Τρίτη 13 Απριλίου 2010

«Coca-Cola», ΑΧΑ, Balestra κερδοσκοπούν με τα ελληνικά ομόλογα

  • Η «Wall Street Journal» δίνει διευθύνσεις και ονόματα (που περιλαμβάνουν από πολυεθνικές έως το Balestra Capital, ιδιοκτησίας πρώην Ολυμπιονίκη ξιφομάχου «Να παρέμβει η κυβέρνηση στις εδώ θυγατρικές»
Κοψοχρονιά αγοράζουν Ελλάδα οι διεθνείς κερδοσκόποι, σε μια περίοδο μεγάλης αναδιανομής των ομολόγων του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να παρασύρονται τα spreads στα ύψη, καθώς μια σειρά «κορακιών» της παγκόσμιας οικονομίας εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη διαφαινόμενη πτώχευση της χώρας για να αγοράσουν στη δευτερογενή αγορά ελληνικούς τίτλους σε τιμές μπιρ παρά.
Κι αν μέχρι στιγμής σε τέτοιου είδους «πειρατικές» πρακτικές μάς είχαν συνηθίσει τα γνωστά golden boys των διεθνών hedge funds , σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Οι κερδοσκόποι του 21ου αιώνα δεν είναι άλλοι από τους «εντιμότατους» τραπεζίτες, τους asset managers ή τους treasurers των πολυεθνικών.
Αυτό, μεταξύ άλλων, υποστήριξε με δημοσίευμά της στις 8 Απριλίου η έγκριτη « Wall Street Journal», καταγράφοντας, μάλιστα, με ονόματα και διευθύνσεις όσους πλουτίζουν από τη χρεοκοπία μας. Πιο συγκεκριμένα, διαβάζουμε πως ο κολοσσός της «Coca Cola» , που στην Ελλάδα διατηρεί θυγατρική και τα αναψυκτικά του κατέχουν δυσθεώρητα μερίδια αγοράς, «ποντάρει στην αδυναμία του ευρώ τους τελευταίους μήνες για να προστατεύσει την αξία των δολαρίων από κάθε ευρώ που πουλά στις αγορές εκτός ΗΠΑ».
Μάλιστα, η spokeswoman της εταιρείας φέρεται να λέει στην αμερικανική εφημερίδα πως «η “CocaCola” κάθε χρόνο hedg άρει το ρίσκο της σε ευρώ, ενώ ήδη σχετικός μηχανισμός λειτουργεί στην Ατλάντα των ΗΠΑ από τα τέλη του 2009, με σκοπό την παρακολούθηση της πτώσης του ευρώ και της παρέμβασης όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο».
Αφησαν το Ντουμπάι και ξεσκίζουν την Ελλάδα
Μία ακόμη εταιρεία με παρουσία στην πατρίδα μας, η ασφαλιστική ΑΧΑ από τη Γαλλία, φέρεται να έχει επενδύσει στο «πτώμα» της οικονομίας μας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το στέλεχος της εταιρείας κ. Christopher Iggo , μαζί με το επιτελείο του στο Λονδίνο, ταξινομεί τις χώρες με πιστωτικό κίνδυνο και υψηλό ρίσκο χρεοκοπίας, ενώ και ο ίδιος πούλησε μέρος του ελληνικού χρέους. «Την ίδια στιγμή, μια σειρά χρηματοοικονομικών οίκων, αφού εγκατέλειψαν την κερδοσκοπία εις βάρος του Ντουμπάι, αγόραζαν συμβόλαια πτώσης του ευρώ, στοιχηματίζοντας κατά των ελληνικών ομολόγων, κυνηγώντας ουσιαστικά κέρδη», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Βέβαια, το γεγονός πως η ελληνική οικονομία δέχεται τόσο μεγάλο πόλεμο από εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα. Ιδιαίτερα όταν αυτές κατέχουν μεγάλα μερίδια αγοράς και προσεγγίζουν τους καταναλωτές. Ειδικότερα, για την εταιρεία ΑΧΑ θα πρέπει να πούμε πως είναι από τις επιχειρήσεις που ιδιαίτερα προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., πολλές φορές μάλιστα και εις βάρος των ελληνικών ασφαλιστικών ομίλων.
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στο Τόκιο το Kokusai Asset Management πούλησε το portfolio των 2,2 δισ. δολαρίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ ο παραδοσιακός επενδυτικός όμιλος Payden & Rygel από το Λος Αντζελες, που διαχειρίζεται πλέον των 50 δισ. δολαρίων για ιδιώτες και λοιπά κεφάλαια, αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο να εγκαταλείψει τα ελληνικά ομόλογα και κατόπιν να επαναγοράσει πρόσθετο ελληνικό χρέος, κερδοσκοπώντας με αυτόν τον τρόπο.
Τέλος, η Balestra Capital , της οποίας ηγείται ο πρώην Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία κ. James Melcher , είχε αντιληφθεί την κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήδη από το 2005 και για τον λόγο αυτό είχε στρέψει το ενδιαφέρον της στη χώρα μας. Στις αρχές μάλιστα της τρέχουσας χρονιάς ο κ. Melcher ξεκίνησε επαφές με dealers για να πουλήσει μεγάλο μέρος των ομολογιών του από τη χώρα μας.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου