- Πως είδαν τα διεθνή μέσα τις χθεσινές εξελίξεις
- Γιατί πανηγυρίζει η σημερινή κυβέρνηση;
- Οι βαθιές ανάσες, τα βαθιά λαρύγγια και το ΔΝΤ
Ότι όλα τα προβλήματά μας λύθηκαν ως δια μαγείας.
Ότι τα δύσκολα πέρασαν.
Ότι από εδώ και στο εξής μας περιμένουν καλύτερες μέρες.
Επειδή και μετά την 25η Μαρτίου μας μιλούσαν για… βαθιές ανάσες και στη συνέχεια ψάχναμε για… βαθιά λαρύγγια, ας ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:
1. Η χώρα προσφεύγει στο ΔΝΤ. Άσχετα με το τι λένε, η βοήθεια αυτή είναι με όρους ΔΝΤ και μάλιστα αυστηρότερους. Δεν προσφύγαμε αποκλειστικά και μόνο στο ΔΝΤ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούσε να μας διαθέσει όλο το ποσόν που έχουμε ανάγκη.
2. Αυτό, από μόνο του επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του κ. Παπανδρέου.
3. Τα ληστρικά μέτρα που επέβαλε η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει αυτό το δάνειο, παραμένουν.
4. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και νέα σκληρότερα μέτρα και οι πολίτες δεν έχουν νοιώσει τις επιπτώσεις από το φορολογικό, που θα τις αισθανθούν…του χρόνου.
5. Τέλος, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.
Αυτή είναι η κατάσταση.
Βουτιά στα Spreads
Υποχωρεί από το πρωί το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου μετά τις...χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker και του επιτρόπου της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn σχετικά με τους όρους παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων δεκαετούς απόδοσης έναντι των γερμανικών bund διαμορφώνεται στις 330 μονάδες βάσης, 68,4 μ.β. χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.Παράλληλα, τα πενταετή ελληνικά CDS επίσης υποχωρούν και διαμορφώνονται στις 352,7 μ.β.
Ηρεμία στις αγορές βλέπει το Βερολίνο
Η συγκεκριμενοποίηση των όρων ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης θα ηρεμήσει τις αγορές και θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επικεντρωθεί χωρίς την πίεση των αγορών στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος, δήλωσε στο Reuters ...αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης. Εκφράζεται παράλληλα η εκτίμηση ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του μηχανισμού.
Τι λένε τώρα οι αναλυτές των ΜΜΕ
Το ενδιαφέρον τόσο των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όσο και των αναλυτών προκάλεσαν τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, στη διάρκεια της οποίας καθορίστηκαν οι ακριβείς όροι του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα...προσφέρουν 30 δισ. ευρώ στην κτυπημένη από το υψηλό χρέος Ελλάδα, με το ΔΝΤ να προσφέρει, εάν χρειαστεί, επιπλέον κεφάλαια. Τα μετρητά δεν χρειάζονται άμεσα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα ξεμείνει από την δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της. Οι αγορές θα είναι ευχαριστημένες καθώς οι όροι του πακέτου βοήθειας είναι ξεκάθαροι», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Financial Times.
«Όμως ο δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τα 11 εκατ. των Ελλήνων για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας», επισημαίνεται επίσης στο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα κερδίζει 45 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση» μεταδίδει το Bloomberg.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα δεν έχει ζητήσει ακόμη την ενεργοποίησή του», αναφέρει το Reuters.
«Πρόκειται για ένα υπέρογκο ποσό βοήθειας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα Bazoouka. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ελληνικό ζήτημα στη ρίζα του» επισημαίνει ο Stephen Jen, της BlueGold Capital Management LLP.
«Η Γερμανία αποδεικνύεται η χαμένη του ανταγωνισμού. Όλη αυτή η φασαρία και όλες οι συζητήσεις από την πλευρά της μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης, να μην στηριχθεί η Ελλάδα είναι πλέον άχρηστες», δηλώνει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος στην ING.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου