Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Επαναδιαπραγμάτευση τώρα!


Ο Πρωθυπουργός συναντά σήμερα έναν-έναν και με κοινοβουλευτική τάξη τους πολιτικούς αρχηγούς. Σαφής και προβλέψιμη  η προσπάθεια του να αναζητήσει έστω και ψήγματα συναίνεσης, αλλά ταυτόχρονα και να δραματοποιήσει την επικείμενη   Σύνοδο Κορυφής. Ουσιαστικά προσπαθεί να φέρει  το πολιτικό παίγνιο σε μία win-win situation. Αν δεν πετύχει τους σκοπούς του, θα φταίνε οι κακοί ξένοι κεφαλαιοκράτες, η Γερμανία, η Βιρμανία, η  Γουαδελούπη, οποιοσδήποτε εκτός από την Κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Αν πάλι πετύχει το στόχο του, οι διθύραμβοι είναι έτοιμοι, ο «θρίαμβος» θα είναι δικός του, προσωπικός, ανεπανάληπτος.
Ποιος όμως είναι ο στόχος; Ή «λύση πακέτο» ή τίποτα, διαμηνύουν. Τι σημαίνει αυτό; Την απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας και μόνο;
Το πρόγραμμα δεν βγαίνει.  Το μνημόνιο είναι σαθρό στη φιλοσοφία του, στη δομή του, στους στόχους του, στα μέτρα που ελήφθησαν, λαμβάνονται και θα ληφθούν για την εξυπηρέτηση των σκοπών του.
Άρα μία επιλογή έχει ο Πρωθυπουργός. Να ζητήσει άμεση αναθεώρηση των βασικών αρχών του μνημονίου, ήτοι τη δανειοδότηση της χώρας, χωρίς επιπλέον μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία. Με τους καταγεγραμμένους ανέργους στις 800.000 και αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 6,6 % δεν ζητάς μόνο δανεικά. Ζητάς καλύτερους όρους αποπληρωμής (επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο) και καταθέτεις κοστολογημένο πρόγραμμα ανάπτυξης μέσω δημοσίων επενδύσεων για την ανάταξη της αγοράς και την αντιστροφή του οικονομικού κλίματος. Η προσήλωση σε ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, αφαιρεί διαρκώς κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αφαιρεί διαρκώς εισοδήματα, αφαιρεί διαρκώς «ενεργή ζήτηση» και άρα επιτείνει την ύφεση και  την ανεργία.
Το μνημόνιο μας παρουσιάστηκε ως μονόδρομος.
Τελικά ήταν αδιέξοδο.
Και άρα  πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι άμεσα για επαναδιαπραγμάτευση. Τότε και μόνο τότε ο Πρωθυπουργός θα έχει δικαίωμα να ζητά συναίνεση…
Μικρός Οδυσσέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου