Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η συμφωνία με το ΔΝΤ να πάει στην Βουλή

  • Ζήτημα επικύρωσης της επικείμενης συμφωνίας για δανεισμό της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ από τη Βουλή, τίθεται από πολιτικούς κύκλους, που βασίζουν την επιχειρηματολογία τους στο δεδομένο των τεράστιων και δομικών αλλαγών που θα επιφέρει στην ελληνική οικονομία αλλά και την ελληνική κοινωνία μία τέτοια απόφαση
Τυπικά, λόγω της συμμετοχής της χώρας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ, σύμφωνα με την άποψη συνταγματολόγων, η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να φέρει την επικείμενη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, όπως για παράδειγμα έγινε στην επικύρωση της Συνθήκης Σένγκεν από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Άλλες χώρες της ΕΕ περιλαμβάνουν στο Σύνταγμά τους πρόβλεψη που αφορά το καθεστώς δανεισμού τους, όχι όμως η Ελλάδα.
Η εμπλοκή του ΔΝΤ και κυρίως οι συνταγές που έχει εφαρμόσει το ΔΝΤ σε άλλες περιπτώσεις, ανοίγει κύκλο συζητήσεων για αποφάσεις που ενδεχομένως κριθούν αντισυνταγματικές, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αν μία τέτοια απόφαση δεν ορίζεται στο πλαίσιο της κατάργησης θέσεων δημοσίων υπαλλήλων ή ολόκληρων κρατικών μηχανισμών, κάτι που ήδη ετοιμάζει η κυβέρνηση και προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Πέραν όμως των συνταγματικών ορίων μία τόσο κρίσιμης στροφής στην οικονομική πολιτική της χώρας, τίθεται – ή θα τεθεί εντός των ημερών – υπάρχει ένα άλλο μείζον πολιτικό ερώτημα για το κατά πόσο τα κόμματα πρέπει να υποχρεωθούν να πάρουν σαφή θέση μέσα από μία ψηφοφορία (ονομαστική ή όχι) για μία τόσο σημαντική απόφαση. Κατά πόσο η πλειοψηφία θα πρέπει να μετρήσει τις πολιτικές της δυνάμεις ή η αξιωματική και η ελάσσονα αντιπολίτευση πρέπει να υποχρεωθούν πέραν της «πατροπαράδοτης» αρνητικής στάσης έναντι μίας κυβερνητικής επιλογής, πρέπει να υποχρεωθούν να στοιχειοθετήσουν την όποια θέση τους.
Θα είναι μεγάλη δοκιμασία για τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος να υποχρεωθεί σε μία ψηφοφορία, πέραν μίας προ ημερησίας στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών που και αναμενόμενη είναι και τίποτε δε θα προσφέρει σε επίπεδο ουσίας, λένε όσοι υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μίας επικύρωσης της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν υποχρεούται τελικά με το γράμμα του νόμου. Τι θα κάνουν υπουργοί όπως επί παραδείγματι η Α. Διαμαντοπούλου, ο Ευ. Βενιζέλος (σ.σ. υπάρχουν και άλλοι βεβαίως ) αλλά και πλήθος βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που έχουν μέχρι σήμερα διατυπώσει δημοσίως την αντίθεση.
Πηγή: Εφ. "Ε.Τ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου