστειλε διπλό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία της Άγκυρας και διαχωρίζει τη θέση του στρατού από την απόφαση του να βρεθεί πολιτική λύση στο Κουρδικό ζήτημα, που ταλανίζει την Τουρκία.
Στο μήνυμά του ο τούρκος στρατηγός ξεκαθαρίζει προς τον κύριο Ερντογάν, πως ο τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να συμβάλει σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την δομή και την εν γένει ακεραιότητα του τουρκικού κράτους.
Η ακριβής ανακοίνωση έχει ως εξής:
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπάσμπουγ, εξέδωσε ένα μήνυμα με αφορμή την Εβδομάδα της Νίκης όπου έκανε εκτιμήσεις σε σχέση με το δημοκρατικό άνοιγμα.
Ο Τούρκος στρατηγός επανέλαβε την έκφραση στο τρίτο άρθρο του Συντάγματος που λέει, "Το κράτος της Τουρκίας είναι ένα αδιάσπαστο σύνολο με τη χώρα και το έθνος της. Η γλώσσα του είναι τα Τουρκικά" και πρόσθεσε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα είναι πλευρά στην προστασία της δομής του εθνικού και του ενιαίου κράτους.
Ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ διαμήνυσε πως η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί αποφασιστικά και εξήρε τη σημασία της λήψης των αναγκαίων μέτρων από το κράτος σε πεδία και εκτός της οικονομίας όπως το κοινωνικό, το πολιτιστικό και το παγκόσμιο.
Ο γενικός επιτελάρχης της Τουρκίας ανακεφαλαίωσε τις θέσεις του ως εξής:
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις
- Αρνούνται οποιαδήποτε αιτιολογία που έχει στόχο να βλάψει τη δομή του εθνικού και του ενιαίου κράτους.
- Σέβονται τις πολιτιστικές διαφορές. Ωστόσο θεωρούν αδύνατη στο Τουρκικό Σύνταγμα την πολιτικοποίηση των πολιτιστικών διαφορών, με άλλα λόγια την μετατροπή τους σε αντικείμενο πολιτικής εκπροσώπησης και στοιχείο κοινωνικής πολιτικής ταυτότητας.
- Δεν προβαίνουν σε καμία δραστηριότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύναψη σχέσης με την τρομοκρατική οργάνωση και τους υποστηρικτές της.
- Δεν μπορούν να δείξουν ανοχή στις τρομοκρατικές δραστηριότητες που επιδίδονται όσοι εκμεταλλεύονται τα πεδία ευκαιρίας που προσφέρει η δημοκρατία και που έχουν στο στόχαστρο το δικαίωμα ζωής που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ατόμου.
- Πιστεύουν στην ανάγκη της προσοχής στις μεθόδους και τους τρόπους που θα εφαρμοστούν, κινούμενοι με βάση αυτό που λέει "η ουσία προσδιορίζεται από τη μέθοδο και τον τρόπο".
- Πιστεύουν ότι η ελευθερία συζήτησης του κάθε ζητήματος δεν θα πρέπει να περιέχει τα θέματα που θα διακυβεύσουν την οντότητα του κράτους και θα οδηγήσουν τη χώρα σε πόλωση, διάσπαση και κλίμα σύγκρουσης.
Το βέβαιο είναι πως με αυτή την ανακοίνωση ο στρατός όχι μόνο διαφοροποιείται από τις αποφάσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για το Κουρδικό, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί για την σοβαρότητα και τις επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών, ευρισκόμενος (ουσιαστικά) απέναντι από τον Ταγίπ Ερντογάν και την "μεταρρύθμιση" που εκείνος επιβάλει. Το "άνοιγμα" των στρατηγών, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και στην Τουρκία όλοι πλέον περιμένουν σημαντικές εξελίξεις....

http://kostasxan.blogspot.com/2009/08/blog-post_7234.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου