Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ και Κομισιόν

  • Ο Παπακωνσταντίνου διέψευσε τις φήμες για σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους
  • Διακοπή σχέσεων με την Goldman Sachs ζητούν ευρωπαίοι πολιτικοί
Ξεκίνησαν σήμερα στην Αθήνα, οι επίσημες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, εάν η Αθήνα υποβάλει σχετικό αίτημα.
Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την εξειδίκευση των όρων του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, κατά τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι η ευρωπαϊκή τρόικα θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων, που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον για το 2011 και το 2012.
Μέτρα, τα οποία όπως όλα δείχνουν εστιάζονται στη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μείωση των συντάξεων, απολύσεις συμβασιούχων ή ακόμα και εργαζόμενων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο δημόσιο, κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών, κατάργηση επιδομάτων εορτών και θερινής αδείας.
Το μεικτό επιτελείο αναμένεται να έχει συναντήσεις εντός της ημέρας και με στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας, αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν 10 ημέρες και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν, οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει ζήτημα να μην προλάβουμε να δανειστούμε για να εξυπηρετήσουμε τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου, δήλωσε την Τρίτη ο κ. Παπακωνσταντίνου , αναφερόμενος στη λήξη ομολόγων 11,5 δισ. ευρώ στις 19 Μαΐου ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η χώρα μας σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Όπως δήλωσε ο υπουργός, στις συζητήσεις με το κλιμάκιο, δεν θα υπάρχει «λευκή κόλλα χαρτί», ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, λόγω της ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα πάνω την προσεχή Πέμπτη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις τετραμερείς αυτές συζητήσεις θα υπάρξει και σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.
Διακοπή σχέσεων με την Goldman Sachs ζητούν ευρωπαίοι πολιτικοί
Να χάσει μία σειρά από «καλούς» πελάτες, κυβερνήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κινδυνεύει η Goldman Sachs ως αποτέλεσμα των κατηγοριών για απάτη που αντιμετωπίζει.
Πολιτικοί στη Βρετανία και τη Γερμανία άρχισαν να ζητούν απ’ τις κυβερνήσεις τους να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Goldman Sachs. Η τελευταία αποτελεί έναν απ’ τους κορυφαίους χρηματοοικονομικούς συμβούλους των Ευρωπαίων πολιτικών.
Χθες ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας, Nick Clegg δήλωσε ότι «η Goldman θα πρέπει τώρα να εκδιωχθεί απ’ τη θέση του συμβούλου της κυβέρνησης μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση». Τα σχόλια του ακολούθησαν το χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς της τράπεζας απ’ τον Gordon Brown ως «ηθικά χρεοκοπημένη».
«Θα πρέπει να παγώσουμε τις επιχειρηματικές μας σχέσεις με την Goldman μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση», δήλωσε με τη σειρά του χθες ο Γερμανός Βουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Frank Schäffler. Το FDP συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η αμερικανική τράπεζα αρνείται τις κατηγορίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ότι εξαπάτησε πελάτες της αναφορικά με τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.
Αλλά η πολιτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ απελεί να πλήξει το δίκτυο πολιτικών σχέσεων που έχει αναπτύξει η τράπεζα τα τελευταία 20 χρόνια και στις δύο άκρες του Ατλαντικού.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου