Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το όραμα του Δρούτσα είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης...!

  • Ο επικινδυνότερος των Ελλήνων, αυτός που ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε απαγορεύσει ρητά να πατήσει το πόδι του στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τον ως "άκρως επικίνδυνο" για τα εθνικά συμφέροντα, συνομιλεί σήμερα και αύριο για το μέλλον του Αιγαίου και... όχι μόνο (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου)
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", ενόψει της επισκέψεώς του (σήμερα Τετάρτη και αύριο) στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει με την επίσκεψή του στην Τουρκία είναι πως «ήρθε η ώρα να χτίσουμε από κοινού» την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά «σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση, καλή πίστη και προπαντός εμπιστοσύνη».
Ανακοινώνει επίσης ότι στις συνομιλίες που θα έχει θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που «θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας». Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Επισημαίνει δε, εν προκειμένω, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη:
«Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας και προσθέτει:
«Αν επιτύχουμε, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το "μέρισμα ειρήνης", για το οποίο μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από δέκα χρόνια. Το "μέρισμα ειρήνης" που θα οδηγήσει και σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, προς όφελος και των δύο λαών μας. Οι χώρες μας ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συστήματα, εδώ και δεκαετίες. Χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό. Τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπει τελευταία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν. Και εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια αυτών των μηνυμάτων. Αλλά ήρθε η ώρα για πράξεις». Ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών υπογραμμίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «βλάπτουν σοβαρά» τις σχέσεις των χωρών μας και προσθέτει πως «είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υ.Γ.: Μήπως κύριε Δρούτσα και κύριε Παπανδρέου πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε πως εάν ένας γείτονας θέλει να πάρει μέρος του σπιτιού σου, δεν κάθεσαι να το συζητάς, αλλά του δίνεις με σαφή τρόπο να καταλάβει πως πρέπει να σταματήσει να φέρεται ανόητα, επειδή μπορεί να αντιμετωπίσει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα;

2 σχόλια:

  1. ΝΑΤΟ
    Κήρυξε το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη»
    Αποκαλυπτική επιστολή του Αμερικάνου διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης προς τον διοικητή του ελληνικού Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα

    Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου, μαζί και τα ελληνικά νησιά, αποτελεί πλέον «γκρίζα ζώνη»
    Σε ανοιχτό εκβιασμό προχώρησε ο Αμερικανός διοικητής του Αεροπορικού Υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Σμύρνη, κηρύσσοντας ολόκληρο το Αιγαίο σε «γκρίζα ζώνη», έως ότου γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις, που υποστηρίζονται από την αμερικανική πλευρά, για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, στο πλαίσιο των προωθούμενων διευθετήσεων γύρω από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

    Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, ο Αμερικανός διοικητής του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης, με επιστολή του προς τον διοικητή του ελληνικού ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) στη Λάρισα, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (του σημερινού CAOC-7, που επίσης εδρεύει στη Λάρισα και υπάγεται στη Σμύρνη), ουσιαστικά κηρύσσει το Αιγαίο σε «ουδέτερη ζώνη», σε ένα είδος «μαύρης τρύπας» για τα ΝΑΤΟικά ραντάρ μέχρι νεοτέρας. Στρώνει έτσι το έδαφος για τις κυοφορούμενες ρυθμίσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων περί δημιουργίας «ζώνης αποφυγής εντάσεων».

    Μέρος του περιεχομένου της εν λόγω επιστολής δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος». «Η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο Αμερικανός αξιωματούχος από τη Σμύρνη – αναφέρεται στο δημοσίευμα – είναι πως θα είναι “τυφλός” τομέας για το ΝΑΤΟ η συγκεκριμένη περιοχή που εκτείνεται μέχρι την Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, έως ότου αποσαφηνιστεί ποια χώρα έχει τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο (!) και ποιο κράτος θα χαρακτηρίζει τα ίχνη που εμφανίζονται στα ραντάρ που το ελέγχουν (…) Στην παρούσα φάση χαρακτηρίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος το Αιγαίο ως ουδέτερη και ευαίσθητη περιοχή».

    Η ύπαρξη και το περιεχόμενο της επιστολής επιβεβαιώνονται, αλλά δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προδιαγεγραμμένη πορεία
    Αντικείμενο των ενδονατοϊκών διαβουλεύσεων για το Αιγαίο, είναι ο επιχειρησιακός έλεγχος, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, του εναέριου χώρου ολόκληρου του Αιγαίου, που περιλαμβάνει τόσο τον εναέριο χώρο των ελληνικών νησιών, όσο και τον εναέριο χώρο πάνω από τα διεθνή ύδατα. Δηλαδή, τον στρατηγικής σημασίας για την ελληνική άμυνα θαλάσσιο χώρο (Κεντρικό Αιγαίο) μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κλπ.), χώρος που ταυτίζεται με το χώρο ευθύνης του FIR Αθηνών.

    Οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης, δηλαδή η κατάργηση των εθνικών-κρατικών συνόρων μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και η καθιέρωση ενιαίου χώρου, ως απόρροια της παγκόσμιας διεύρυνσης των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του νέου ιμπεριαλιστικό δόγματος.

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση την παραπάνω διαδικασία, βρίσκεται σε εκκρεμότητα το ζήτημα της συγχώνευσης των δύο ΝΑΤΟικών Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, του CAOC-7 της Λάρισας και του CAOC-6 του Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, σε ένα που έχει συμφωνηθεί να είναι το CAOC-4 στη Λάρισα. Ως χώρος ευθύνης του εν λόγω επιχειρησιακού κέντρου του ΝΑΤΟ έχει οριστεί ο εναέριος χώρος των ΝΑΤΟικών χωρών της περιοχής (Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Αλβανίας).

    Σημείο τριβής αποτελεί η θέση του διοικητή, καθώς είχε συμφωνηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ η εναλλαγή ανά διετία στη θέση αυτή Ελληνα και Τούρκου αξιωματικού, αλλά στην πορεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άνοιξε και πάλι το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα να μπουν εμπόδια από την τουρκική πλευρά.

    Βέβαια, προϋπόθεση για τη λειτουργία του CAOC-4 της Λάρισας, είναι να έχει εικόνα όλου του εναέριου χώρου που θα καλύπτει, μέσω της διασύνδεσης των ραντάρ επιτήρησης και ελέγχου της Ελλάδας και της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό – της διασύνδεσης των ραντάρ – πραγματοποιούνται επαφές στη Σμύρνη ανά τακτά διαστήματα, μεταξύ αξιωματικών των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας Ελλάδας και Τουρκίας αλλά χωρίς, προς το παρόν, αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι το θέμα των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης δεν υφίσταται πλέον αφού οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν κατά καιρούς αποδεχθεί τη δημιουργία του ενιαίου ΝΑΤΟικού χώρου.

    Προμηνύονται εξελίξεις
    Ετσι φθάσαμε στην παρούσα επιστολή του Αμερικανού διοικητή της Σμύρνης, ο οποίος εκβιάζει υπέρ των τουρκικών θέσεων απειλώντας με «γκριζοποίηση» του Αιγαίου, στην ουσία επιβάλλοντάς την, σε ένα μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη ΝΑΤΟποίησή του, έως ότου υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για τα CAOC και την εφαρμογή της νέας δομής.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια συμφωνία και κατά συνέπεια αυτό που θα ισχύει, είναι ό,τι περιγράφεται στην επιστολή του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, πράγμα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει «βέτο» από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν πρόκειται για κάποια ρύθμιση, αλλά για δημιουργία νέων τετελεσμένων σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Δηλαδή, όλο το Αιγαίο, περιλαμβανομένου και του ελληνικού εθνικού χώρου, θα είναι για το ΝΑΤΟ μια «ουδέτερη ζώνη», όπου δε θα εμφανίζονται στα ΝΑΤΟικά ραντάρ τα όσα διαδραματίζονται με τις παράνομες πτήσεις των τουρκικών μαχητικών και τις αντίστοιχες αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Ετσι το ΝΑΤΟ κλείνει τα μάτια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην ουσία τους δίνει το «πράσινο φως».

    Οσο κι αν οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ενδονατοϊκές ρυθμίσεις, τα αποτελέσματα που παράγουν εδραιώνουν «ντε φάκτο» ένα καθεστώς για την κυριαρχία στο Αιγαίο σε βάρος των ελληνικών θέσεων. Ταυτόχρονα, προετοιμάζουν το έδαφος για γενικότερες ρυθμίσεις και διευθετήσεις, όπως αυτές που τελευταία έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί δημιουργίας «ζώνης αποφυγής της έντασης» στο μισό Αιγαίο, την περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού. Εξάλλου, και τα αναγραφόμενα στην επιστολή του ΝΑΤΟικού διοικητή, όπου περιγράφει το Αιγαίο ως «ουδέτερη και ευαίσθητη» περιοχή, προμηνύουν τέτοιες εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή