Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ενώ αυτοί δούλευαν, εμείς "χάβαμε μύγες"

Αντιγράφω από την επίσημη καταγραφή του ρωσικού υπουργείου εσωτερικών για το έτος απογραφής 2002:

Κάτοικοι ξένων χωρών που απογράφηκαν στην Ρωσική Ομοσπονδία:
Καταγόμενοι από την Ελλάδα:
Συνολικά 326, εργαζόμενοι στην Ρωσία 46, σε επιχειρηματικά ταξίδια στην Ρωσία 29, για τουρισμό και αναψυχή 187, τράνσιτ 1, για άλλους λόγους 63.

Καταγόμενοι από την Τουρκία:
Συνολικά 5108, εργαζόμενοι στην Ρωσία 4696, σε επιχειρηματικά ταξίδια στην Ρωσία 152, για τουρισμό και αναψυχή 103, τράνσιτ 5, για άλλους λόγους 114.

Μπορεί κάποιος να πει εντάξει η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα άρα έχει και μεγαλύτερους αριθμούς γι’ αυτό ας πάρουμε την Φινλανδία. Μια παραδοσιακά «εχθρική» προς την Ρωσία χώρα με ταραγμένη ιστορία και πληθυσμό ακριβώς τον μισό απ’ ότι η Ελλάδα.

Καταγόμενοι από την Φινλανδία:
Συνολικά 653, εργαζόμενοι στην Ρωσία 84, σε επιχειρηματικά ταξίδια στην Ρωσία 181, για τουρισμό και αναψυχή 220, τράνσιτ 4, για άλλους λόγους 160.

Αυτά τα στοιχεία είναι του 2002. Σε εντελώς ανύποπτο χρόνο και χωρίς ανούσιες τυμπανοκρουσίες οι τούρκοι έψαχναν να κάνουν δουλειές όταν εμείς ψάχναμε πώς να γεμίσουμε τα μπαρ μας με ρωσίδες ώστε να βρούμε ένα «δημιουργικό» τρόπο για να περνάμε τον χρόνο μας και να ξοδεύουμε τις επιδοτήσεις που παίρναμε και νομίζαμε πως θα είναι δίχως τελειωμό. Τι καλύτερο δώρο μπορεί να μας κάνει η Ε.Ε. από το να μας κόψει αυτή την παρασιτική αντίληψη που έχουμε και να μας ρίξει και μια δυνατή κλωτσιά όπως ακριβώς μας αξίζει; Γιατί εκπλησσόμαστε για τον όγκο των εμπορικών σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας; Δεν είναι φανερό ότι αυτοί δούλεψαν ενώ εμείς «χάβαμε μύγες»; Και μη το ρίξουν στα θρησκευτικά αυτοί που θα σχολιάσουν τα δικά μου σχόλια. Δεν μιλάω με θρησκευτικούς ή πολιτισμικούς όρους. Αν πάει κανείς σε μια πόλη στα Ουράλια πόσες τουρκικές εταιρείες βρίσκει κάνοντας απλά μια βόλτα στο δρόμο και πόσες ελληνικές; Ας μου πει κανείς αν γνωρίζει, τα ξύλινα φινλανδικά σπίτια ναι εκείνα με τις σάουνες τι ζήτηση έχουν παγκοσμίως και αν μπορεί ας αναρωτηθεί πόσα τρένα που μεταφέρουν φτηνή ρωσική ξυλεία διασχίζουν τα φινλανδορωσικά σύνορα κάθε μέρα; Μετατρέποντας την φτηνή πρώτη ύλη (ξυλεία) σε ακριβό τελικό προϊόν (προκάτ, ξύλινα σπίτια) και έχοντας κατά πολύ υψηλότερα μεροκάματα στην Φινλανδία απ’ ότι στην Ελλάδα. Αλλά εκεί οι άνθρωποι (είτε είναι επιχειρηματίες, είτε εργάτες, είτε δημόσιοι υπάλληλοι) δουλεύουν δεν κοροϊδεύουν τον κόσμο.
Η κατάντια που ζούμε δεν οφείλεται σε τίποτα περισσότερο παρά μόνο στην ιδιότυπη νιρβάνα που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια (30 για την ακρίβεια) και στις ψευδαισθήσεις που μας οδήγησαν εκεί.
Συμπατριώτες ξυπνάτε γιατί δεν έχει επιστροφή ο γκρεμός που οδηγούμαστε.-
Ελευθέριος Β.

Υ.Γ. Εκτός απ’ το να «χάβουμε μύγες» εκ συστήματος έχουμε και την γελοία νοοτροπία για ότι κάνουμε να ζητάμε την άδεια της Αμερικής. Κάποτε θα πρέπει να απογαλακτιστούμε από δουλικές νοοτροπίες. Τέτοιες νοοτροπίες απλά δεν πρόκειται να μας εξασφαλίσουν άλλα δανεικά. Πάρτε το χαμπάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου