Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Για ποιο λόγο δεν έπεσαν (και δεν θα πέσουν) τα spreads


  • Η απάντηση είναι παραπάνω από απλή. Διότι το ρίσκο που ενέχει κάποιος που δανείζει το Ελληνικό κράτος δεν έχει αλλάξει από τη σύνοδο κορφής
Άσχετα του αν υπάρχει η όχι backstop (αυτό τον αόριστο μηχανισμό χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι πήραμε από την ΕΕ), το θέμα είναι ότι ο υπ’ αριθμόν ένας λόγος για να πέσουν τα spreads, που είναι το συνολικό χρέος, δεν έχει και δεν θα μειωθεί όταν έχεις έλλειμα 8% στον προϋπολογισμό σου.
H εξάρτηση της Ελλάδος από τις αγορές του χρόνου δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί.
Όσο δηλαδή δεν πέφτει το συνολικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος, διότι για να μειωθεί το χρέος και το κόστος δανεισμού, θα πρέπει η Ελλάδα να:
- Πάρει μόνιμα μέτρα μείωσης των δαπανών... κάτι που δεν έχει πάρει
- Αρχίσει να μειώνει το συνολικό της χρέος (τουλάχιστον ως προς το ΑΕΠ). Κάτι που δεν έχει γίνει και κάτι που εγώ προσωπικά δεν βλέπω και να γίνεται.
Και όσο το συνολικό χρέος δεν μειώνεται (αλλά συνεχίζει να αυξάνεται) δεν θα σου δανείσει κανείς με χαμηλότερο επιτόκιο.
Αντιθέτως θα έλεγα, του χρόνου (αν δεν γίνει κάποιο ατύχημα στο ενδιάμεσο), η Ελλάδα θα δανείζεται με ακόμα πιο ακριβά και με ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους.
Όπως βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τώρα για ποιο λόγο κανένας από όλους αυτούς του ειδήμονες (και ειδικά τους κυβερνητικούς ειδήμονες) δεν μπορεί να το καταλάβει είναι πέραν ε μου.
Α ναι και κάτι ακόμα, Αν δεν λυθεί το συνταξιοδοτικό, δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό… και κατ επέκταση δεν θα μειωθεί το συνολικό χρέος.
το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν θα εξαφανιστεί αν καταφέρει να δανειστεί φέτος. Το προβλημάτων του χρόνου θα είναι πιο οξύ, διότι απλά του χρόνου το χρέος θα είναι περισσότερο.
Για να μειωθεί στο spread (άρα να μειωθεί η αποζημίωση που ζητάει κάποιος να δανείσει την Ελλάδα) θα πρέπει να μειωθεί το δημόσιοι χρέος (χρέος/ΑΕΠ).
Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν το βλέπω (ούτε του χρόνου και ούτε του πάρα χρόνου) και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού.
Τώρα αν ενορχηστρωμένα συμβάλουν κράτη μέλη της ΕΕ έτσι ώστε, η Ελλάδα να δανειστεί με πιο χαμηλά επιτόκια είναι άλλο θέμα. Αν θα γίνει κάτι τέτοιο, θα είναι στρέβλωση και το επιτόκιο δεν θα είναι at current market rates.
Τώρα όμως έχουμε και έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο οι πιθανότητες να δανειστούμε πιο χαμηλά όλο και απομακρύνονται.
Η Γερμανία επιμένει ότι, αν θα μπει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο υποστήριξης, το επιτόκιο δανεισμού θα πρέπει να είναι at current market rates και όχι επιδοτούμε!!
Διαβάζουμε στην FT:
Germany is at loggerheads with other eurozone countries over how much interest to charge debt-ridden Greece if it calls on the emergency loans package agreed in Brussels last month.
The dispute could hold up swift agreement about technical details of a safety net agreed by European leaders and seen as crucial to reducing the risk that Greece will need to call on the loans.
Eurozone leaders agreed at the end of March to offer Greece an emergency loan package from the International Monetary Fund and the eurozone if it was unable to raise debt in the market, but they insisted the interest rate on the European portion of a bail would be unsubsidised.
Most eurozone nations are prepared to offer loans at 4 to 4.5 per cent, the rate paid by the eurozone’s other other big debtors, Ireland and Portugal, EU officials told the Financial Times. But Germany says Athens should pay 6 to 6.5 per cent, the rate it pays on its 10-year bonds.

Εν ολίγοις, όχι μόνο δεν υπάρχει καταλυτική συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης -διότι κανείς ακόμα δεν ξέρει τι ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ- αλλά ακόμα και αν υπάρξει, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το πόσο θα πληρώσουμε για τα λεφτά τα οποία θα πάρουμε.
Και αν υποθέσουμε ότι κερδίσει και πάλι τη μάχη η Γερμανία (το πιο πιθανό σενάριο), τότε η Ελληνική κυβέρνηση ΔΕΝ θα δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο, αλλά με επιτόκιο που θα δανειζόταν (αν μπορούσε) από την αγορά.
Το οποίο βέβαια εξορισμού είναι αντιφατικό, διότι αν στο μέλλον δεν θα μπορεί να δανειστεί, θα είναι διότι το επιτόκιο θα είναι πολύ υψηλό. Υποθέτω ότι εννοούν με το επιτόκιο της τελευταίας normal δημοπρασίας.
Όπως και να έχει, σημασία είναι ότι το όνειρο για επιτόκια δανεισμού 4-5% όλο και απομακρύνεται και μάλλον ο πρωθυπουργός έκανε όλη αυτή τη φασαρία για το τίποτα.
Για την αγορά αυτό σημαίνει ότι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το spread διότι κανένας ακόμα δεν έχει προθυμοποιηθεί να μας δανείσει με ένα επιχορηγούμενο επιτόκιο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου