Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Oδός Αχμέτ Σαδίκ, ο δρόμος του πατριαρχείου!



Από ένα εκατομμύριο δρόμους στην αχανή Κωνσταντινούπολη -θέλοντας να τιμήσουν τον εμπνευστή του τουρκισμού στην Θράκη- έβαλαν το όνομά του, μετονομάζοντας τον υφιστάμενο δρόμο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου καταλήγει όλος ο ελληνισμός
Οδός Αχμέτ Σαδίκ μετονομάστηκε ο δρόμος μπροστά από το οικουμενικό πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και η εντυπωσιακή πινακίδα τοποθετήθηκε στον αυλόγυρο του χριστιανικού ιδρύματος, αποτελώντας τη νέα πρόκληση των Τούρκων που θέλοντας να δώσουν το στίγμα της παρουσίας του εμπνευστή του τουρκισμού στην ελληνική Θράκη το έπραξαν άμεσα.


Η φωτογραφία του «Χρόνου» είναι ο αψευδής μάρτυρας του όλου εγχειρήματος που έγινε μελετημένα κι επελέγη η οδός όπου οπωσδήποτε θα πάει κάθε έλληνας και ξένος επισκέπτης της Κωνσταντινούπολης. Λίγα μέτρα πιο κάτω είναι το επιβλητικό Μαράσλειο δημοτικό σχολείο που έκλεισε ελλείψει μαθητών, ενώ η τουρκική σημαία φιγουράρει στο νεκρό κτήριο μόνο και μόνο επειδή ανήκει στην ελληνική ομογένεια.

Ο «ΗΡΩΑΣ» ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Θυμίζουμε ότι ι γιατρός Αχμέτ Σαδίκ εξελέγη τον Ιούνιο ’89 με 22.216 ψήφους και στη συνέχεια τον Μάρτιο 1990 με 28.811 ψήφους με τον συνδυασμό «Εμπιστοσύνη» Κομοτηνής. Ο ιμάμης Αχμέτ Φαΐκογλου πέρασε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ το 1981 και στη συνέχεια το 1989 και 1990 με τον συνδυασμό «Πεπρωμένο» της Ξάνθης. Οι δύο τους, ανεξάρτητοι βουλευτές στήριζαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες την επίπλαστη πλειοψηφία τής τότε κυβερνήσεως, ήσαν όμως με την παρουσία και τη δράση τους εξαιρετικά προκλητικοί, αναφερόμενοι σε «τουρκική» μειονότητα της Θράκης και προκαλώντας συνεχώς εκρηκτικά επεισόδια, την ίδια εποχή που ο Στέλιος Παπαθεμελής ζητούσε να του πουν τα ονόματα των χριστιανών βουλευτών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αρεστοί του περιβάλλοντος του ψευτομουφτή Μεχμέτ Εμίν Αγγά είχαν ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα και κυριολεκτικά καταδυνάστευαν ως κράτος εν κράτη τη μειονότητα που δεν τολμούσε να εκφραστεί. Ο θάνατος του Σαδίκ σε τροχαίο τον Ιούλιο του ’95 σταμάτησε τη ταραχοποιό δράση του που συνέχιζε και ως απλός πολίτης με διαρκείς πρωτοβουλίες. Κάποιοι προσπάθησαν να ψελλίσουν ερωτηματικά για τις συνθήκες με τις οποίες έγινε το τροχαίο και χρόνια αργότερα δίνοντας συνεντεύξεις στο εξωτερικό αλλά ποτέ δεν αμφισβήτησαν τα στοιχεία με νομικό τρόπο.


Η Τουρκία τον έχρισε ως εθνικό ήρωα αφού τον ετοίμαζε ως τον «Ντεκτάς» της Θράκης. Η βιογραφία του περιέχεται σε σχολικά βιβλία, καθιερώθηκαν βραβεία στο όνομά του δόθηκαν δρόμοι, ως και η γέφυρα της Ρεδαιστού, λέγεται Αχμέτ Σαδίκ, έγιναν γιορτές παραχωρήθηκαν ακίνητα και προνόμια στην σύζυγο και τα παιδιά του που απολαμβάνουν της συμπαράστασης του τουρκικού κράτους. Το ετήσιο μνημόσυνό του στην Κομοτηνή καλύπτεται από αντιπροσωπείες όλων των τουρκικών κομμάτων 15 χρόνια μετά τον θάνατό του οφειλόμενο σε τροχαίο ατύχημα.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου