- H εβδομαδιαία γερμανική οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche παρουσιάζει την ευρωπαϊκή διάσταση του ελληνικού προβλήματος υπό το γενικό τίτλο «Σώστε μας από αυτή τη βοήθεια» και μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο την περίπτωση της Ελλάδας όσο και το μέλλον της ευρωζώνης
«Οι οικονομολόγοι Wilhelm Hankel και Joachim Starbatty, θέλουν να προσφύγουν εκ νέου στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εάν εισρεύσουν χρήματα προς την Ελλάδα. Θα ήταν παράδοξο να ισχυριστεί κανείς ότι οι Έλληνες δε φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας τους. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η διεθνής οικονομική κρίση κλιμάκωσε την κατάσταση στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η στάση της πρέπει να είναι ζυγισμένη ανάλογα με το τι θα συνέβαινε, εάν παρέμενε αδρανής. Έτσι διαμόρφωσε μια αλυσίδα επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία η Καγκελάριος αρχικά απέτρεψε ζημίες για το γερμανικό λαό, μέχρι να διαθέσει τα δάνεια».
- Τι ρόλο παίζει το ΔΝΤ στη χορήγηση δανείων;
«Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ αποτυγχάνουν συχνά. Έτσι στο 60% όλων των περιπτώσεων οι στόχοι λιτότητας αποτυγχάνουν. Τις περισσότερες φορές οι δανειολήπτριες χώρες χαλαρώνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήδη ένα χρόνο μετά (την παροχή δανείου)».
- Ποιος επωφελείται από το πακέτο βοήθειας;
«Κυρίως οι πιστωτές της Ελλάδας. Σ’αυτούς συγκαταλέγονται ξένες τράπεζες. Το μερίδιο του λέοντος έχουν οι γαλλικές τράπεζες (75,5 δισ. δολάρια), οι ελβετικές (64 δισ. δολάρια) και οι γερμανικές (43,2 δισ. δολάρια). Μια κρατική διάσωση της Ελλάδας θα γλίτωνε τις γερμανικές τράπεζες από την προσφυγή τους στο κρατικό Ταμείο Σταθεροποίησης των Χρηματαγορών (Soffin) και θα κοινωνικοποιούσε τις απώλειές τους».
- Τι κοστίζει στο Γερμανό φορολογούμενο η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα;
«Τα 8,4 δισ. Ευρώ για το 2010 θα ήταν μόνο η αρχή. Το 2011 και 2012 η Αθήνα θα χρειαστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, περαιτέρω 40 μέχρι 50 δισ. Ευρώ, αντίστοιχα, το 2013 28 δισ. Ευρώ. Εάν οι Έλληνες ζητήσουν εκ νέου βοήθεια, η Γερμανία θα έπρεπε να δώσει άλλα 35 δισ. Ευρώ. Εάν οι Έλληνες δεν επιστρέψουν τα χρήματα, η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναλάβει τις απώλειες. Αυτό επιβαρύνει τη φερεγγυότητα της Γερμανίας και μπορεί να δώσει αφορμή στους επενδυτές, να ζητήσουν υψηλότερα επιτόκια από τη Γερμανία».
- Η οικονομική βοήθεια θα αναζωογονήσει πάλι την ελληνική οικονομία;
«Όχι. Ακόμη και μετά τις υποσχέσεις για βοήθεια οι Έλληνες θα πρέπει ακόμη να πληρώσουν στις αγορές υψηλά επιτόκια της τάξης του 6% και άνω. Ο αρμόδιος για θέματα διαχείρισης κεφαλαίων, Bert Flossbach εκφράζει την ανησυχία ότι «τα υψηλά επιτόκια είναι η χαριστική βολή για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας» και αναμένει ότι το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο 140% του ΑΕΠ. «Μέχρι τότε το επιτόκιο θα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο από το σημερινό 4% σε 6%, λόγω της απόσβεσης παλαιών ομολόγων μέσω νέων, ακριβότερων ομολόγων». Τότε μόνο οι αποπληρωμές των τόκων θα ανέρχονται στο ποσό των 2 δισ. Ευρώ περίπου και θα καταβροχθίζει το 38% περίπου των κρατικών εσόδων. Εάν ο προϋπολογισμός μπει σε τάξη, η οικονομία της Ελλάδας θα σημειώσει ανάπτυξη. Αυτό όμως απαιτεί πολύχρονη δραστική θεραπεία με χαμηλούς μισθούς και αυξανόμενη παραγωγικότητα»
- Τι συνέπειες θα έχει η παροχή βοήθειας για το μέλλον της Ευρωζώνης ;
«Η παροχή βοήθειας θέτει εκτός λειτουργίας το μηχανισμό κυρώσεων της αγοράς. Έτσι μειώνεται η πίεση προς την Ελλάδα, να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Είναι αμφίβολο, εάν το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης θα επιδείξουν σκληρότητα, ώστε να υποχρεώσουν τη χώρα να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Επειδή η βοήθεια εξουδετερώνει τις συνέπειες από τη δημιουργία χρεών, αυξάνεται ο κίνδυνος και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Η ΟΝΕ απειλείται να γίνει έτσι μια ένωση χρεών και μια ένωση αναδιανομής κεφαλαίων, που περιορίζει την ισχύ απόδοσης των πλουσιότερων κρατών. Θα αυξανόταν η πολιτική πίεση προς τις χώρες με παράδοση οικονομικής σταθερότητας, να εγκαταλείψουν την ΟΝΕ».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου