Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Kαι γιατί να ζητήσουμε βοήθεια όταν την έχουμε εξασφαλίσει;

  • Αν δεν πέσουν τα spreads απο Δευτέρα αυτό θα σημαίνει οτι οι αγορές θέλουν όντως να πάμε στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσουν οτι θα πάρουν πίσω τα δανεικά που μας έχουν δώσει και οτι δεν θα πτωχεύσουμε
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών απο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και απο ανώνυμες μέχρι στιγμής πηγές που αυτά επικαλούνται, η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η ουσία αυτών των πληροφοριών είναι ότι:
Θα μας διατεθεί ένα ποσό (που δεν έχει επακριβώς προσδιοριστεί αλλά μπορεί να φθάνει τα 25 δις ευρώ) με επιτόκιο που θα είναι 3,50% περίπου και αυτό θα γίνει εφόσον η Ελλάδα προσφύγει και δηλώσει οτι... μπορεί να δανειστεί απο τις αγορές.
Η Ευρωπαική Ένωση και το ΔΝΤ θα εξετάσουν αν πράγματι αυτό αληθεύει (οτι δηλαδή δεν μπορούμε να βρούμε λεφτά απο τις αγορές) και μετά θα εξετάσει πόσα πραγματικά χρειαζόμαστε για να προχωρήσει σε έγκριση του αιτήματος μας και χορήγηση του ανάλογου δανείου.
Αυτά είναι που μεταδίδουν οι ξένες πηγές. Και αυτά είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τις αγορές και να μην χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Πέραν αυτών πριν απο λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε επισήμως οτι η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης. Θα ήταν πολύ μεγάλο προσωπικό ρίσκο για τον ίδιο τον υπουργό και σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετούσε κάποια σκοπιμότητα μια τέτοια δήλωση αν δεν ήταν αληθής.
Κατά συνέπεια αυτό που εκτιμούμε οτι συμβαίνει είναι οτι η μεν Ευρώπη προσδιόρισε – και πολύ καλά έκανε – για το τι είδους βοήθεια μιλάμε και με ποιές διαδικασίες θα την πάρουμε, ο δε κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε οτι δεν θα την χρησιμοποιήσουμε.
Όμως με την διευκρίνηση απο ευρωπαικής πλευράς οι αγορές καθησυχάζονται και περιμένουμε οτι απο τη Δευτέρα τα spreads θα πέσουν. Και θα πέσουν διότι αν οι αγορές ξέρουν οτι μπορούμε να δανειστούμε 25 δις με 3,50% απο τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ δεν έχουν λόγο να διατηρήσουν υψηλά τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν. Αν δεν πέσουν τα spreads απο Δευτέρα αυτό θα σημαίνει οτι οι αγορές θέλουν όντως να πάμε στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσουν οτι θα πάρουν πίσω τα δανεικά που μας έχουν δώσει και οτι δεν θα πτωχεύσουμε. Αυτό βεβαίως είναι μια ψυχολογική διάσταση του προβλήματος αφού είναι δεδομένο οτι εφόσον διαθέτουμε 25 δις με 3,50% δεν πτωχεύουμε, συνεπώς δεν είναι αναγκαίο για τις αγορές να τεστάρουν αυτή την πιθανότητα.
Εν κατακλείδι λοιπόν, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να πείσει την ΕΕ να προσδιορίσει επακριβώς τον τρόπο βοήθειας, έχουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα για τον καθησυχασμό των αγορών, για την μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδος, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της ΕΕ σε περίπτωση που άλλες χώρες μέλη θα αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα. Υπο αυτές τις συνθήκες εξομάλυνσης, η χρήση της βοήθειας παύει να είναι αναγκαία.
Γ. Νικολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου