Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Τη Σόφια ενοχοποιεί η Μόσχα για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Η Βουλγαρία χρωστά στην εταιρεία 4,69 εκατ. ευρώ για το 2009 και 1,225 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς και τους τόκους καθυστερήσεων

Της Μανταλένας Πίου

Ευθύνες στη Βουλγαρία για την καθυστέρηση στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ρίχνει η Ρωσία, η οποία από την άλλη πλευρά προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για το άλλο μεγάλο έργο που προωθεί στην περιοχή, τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Ο αντιπρόεδρος της Transneft, της εταιρείας που ηγείται της ρωσικής συμμετοχής στον πετρελαιαγωγό δήλωσε πρόσφατα σε ρωσικό site ότι η Βουλγαρία έχει καθυστερήσει περίπου ένα χρόνο να πληρώσει το ποσό που της αναλογεί προς τη διεθνή εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Το θέμα είχε απασχολήσει τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Σόφια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο οποίος είχε παράσχει διαβεβαιώσεις για την διευθέτηση του ζητήματος.

Υπαγωγή
Eν μέρει η βουλγαρική δέσμευση, για υπαγωγή του πρότζεκτ απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών έχει υλοποιηθεί. «Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε την ευθύνη, αλλά ακόμα δεν έχουμε ειδοποιηθεί επίσημα», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος και εξέφρασε την ελπίδα ότι η βουλγαρική πλευρά θα γίνει πιο εποικοδομητική και θα ρίξει το βάρος της στο πρότζεκτ.

Η Βουλγαρία, η οποία συμμετέχει με μερίδιο 24,5% στην Transbalkan Pipeline, χρωστά στην εταιρία 4,69 εκατ. ευρώ για το 2009 και 1,225 εκατ. ευρώ γαι το πρώτο τρίμηνο του 2010, καθώς και τους τόκους από την καθυστέρηση καταβολής της συνεισφοράς της στον προϋπολογισμό της εταιρείας. Ελληνικοί όμιλοι (και το ελληνικό δημόσιο με συμμετοχή 1%) έχουν μερίδιο 24,5% και οι ρωσικές εταιρείες το 51%.

Πάντως, η ρωσική εφημερίδα Vedemosti στις αρχές Μαρτίου διέρρευσε επιστολή του προέδρου της Transneft στην οποία αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο για να γεμίσει ο αγωγός από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη.

Η Σόφια, εξάλλου, έχει διαμηνύσει ότι η τελική απόφαση για την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού θα ληφθεί, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανάλογα με τα αποτελέσματά της που αναμένονται στα τέλη του χρόνου. Η διελκυνστίδα Ρωσίας- Βουλγαρίας συνεχίζεται στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, έργο πολύ μεγαλύτερης σημασίας για τους Ρώσους.

Συνένωση

Πρόσφατα, Βούλγαρος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι ο South Stream και ο ευρωπαϊκών συμφερόντων αγωγός αερίου Nabucco, θα μπορούσαν να συνενωθούν σε κοινό τμήμα, όσον αφορά τη διαδρομή των δύο αγωγών σε βουλγαρικό έδαφος.

Πρόταση για συγχώνευση τμημάτων των δύο αγωγών (οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί ως ανταγωνιστικοί μεταξύ τους) έχει διατυπώσει και ο επικεφαλής τoυ ιταλικού ομίλου Eni, του βασικού εταίρου της Gazprom στον South Stream.

Oι προτάσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε μία σειρά από κινήσεις για να πείσει ότι ο South Stream δεν έχει επηρεαστεί από τη διεθνή οικονομική κρίση και ότι μπορεί να υλοποιηθεί.

Συμφωνίες
H Ρωσία ανακοίνωσε ότι ως το τέλος Απριλίου θα υπογράψει με την Αυστρία την τελευταία από τη συμφωνίες που απαιτούνται για την έναρξη της κατασκευής του αγωγού South Stream.

Η Μόσχα έχει ήδη υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Ελλάδα, ενώ έχει συμφωνήσει με την Τουρκία την υποθαλάσσια διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παρακαμφθεί η Ουκρανία.

Στην Αθήνα, εξάλλου, αναμένεται σύντομα να υπογραφεί η ίδρυση της ελληνο-ρωσικής εταιρείας (Gazprom-ΔΕΣΦΑ), η οποία θα ελέγχει το τμήμα του αγωγού επί ελληνικού εδάφους. Ανάλογες εταιρείες οι Ρώσοι συστήνουν σε όλες τις χώρες απ' όπου θα περάσει ο αγωγός.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου