Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Γιατί να παίρνουν όλοι σύνταξη;

"..αν για παράδειγμα, κερδίσει κανείς ένα λαχείο, για ποιο λόγο να πάρει σύνταξη; Αν είσαι από τους τυχερούς στη ζωή, δούλεψες σκληρά και έφτιαξες 5 πολυκατοικίες, τότε επίσης δε δικαιούσαι σύνταξη.
Οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί είναι ήδη πλούσιοι. Για ποιο λόγο να δικαιούνται σύνταξη; Πόρους έχουν με το παραπάνω για να ζήσουν. Οι εισφορές είναι κοινωνικός φόρος, δεν είναι κουμπαράς(!)"

.
Του κ.Γ.Καισάριου,
Χρηματοοικονομικού αναλυτή.
.
Η κακή κατάσταση του ασφαλιστικού είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Το πόσο κακή είναι η κατάσταση είναι, επίσης, γνωστό αλλά όχι στο ευρύ κοινό.
Το τι θα πρέπει να γίνει, όμως, για να υπάρξουν βιώσιμα ταμεία λίγοι γνωρίζουν και αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν, δεν τολμούν να το πουν πουθενά. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Υπάρχει λύση έτσι ώστε να εξασφαλίσουν οι μελλοντικές γενιές αλλά και οι σημερινοί δικαιούχοι σύνταξη;
H απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
Οι λόγοι γι' αυτό είναι... πολλαπλοί: Δεν υπάρχουν αποθεματικά. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύεται στη διεύθυνση "http://www.oecd.org/dataoecd/42/19/41770561.pdf", τα αποθεματικά του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος είναι στο ΜΗΔΕΝ.

Το σύστημα είναι πλουσιοπάροχο - δίνονται μεγάλες συντάξεις στους δικαιούχους, χωρίς να έχουν εισρεύσει στο σύστημα τα ανάλογα κονδύλια. Το σύστημα είναι σπάταλο και κατακερματισμένο. Τέλος, το σημαντικότερο απ' όλα, η Ελλάδα έχει μεγάλο πληθυσμιακό πρόβλημα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει, ότι τα επόμενα χρόνια αυτοί που θα εργάζονται για να χρηματοδοτούν το σύστημα θα μειωθούν πάρα πολύ σε σχέση με τους δικαιούχους. Πέραν αυτών, όμως, το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι μια μάχη γενναίων. Οι τωρινοί δικαιούχοι απαιτούν να πληρωθούν λεφτά που δεν υπάρχουν και που δεν έχουν πληρώσει. Την απαίτηση αυτή, την έχουν από τους τωρινούς εργαζομένους.

Ένας από τους λόγους που οι μισθοί στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλοί είναι διότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες εισφορές στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για παράδειγμα, για να πάρει ένας εργαζόμενος 1200€ καθαρά, θα πρέπει ο εργοδότης να καταβάλλει 2000€ το μήνα. Αν οι εισφορές ήταν λιγότερες, οι εργαζόμενοι θα είχαν υψηλότερους μισθούς. Μπορεί άραγε το σύστημα να διορθωθεί;

Μπορεί αλλά κάποιος θα πρέπει να πληρώσει. Ο μοναδικός τρόπος για να καταστεί το σύστημα βιώσιμο είναι να υπάρξει κατακόρυφη μείωση στις τωρινές συντάξεις. Για παράδειγμα, η ανωτάτη σύνταξη να είναι στα όρια του κατώτατου μισθού. Δεύτερον, θα πρέπει να επανεξεταστεί ποιοι δικαιούνται σύνταξη. Στην Αμερική, την Αυστραλία, τον Καναδά και πολλές άλλες χώρες, δεν δικαιούνται όλοι σύνταξη -άσχετα από το πόσα έχουν πληρώσει στο σύστημα. ΙΚΑ σημαίνει Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η λέξη κλειδί είναι “Ασφαλίσεων”. Με λίγα λόγια, το ταμείο σε ασφαλίζει για ένα κατώτατο εισόδημα, αν φτάσεις στα 65 και δεν έχεις πόρους να ζήσεις. Αυτό, όμως , δε σημαίνει ότι θα πάρεις εγγυημένη σύνταξη.

Αν για παράδειγμα, κερδίσει κανείς ένα λαχείο, για ποιο λόγο να πάρει σύνταξη; Αν είσαι από τους τυχερούς στη ζωή, δούλεψες σκληρά και έφτιαξες 5 πολυκατοικίες, τότε επίσης δε δικαιούσαι σύνταξη. Οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί είναι ήδη πλούσιοι. Για ποιο λόγο να δικαιούνται σύνταξη; Πόρους έχουν με το παραπάνω για να ζήσουν. Οι εισφορές είναι κοινωνικός φόρος, δεν είναι κουμπαράς. Μεταξύ άλλων, οι εισφορές πληρώνουν ατυχήματα, χρόνιες παθήσεις, ειδικές εγχειρήσεις, χήρες και ορφανά. Πόσα αντέχει το σύστημα ακόμα;

Η απάντηση είναι ότι το σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Απόδειξη αυτού είναι ότι κάθε χρόνο τα ταμεία παίρνουν από το υπουργείο Οικονομίας περί τα 3 δις ευρώ για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αν δεν υπήρχε ο κρατικός προϋπολογισμός, θα είχαν καταρρεύσει εδώ και χρόνια. Με το δημόσιο χρέος, όμως, στο 118% του ΑΕΠ είναι αμφίβολο αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα μπορεί να χρηματοδοτεί ακόμα το σύστημα. Επίσης, είναι αδύνατον να ανεβούν από αυτά τα επίπεδα οι εισφορές. Ήδη έχουμε τις υψηλότερες εισφορές στον κόσμο. Τα περί εισφοροδιαφυγής είναι μια καραμέλα που πρέπει να σταματήσει διότι δεν υφίσταται. Όσοι νομίζουν ότι θα τους πληρώσει τη σύνταξη ο μέσος οικονομικός μετανάστης πλανώνται.

Πού θα βρεθούν τότε τα κονδύλια για να πάρουν τις μεγάλες τους συντάξεις οι εργατοπατέρες και όσοι παραπονιούνται ότι δεν παίρνουν αρκετά (ενώ ποτέ δεν αναρωτήθηκε κανένας πώς θα ζήσει ένας νέος με 700€ τον μήνα); Η απάντηση είναι ότι δεν θα βρεθούν. Με απλά λόγια, τα λεφτά για να συντηρηθεί το σύστημα δεν υπάρχουν. Αν θέλουμε να επιβιώσει το σύστημα τα επόμενα χρόνια, τότε θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές. Μεταξύ άλλων, μεγάλες περικοπές στις τωρινές συντάξεις και κατάργηση της σύνταξης σε αυτούς που έχουν να ζήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα θα καταρρεύσει και δεν θα πάρει κανένας τίποτα.


http://greece-salonika.blogspot.com/2009/08/blog-post_173.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου