- Και όμως, η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ισχυρίζεται πως η χώρα μας δεν διαθέτει σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές που μπορούν να αποφέρουν κέρδη...!
Ο κόσμος, ο πολύς, έχει ένα κακό. Επηρεάζεται εύκολα (εγώ θα ‘λεγα ότι … παραμυθιάζεται εύκολα) από ό,τι βλέπει κι ό,τι ακούει στα ΜΜΕ. Δεν χρειάζεται κανείς πολύ για να τα χάσει. Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο πιθανότητες. Η μία είναι να νομίσει πως έχει γίνει ειδικός και ότι ωχριούν μπροστά του οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι.
Αρχίζει, τότε, να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με τους σύγχρονους και επίκαιρους όρους, όπως: spreads, τάδε μονάδες βάσης, τοκοχρεολύσια, επιτόκια, σχέδια σταθεροποίησης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ζαν – Κλωντ Τρισέ, Ντομινίκ Στρος – Καν, Όλι Ρεν, Λουκάς Παπαδήμος, Κριστίν Λαγκάρντ ή Έλενα Σαλγάδο κ.λπ. Συχνά – πυκνά έχει το ύφος αυθεντίας και εξηγεί στο καφενείο, στο τραπεζάκι της παρέας, τα αυτονόητα και τις εναλλακτικές για την έξοδο από την κρίση…
Η άλλη πιθανότητα είναι να περιπέσει σε βαθειά κατάθλιψη. Να νιώσει βαθειά απογοήτευση και όλοι οι παραπάνω όροι να του εντείνουν τα ψυχικά του αδιέξοδα. Για ένα μόνο είναι βέβαιος. Ότι τίποτα πια δεν μας σώζει. Συνηθισμένη αντίδρασή του είναι νευρική κίνηση της κεφαλής, πάνω – κάτω, συνοδευόμενη από συνοφρυωμένη έκφραση του προσώπου με τα χείλια σφιγμένα.
Ευτυχώς, εγώ βρίσκομαι στον άλλο δρόμο. Σ’ εκείνο της ευφορίας, της αισιοδοξίας και της ικανοποίησης. Σας είπα πως είμαι ευτυχισμένος. Και πώς να μην είμαι, όταν διαβάζοντας αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι είμαι πλούσιος. Ναι! Όπως τ’ ακούτε. Κι όχι μόνο εγώ. Όλοι οι έλληνες είμαστε πλούσιοι. Κι όχι απλώς πλούσιοι, αλλά πολυεκατομμυριούχοι. (Τώρα, αυτό να μείνει μεταξύ μας, παρακαλώ, γιατί μια τέτοια απρόσμενη ανακοίνωση, αν και ευχάριστη, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω). Βέβαια, ευτυχώς που η πληροφορία αυτή είναι –όπως σας είπα- αντικείμενο βαθειάς και επίμονης έρευνας στον κυβερνοχώρο. Διαφορετικά, αν ήταν τόσο απλό στην εξακρίβωσή του, όλοι οι έλληνες θα είχαν καβαλήσει το καλάμι. Όχι βέβαια αυτό που είχαν μέχρι τώρα, αλλά ένα άλλο, νέο, αεροδυναμικό, που ποιος ξέρει που μπορεί να μας εκτοξεύσει.
Λοιπόν… διαβάζω: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ… ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ… Τελικά, οι πιο πλούσιοι φτωχοί είμαστε εμείς οι έλληνες. Οι συντάκτες των blogs έχουν και τα πολιτικά τους κίνητρα. Αναφέρονται π.χ. στο κλείσιμο των μεταλλείων Σκαλιστήρη στη Βόρεια Εύβοια: Η εταιρεία εξήγαγε μεταλλεύματα σε 150 χώρες ανά τον κόσμο…. Η Εύβοια (ευ+βίος = καλή ζωή) είναι γεμάτη μεταλλεύματα και κυρίως βωξίτη από τον οποίο κατασκευάζεται το αλουμίνιο (όλα τα βουνά της είναι κόκκινα) …. Αυτό που τώρα πλέον εισάγουμε από άλλες χώρες!!!! Και η Εύβοια έχει τους περισσότερους ΑΝΕΡΓΟΥΣ…… Για μένα, το ζήτημα είναι ότι εκεί υπάρχει άφθονο αλουμίνιο.
Έπειτα…
Η ομάδα Κατράκη ( καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ) είχε ως έργο της, την καταγραφή μεταλλευμάτων και ορυκτών στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και ειδικών μεταλλευμάτων, όπως το όσμιο…… 60.000 $ το γραμμάριο… Το κοίτασμα ξεκινά από τα Ίμια (κοίτα σύμπτωση!!!) και τελειώνει στην Λήμνο… την περιοχή δηλαδή που οι τούρκοι “διεκδικούν”… Κάτι τέτοια μου θυμίζουν την πρόσφατη επιτυχία του Χόλιγουντ «Avatar», με την ιστορία να περιστρέφεται γύρω από το πολύτιμο και δυσεύρετο στοιχείο – μέταλλο Δυσπρόσιο, πάνω στο μακρινό πλανήτη Πανδώρα!
Άλλο blog αναφέρεται στο λόφο των Βασιλικών, της Θεσσαλονίκης, όπου φαίνεται να υπάρχουν ρουμπίνια και ο συντάκτης του άρθρου διερωτάται γιατί άραγε οι Εβραίοι ζήτησαν το συγκεκριμένο λόφο για να δημιουργήσουν εκεί, πάρκο για το Ολοκαύτωμα;
Επίσης, σε άλλη θέση γίνεται αναφορά για τα Πετράλωνα της Χαλκιδικής, όπου το ΝΑΤΟ, λένε πως έχει ζητήσει για αποθήκες… τώρα, στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει. Δεν φαντάζομαι ότι ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στο περίφημο σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου έχουν βρεθεί ανθρωπολογικά ευρήματα και τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου… δεν φαντάζομαι να εννοεί ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να χρησιμοποιήσει το σπήλαιο… για την ταφή τοξικών πυρηνικών αποβλήτων… καμιά φορά γράφονται και υπερβολές.
Όμως, μια και αναφερθήκαμε στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στο Ανθρωπολογικό Μουσείο που λειτουργεί εκεί από το 1978, βλέπει κανείς ομοιώματα του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, τα αρχαιότερα δείγματα φωτιάς (τουλάχιστον 1.000.000 ετών), καθώς επίσης και πολλά λίθινα και οστέϊνα εργαλεία. Τώρα , γιατί ενδιαφέρεται το ΝΑΤΟ για αποθήκες στην περιοχή αυτή… άγνωστο. Όμως, σχετικά με την «οικοπεδική» αξία της Μακεδονίας, γράφει παρακάτω…
Τον Φεβρουάριο του 1998 έφτασε στην δημοσιότητα έρευνα που αφορούσε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου (Rn) στον Ελληνικό χώρο και συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα της Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9.550 Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150! Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών, Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι, Νιγρίτα, Σουρωτή, κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος των παραπάνω, τουλάχιστον, περιοχών, ΟΥΡΑΝΙΟΥ.
Στο όρος Παγγαίο, στην Καβάλα, επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος χρηματοδότησε την εκστρατεία του, στην Ασία, χάρη στα χρυσορυχεία του Παγγαίου.
Σχετικά με το χρυσό, υπάρχουν ήδη πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται, ή αναμένουν στη σειρά για αδειοδότηση, κυρίως, στη Μακεδονία, όπως η KINROSS GOLD (που εξαγόρασε την TVX GOLD INC. του γνωστού George Soros) στα Μεταλλεία Kασσάνδρας, της Χαλκιδικής, η «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙKΗ ΘΡΑKΗΣ» (GREENWICH RESOURCES PLC.) στις Σάππες του Νομού Ροδόπης, τα «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑKΗΣ» (NEWMONT, INMET και η Ελληνική ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ KΑΙ ΒΑΡΥΤΙΝΗ) στο Πέραμα του Νομού Έβρου, η «ΜΙΔΑΣ» (AEGEAN GOLD, ROYAL GOLD, ΒΑΡΥΤΙΝΗ), στη νήσο Μήλο του νοτίου Αιγαίου, η AEGEAN GOLD και η ΒΑΡΥΤΙΝΗ διεξάγουν έρευνες για χρυσό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λήμνο και Λέσβο. Λέω, τώρα, ότι δεν μπορεί ο Soros και τόσες άλλες εταιρίες να αλωνίζουν στη Μακεδονία, και όχι μόνο, χωρίς να υπάρχει λόγος. Άσχετα, λοιπόν, με το ποιο είναι το κίνητρο των bloggers, που γεμίζουν με άρθρα το διαδίκτυο, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα έχει και παραέχει χρυσό – και όχι μόνο!!!
Μία απόρρητη έκθεση, που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΙΓΜΕ. Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων, για δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου 16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους Σύμβολο, του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά (1998) είναι 20.000 δολάρια το γραμμάριο!
Λέω, λοιπόν, κι εγώ, ότι με έστω και λιγότερο από ένα κιλό, αν μου αντιστοιχεί, είμαι καλυμμένος. Πήγα, τότε, στο Πέραμα και βρήκα μέσα σε κάτι στενά, που δεν περνάει ούτε πατίνι, το μάστορα, το γέρο Σάκαινα, το μεταλλουργό, να μου ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Αφού μ’ αγκάλιασε και με φίλησε, με συγκίνηση, άδειασε μια παλιά καρέκλα από κάτι παλιοσίδερα, πήρε μια παλιά μουτζουρωμένη εφημερίδα, την ξεδίπλωσε προσεκτικά και την έβαλε πάνω, κάτι σαν μαξιλάρι. Μου είπε να καθίσω και χωρίς να με ρωτήσει, πήγε στο βάθος του σκοτεινιασμένου εργαστηρίου, με τους κατάμαυρους από την κάπνα τοίχους. Άνοιξε ένα ντουλαπάκι, πήρε ένα ποτήρι και για να μην σας το πολυλογώ, γύρισε με μια βανίλια «υποβρύχιο» και την άφησε πάνω στον πάγκο, κάνοντάς μου, με το χέρι την κίνηση να σερβιριστώ. Μέσα στα άλλα, του ζήτησα να μου εξηγήσει γιατί κάποια μέταλλα είναι τόσο ακριβά, στην αγορά και ποια είναι η χρήση τους. Τι κατασκευάζουν απ’ αυτά…
Μου είπε, λοιπόν: Παιδί μου, (εδώ του έδωσα πολλούς πόντους, γιατί μ’ έκαμε να νιώσω ότι ήμουνα λυκόπουλο), αυτά τα μέταλλα είναι σαν τα μπαχαρικά. Χωρίς το πιπέρι, το κύμινο, χωρίς το κάρυ, το κάρδαμο ή το μπούκοβο και το καλύτερο φαγητό θα σου φαίνεται άνοστο. Έτσι και τα σπάνια και πανάκριβα μέταλλα, αφού τα λιώσουν, τα αναμιγνύουν σε μικρές ποσότητες και σε πολύ συγκεκριμένες αναλογίες με άλλα κοινά μέταλλα. Όταν το μίγμα των μετάλλων στερεοποιηθεί, αυτό που παίρνουμε το λέμε «κράμα». Το κράμα έχει μεταλλικές ιδιότητες, πολύ καλύτερες από εκείνες που είχε το «φτηνό» μέταλλο πριν. Γι’ αυτό, τα πανάκριβα μέταλλα τα χρησιμοποιούν είτε για ράβδους στους αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας, για να απορροφούν τα νετρόνια, ή για να κατασκευάζουν διατρητικά βλήματα, για υπερ-επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, νανομαγνήτες, συσκευές λέιζερ, οπτικοηλεκτρονικές συσκευές, κυψέλες καυσίμων, εξαρτήματα υβριδικών οχημάτων, υπεραγωγούς, καταλύτες διύλισης, ακόμη και «ξεπερασμένες» πια καθοδικές λυχνίες σε οθόνες τηλεόρασης. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές που αξιοποιούν -ή εξαρτώνται από- τα σπάνια και πανάκριβα μέταλλα.
- Η Ελλάδα έχει τέτοια μέταλλα, μαστρο – Σάκαινα; … ρώτησα.
- Άστα, παιδί μου, ρώτησέ με κάτι άλλο, αν θες. Εγώ μια ζωή δούλεψα στα ορυχεία και σε σχετικές επιχειρήσεις. Τώρα, είμαι ευχαριστημένος, εδώ στο σκοτεινό μου εργαστήριο… κάνω καλούπια για κλειδιά, για βρύσες, για καμιά μικρή προπέλα και τέτοια. Έχω πάψει πια ν’ ανακατεύομαι με της γης τα πλούτη…
Έφαγα τη βανίλια μου, ήπια και όλο το νερό, που στο μεταξύ είχε διαλύσει ένα μέρος από τη βανίλια και είχε γίνει σαν αρωματισμένο σορόπι (σορόπι, σορό-πι, Soro-s…), είπαμε για τα παλιά, για τον Ολυμπιακό επί Μπούκοβι και Γουλανδρή, για Υφαντή, Σιδέρη, Μποτίνο κ.α. ώσπου πέρασε η ώρα και πήρα τον ηλεκτρικό για Πειραιά.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, διάβασα και τούτο:
«Με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς, σ’ όλα τα παραπάνω βουνά και λαγκάδια, περιέχονται 48 εκατ. τόνοι ουρανίου (χώρια ο χρυσός…) προς 20δις δολάρια ο τόνος δηλ. συνολικά $960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά και είναι 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια!!!! Αν το διαιρέσουνε με το 10 εκατομμύρια, που είμαστε οι Έλληνες (χωρίς τους αλλοεθνείς), ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $96.000.000.000 (96 δισεκατομμύρια δολάρια!!!!)… ή 71 δισεκατομμύρια € (Ευρώ)… δεν είναι κι άσχημα, γι αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Τελικά, μου φαίνεται πως είμαστε οι πλουσιότεροι «φτωχοί» του κόσμου!
Κάτι είναι κι αυτό… Και κλείνω, με μια πολιτική πινελιά. Καλό θα είναι, ο πρωθυπουργός μας, αντί να γυρνάει με το ποδήλατο και ξανασπάσει το χέρι του, ή αντί να θαλασσοδέρνεται στο Σαρωνικό με τα κανώ, με κίνδυνο να πνιγεί, (και μείνουμε χωρίς πρωθυπουργό, σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες), ας βάλλει κράνος, ας πάρει πτύο και σκαπάνη, μαζί με το υπουργικό συμβούλιο και αντί να τρέχει στην Ευρώπη, εδώ και κει, ας πάρει τα βουνά. Εκεί είναι ο θησαυρός. Χρυσός, Ουράνιο κ.α. Ας πάρει μαζί του και την Παπαρήγα, με τους συντρόφους της, που ξέρουν από βουνό. Αφού με τέτοιο υπέδαφος είμαστε πάμπλουτοι, τι θέλουμε να ζητιανεύουμε;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Μενέλαος Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου