Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

  • Οι επενδυτές ομολόγων ήρθαν να θυμίσουν στην Ελλάδα ότι τα χρονικά της περιθώρια εξαντλούνται, υποστηρίζουν οι Financial Times
  • Έφτασε η στιγμή για να ζητήσει βοήθεια η Ελλάδα
  • Τρισέ: Δεν βλέπω πτώχευση
Η τελευταία εκτίναξη των spread διαψεύδει την προσδοκία της ελληνικής κυβέρνησης ότι με τη συμφωνία στήριξης στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι τον περασμένο μήνα κέρδισε αρκετό χρόνο για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.
Ωστόσο, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, το γεγονός ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει μικρός υποδεικνύει τη γενική πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα «διασωθεί», αν και μένει να διευκρινιστούν οι ακριβείς παράμετροι αυτής της ρευστοποίησης.
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί τους traders και τους κερδοσκόπους, θα έπρεπε να αναλογιστεί ότι το σφυροκόπημα της Ελλάδας και του ευρώ σημαίνει πολύ περισσότερα από μια βίαιη ρευστοποίηση κερδών στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Πολλοί από τους επενδυτές που λαμβάνουν θέση κατά της Ελλάδας δεν προέρχονται από «επιθετικούς» χώρους, όπως τα hedge funds, αλλά αποτελούν παραδοσιακούς διαχειριστές ενεργητικού, οι οποίοι προσπαθούν να προφυλαχθούν από ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο BBC, η άφιξη των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή υποδεικνύει αύξηση των πιθανοτήτων το ταμείο να αναλάβει πολύ πιο δραστήριο ρόλο από την παροχή συμβουλών και τεχνικής βοήθειας στην πληγείσα χώρα.
Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να ζητήσει βοήθεια
Εφτασε η στιγμή, σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Fitch κ. Κ. Πράις, να ζητήσει η Ελλάδα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Η εκτίναξη των spreads και η έλλειψη σαφήνειας για το σχέδιο στήριξης δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση, υποστήριξε ο κ. Πράις, την ώρα που το spread των 10ετών ομολόγων έφτασε στις 453 μονάδες και των 2ετών μέχρι και τις 720 μονάδες.
«Πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάει δημόσια στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να ζητήσει τα κεφάλαια και στήριξη. Το ζήτημα δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», δήλωσε ο κ. Πράις στο Reuters. «Επειδή τα spreads συνεχίζουν να ενισχύονται, επειδή παρά τα όσα έχουν κάνει στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη, υπάρχει ακόμη έλλειψη σαφήνειας και σύγχυση για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πότε σκοπεύουν να το κάνουν και τι κεφάλαια αφορά» πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης, ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι πλέον υψηλός.
Για το λόγο αυτό και επισήμανε ότι «είναι ώρα για την ευρωζώνη και την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσουν πλήρως την κλίμακα των προβλημάτων τους».
Δηλώσεις Τρισέ
Με όλη την πληροφόρηση που έχω δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet.
«Η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής για την στήριξη της Ελλάδας αποτελεί μία πολύ σοβαρή δέσμευση και την υποστηρίζουμε», τόνισε συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα των νέων μέτρων της Ελλάδας είναι εφαρμόσιμο και ξεκίνησε ήδη να εκτελείται».
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ανακοίνωσε και επισήμως την παράταση στην αποδοχή χρεογράφων χαμηλότερης διαβάθμισης ως εχέγγυα για την παροχή δανείων στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2011 χωρίς να αλλάξει κάτι στις προμήθειες. Το ζήτημα των τελευταίων, που θα απαιτεί η ΕΚΤ ως εξασφάλιση, θα συζητηθεί τον Ιανουάριο του 2011 και πιθανόν να υπάρξει προμήθεια 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου