- Αφού όλα πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με τον υπουργό κ. Παπακωνσταντίνου, γιατί οδεύουμε ολοταχώς στο αίτημα της χρονικής παράτασης επίτευξης στόχου;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα βολιδοσκοπήσει τον αρμόδιο για τις Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και τους ομολόγους του, για το ενδεχόμενο παράτασης κατά ένα έτος του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%.
Η επιλογή αυτή -στην οποία δεν έχει καταλήξει οριστικά η κυβέρνηση καθώς, όπως λέγεται, διαθέτει συν και πλην- καθίσταται σχεδόν μονόδρομος από τη στιγμή που έγινε φανερό από κοινοτικούς αξιωματούχους πως στις 22 Απριλίου, όταν θα ανακοινωθούν από την Εurostat τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα εμφανισθεί να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο αυτού που έχει δηλωθεί.
Εν ολίγοις, αντί για 12,7%, το έλλειμμα θα ανέλθει πάνω από το 13%. Τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος θα περιληφθούν και στην Εαρινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Μαΐου.
Τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός τέτοιου στοιχείου τινάζει στον αέρα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη ότι και η ύφεση αναμένεται πιο μεγάλη από το 2% που είναι ο τελευταίος υπολογισμός. Όμως, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές -και συνομολογούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου- η ανακοίνωση της 22ας Απριλίου θα προκαλέσει νέα αναταραχή στις αγορές και θα καταστήσει την Ελλάδα χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, αφού τα επιτόκια δανεισμού θα εκτοξευθούν σε νέα ύψη, έχοντας χάσει και το τελευταίο ανάχωμα που ήταν το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου