- Αποφασίζουν για το ύψος και τους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα
- Πόσο κινδυνεύουν οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών;
Μετά την συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν θα δώσουν συνέντευξη τύπου ώστε να παρουσιάσουν το αιτιολογική της απόφασης τους.
Το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδος από το ΔΝΤ και την ΕΕ το οποίο θα δοθεί υπό την μορφή δανείων περιλαμβάνει συνολικό ύψος των 40 δις ευρώ από τα οποία τα 20-25 δις ευρώ το 2010 και τα υπόλοιπα το 2011.
Οι δυνατότητες που θα δίνει το πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι να διαλέξει κυμαινόμενο κοντά στο 3,75% ή σταθερό με επιτόκιο 5%.
Η ελληνική κυβέρνηση, στον αρχικό σχεδιασμό επιθυμούσε να μην χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης αλλά μέσω του μηχανισμού να πιέσει τα σπρεντ σε χαμηλότερα επίπεδα ώστε να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές.
Η προσδοκία ήταν, ο μηχανισμός να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα σπριντ και όχι να κάνει χρήση. Μετά τα σκληρά μέτρα, υπήρχαν ελπίδες ότι το σχέδιο θα είχε επιτυχία, αλλά η πορεία των σπριντ την εβδομάδα μετά το Πάσχα, οδήγησε σε νέα τακτική, όπου η Ελλάδα αποδέχεται το Πακέτο Στήριξης μαζί με τους όρους που σταδιακά θα γίνουν γνωστοί.
Τα κοινοτικά χρήματα, βοηθάνε την Ελλάδα να μην κηρύξει στάση πληρωμών, και να αποφύγει την κατευθείαν προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και ο ρόλος του θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην «τεχνική υποστήριξη» του δανείου.
Τι συμβαίνει με τις καταθέσεις των πολιτών;
Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και των επιτελών των εμπορικών τραπεζών ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας, η ανησυχία παραμένει. Ακολουθούν απαντήσεις σε τρια βασικά ερωτήματα που απασχολούν το καταθετικό κοινό:
* Υπάρχει κίνδυνος δέσμευσης καταθέσεων;
* Τι σημαίνει για τις καταθέσεις η προσφυγή στο σχέδιο σωτηρίας, στο οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ;
* Πόσα κεφάλαια έχουν φύγει από τη χώρα;
Αναλυτικά λοιπόν...
1. Τι σημαίνει για τις καταθέσεις η προσφυγή στο σχέδιο σωτηρίας, στο οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ;
Αμεση προτεραιότητα του ΔΝΤ αποτελεί η σταθεροποίηση της κατάστασης και η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό γίνεται κατά κανόνα με την παροχή μεγαλύτερου ύψους εγγυήσεων προς στους καταθέτες, ώστε να εκτονωθούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η ισορροπία και να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι καταθέσεις όχι μόνο δεν κινδυνέουν αλλά διασφαλίζονται. Σε δεύτερο χρόνο η διαχείριση της κρίσης από το ΔΝΤ θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στη μείωση του προφίλ κινδύνου της χώρας, στη μείωση των spreads και στη σταδιακή αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
2. Υπάρχει κίνδυνος δέσμευσης καταθέσεων;
Πρόκειται για εξαιρετικά ακραίο σενάριο. Αναφορές περί δέσμευσης καταθέσεων έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά, ενώ μια τέτοια κίνηση στερείται οικονομικής λογικής. Αν η χώρα δεν μπορέσει να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές θα καταφύγει στον μηχανισμό βοήθειας της Ε.Ε. αποκτώντας τους αναγκαίους πόρους. Δέσμευση καταθέσεων θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην περίπτωση που η χώρα δεν θα μπορούσε να αντλήσει από πουθενά κεφάλαια. Ο κίνδυνος αυτός έχει μηδενιστεί μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών και τη ρητή στήριξη της ΕΚΤ στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα.
3. Πόσα κεφάλαια έχουν φύγει από τη χώρα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιανουάριο οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο στα 3 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της ΤτΕ δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών η τάση αυτή έχει ανακοπεί και το τραπεζικό σύστημα έχει επανέλθει σε μια ισορροπία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου