Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ρεκόρ στα spreads: Στις 481 μονάδες σήμερα

  • Ενώ οι Fianancial Times έγραφαν για πτώχευση, τα spreads άρχισαν μία τρελή κούρσα ανόδου
  • Λέτε στις 500 μονάδες βάσης να ανοίξουμε σαμπάνια και να φωνάξουμε και την Τζούλια στην γιορτή;
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.
Νωρίτερα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε σε νέο ρεκόρ – στις 481 μονάδες βάσης. Την Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 443 μονάδες βάσης.
Στο χρηματιστήριο, συνεχίζεται η ίδια αβεβαιότητα με τον Γενικό Δείκτη στις 1940 μονάδες με πτώση 2,5%. Στα 12,77 ευρώ η τιμή της Εθνικής χάνει 3,98%. Πάνω από 4% οι απώλειες σε Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Πτώση 2,68% για την Alpha Bank.
Financial Times: Η πτώχευση της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη
«Η διάσωση της Ελλάδας απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του για τους Financial Times ο οικονομικός αναλυτής της εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Μίνχαου και κάνει την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Αναφορικά με τον εκτροχιασμό των spread, ακόμα και μετά τη συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας, ο αναλυτής των FT, υποστηρίζει πως «οι οικονομικές αγορές ...καταλάβει ότι με ή χωρίς διάσωση, η Ελλάδα έχει στην ουσία χρεοκοπήσει» και λέει πως για να καλυφθεί το τρέχον χρέος και οι τόκοι της χώρας, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια, συνολικό ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με το 100% του ΑΕΠ της χώρας.
Ως λύση για να αποφευχθεί η η χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Μίνχαου βλέπει τη σταθεροποίηση του χρέους, πράγμα που σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να γίνει μετά από ένα πολυετές σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν το ρυθμό ανάπτυξης. «Το σχέδιο που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι μεν φιλόδοξο, αλλά όχι πολύ αξιόπιστο, διότι βασίζεται πολύ στην αύξηση των φόρων, χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», εκτιμά ο αναλυτής της εφημερίδας.
Τέλος, ο αναλυτής Μίνχαου αναφέρεται στην ανάμειξη του ΔΝΤ και επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, καθώς έχει παρέλθει σε κατάσταση μη επιστροφής και η μόνη λύση είναι η όσο το δυνατόν σωστότερη διαχείριση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου