Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Πόλεμος στην Ευρωζώνη, με θύματα τις μικρές χώρες


Όλο και πιο βαθιά στο χάος στέλνουν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με υψηλό χρέος οι Γερμανοί, πιέζοντάς τους να πάρουν μόνες τους επώδυνα μέτρα αλλιώς θα καταστραφούν. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη συνέντευξη του Σόιμπλε που έλεγε για πρώτη φορά ότι η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας δεν είναι ταμπού αν και θα ήταν καταστροφική λύση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανήλθε ρίχνοντας βόμβες κατά της Ελλάδας και της κυβέρνησης που περιμένει πως και πως τουλάχιστον την επιμήκυνση του δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο. Ο Σόιμπλε, σε μια καθαρή κίνηση εκβιασμού και αφόρητης πίεσης ουσιαστικά έβαλε στο συρτάρι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα από την τρόικα ή ετοιμάζεται να δανειστεί η Πορτογαλία που είναι ένα βήμα πριν την έκκληση για βοήθεια.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπεραμυνόμενος των υψηλών επιτοκίων των δανείων της τρόικας προς τις χώρες που έχουν καταφύγει ή πρόκειται να καταφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης είπε επί λέξη : ”Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για να κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα αυτό. Οι χώρες που αποτυγχάνουν να χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματά τους πρέπει να ζητούν βοήθεια και αυτή η βοήθεια δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να είναι ελκυστική». Με λίγα λόγια στέλνει στην Ελλάδα στην κόλαση αφού με τόσο υψηλά επιτόκια και τόσο μεγάλα χρέη δεν μπορεί να αντέξει ούτε στιγμή.
«Η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τους όρους και τις δικλίδες ασφαλείας, που ζητεί να υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι για τη διάσωση οικονομιών της ευρωζώνης», τονίζει.
Δηλαδή, το γερμανικό Μνημόνιο που θα υιοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη, είναι για τον Σόϊμπλε αδιαπραγμάτευτο. Θα «ματώσουν» όσες χώρες έκαναν το λάθος να «ξεφύγουν» στα δημοσιονομικά τους.
Ο εκβιασμός είναι σαφής για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ειδικά για την Ελλάδα. Είναι επίσης, μια Γερμανική απάντηση στις απόψεις του Φιλανδού επιτρόπου Ολι Ρεν που είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης επιτοκίων.
«‘Ο καθορισμός των επιτοκίων είναι ένα βασικό θέμα, που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ. Αναμένω ότι το θέμα της τιμολόγησης, αναφέρομαι στα επιτόκια, θα εξεταστεί από μία συνολική ευρωπαϊκή προοπτική για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και η διατηρησιμότητα του χρέους όλων των μελών της» είχε δηλώσει ο κ. Ρεν.
Εμφανής λοιπόν ο «πόλεμος» εντός της ευρωζώνης με θύματα τις μικρές χώρες. Χαρακτηριστική η δήλωση Πορτογάλου αξιωματούχου που μετά τις απόψεις Σόιμπλε είπε: «Φοβάμαι ότι αν η Ευρώπη δεν κάνει τα αναγκαία βήματα, όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να ήταν μάταιη».
Η ουσία είναι ότι λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες συνόδους κορυφής στις 11 Μαρτίου και στις 24-25 Μαρτίου όλα είναι ανοικτά. Οι Γερμανοί εμφανίζονται και πάλι σκληροί, πιέζουν για υιοθέτηση πολύς κλητών μέτρων και απειλούν ακόμη και με διάλυση της ευρωζώνης. Και οι μικρές και ανίσχυρες χώρες βρίσκονται στο στόμα του λύκου. Ειδικά η Ελλάδα πιέζεται αφόρητα να πάει σε αναδιάρθρωση χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου