Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Συνεχίζεται η ένταση στο Κιργιστάν

Το Κιργιστάν βρίσκεται "στα πρόθυρα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής",αναφέρει ο εκδιωχθείς πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ σε σημερινή του δήλωση στην και απευθύνει έκκληση προς την διεθνή κοινότητα.

"Απευθύνω έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κρίσιμη κατάσταση στο Κιργιστάν που βρίσκεται στα πρόθυρα μίας ανθρωπιστικής καταστροφής",αναφέρει το κείμενο της δήλωσής του στην οποία αναγνωρίζει ότι ο στρατός και οι δυνάμεις της τάξης πέρασαν στον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης που σχηματίστηκε από την αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Εσωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δυνάμεις της τάξης του Κιργιστάν έλαβαν εντολές να βάλλουν εναντίον όσων προβαίνουν σε πλιάτσικο.

Δεκάδες Κιργίζιοι περιφέρονται σήμερα ανάμεσα στα ερείπια της κατοικίας του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, παίρνοντας τα βιβλία, τα διακοσμητικά ακόμη και τα σώματα καλοριφέρ που ανήκαν στον αρχηγό του κράτους, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία και λέγεται πως κατέφυγε στη γενέτειρά του μετά τα χθεσινά επεισόδια.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Μπισκέκ για να ζητήσουν την παραίτηση του Μπακίγεφ, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό, αυταρχισμό, ενώ η χώρα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση.

"Η εξουσία έκλεψε το λαό. Τώρα ο λαός κλέβει την εξουσία", είπε αυτόπτης μάρτυρας βλέποντας συμπολίτες του να φεύγουν κρατώντας τα λάφυρά τους.

Οι σκηνές λεηλασίας είναι πιο έντονες στο Μπισκέκ, στην έδρα της προεδρίας και της κυβέρνησης, όπου δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίστηκαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ για να τους εμποδίσει να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου.

Το πρωί εκατοντάδες Κιργίζιοι τριγυρνούσαν στους διαδρόμους και στον περίβολο του κτιρίου, ορισμένοι μεταξύ αυτών έφευγαν με έναν υπολογιστή στα χέρια, με λάστιχα και προφυλακτήρες των καμένων πλέον αυτοκινήτων των επισήμων.

Το τεράστιο οίκημα, το οποίο είχε ονομαστεί Λευκός Οίκος, φέρει σημάδια πυρκαγιάς, με τα περισσότερα παράθυρά του σπασμένα, με τρύπες στην πρόσοψή του και χιλιάδες σελίδες επίσημων εγγράφων πεταμένες εντός και εκτός του κτιρίου.

Σχεδόν 40 πυρκαγιές ξέσπασαν στο Μπισκέκ, καθώς μέλη της αντιπολίτευσης έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και οχήματα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σήμερα εκτεταμένη λεηλασία σε επιχειρήσεις και μουσεία.

Σε έξι μήνες οι προεδρικές εκλογές

Η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε σήμερα ότι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα σε έξι μήνες.

Η ανακοίνωσή αυτή γίνεται μια μέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Μπισκέκ μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας, κατά τις οποίες τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

"Η εξουσία είναι υπό τον έλεγχο της προσωρινής κυβέρνησης. Αυτό το οικοδόμημα του πολιτικού συστήματος θα λειτουργεί επί έξι μήνες για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα και να οργανώσει τη διεξαγωγή εκλογών, σύμφωνα με όλους τους δημοκρατικούς κανόνες", δήλωσε στον Τύπο.

Η αντιπολίτευση έχει υπό τον έλεγχό της κυβερνητικά κτίρια και υποδομές, το κοινοβούλιο, την αστυνομία, τα μέσα ενημέρωσης και τα αεροδρόμια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Akipress.

Η Οτουνμπάγεβα, ηγετική μορφή πριν από πέντε χρόνια στη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας, κατά την οποία ανετράπη ο Ασκάρ Ακάγιεφ και ανήλθε ο Μπακίγεφ στην εξουσία, είχε αποχωρήσει από τη νέα κυβέρνηση και εντάχθηκε στην αντιπολίτευση.

Το Κιργιστάν, που συνορεύει με την επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, απέκτησε την ανεξαρτησία του με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο πληθυσμός του είναι 5,3 εκατομμύρια κάτοικοι, σουνίτες μουσουλμάνοι.

Μπαν Κι Μουν: "Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η τάξη στο Κιργιστάν"

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμεραε ότι είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη στο Κιργιστάν όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι κατέλαβαν την εξουσία ύστερα από από μία αιματηρή εξέγερση.

"Είναι καιρός για επείγουσα εργασία για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη",είπε ο Μπαν σε ομιλία του στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη(OAΣΕ),στην Βιένη."Υπάρχουν δύσκολα κοινωνικά και οικονομικά θέματα που προκάλεσαν την αναταραχή",πρόσθεσε.

Στο μεταξύ,ο πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ δήλωσε ότι δεν παραιτείται από τη θέση του,σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα σε τοπική ιστοσελίδα.

Στην δήλωση που αποδίδεται στον Μπακίγεφ και ανέβηκε στον ιστότοπο www.24.Kg ,αναφέρει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι υπεύθυνη για τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τις τελευταίες ημέρες την χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Στην ίδια δήλωση αναφέρει ότι η αντιπολίτευση έχει τον έλεγχο του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.Δεν κατέστη δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα της δήλωσης στην ιστοσελίδα που υποστηρίζει ότι την έλαβε με e-mail.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Το Κιργιστάν "εισέρχεται σε μία νέα φάση"

Η Επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Αστον κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και είπε ότι είναι σημαντικό να καταστεί σαφές με ποιο τρόπο μία γρήγορη επιστροφή στην δημοκρατική και συνταγματική τάξη θα επιτευχθεί όταν μία προσωρινή κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία.

"Το Κιργιστάν εισέρχεται σε μία νέα φάση...όλες οι πλευρές πρέπει να είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν σε επικοδομητικό εσωτερικό διάλογο για ένα σταθερό και ενωμένο Κιργιστάν",είπε και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια εάν χρειαστεί για να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην επιστροφή της χώρας στην ηρεμία μετά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.

Η Μόσχα απέστειλε ενισχύσεις στη στρατιωτική της βάση

H Ρωσία απέστειλε περίπου 150 αλεξιπτωτιστές στη στρατιωτική της βάση στο Κιργιστάν,ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νικολάι Μακάροφ,την επομένη των βίαιων και αιματηρών συγκρούσεων στην χώρα αυτή της κεντρικής Ασίας.

Οι ενισχύσεις αυτές εστάλησαν στη ρωσική βάση Καντ,περί τα είκοσι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπισκέκ,για την προστασία των οικογενειών των ρώσων στρατιωτικών,είπε ο στρατηγός Μακάροφ,σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την επικεφαλής της ντεφάκτο κυβέρνησης του Κιργιστάν και πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάνεβα,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της,να μην ανεχθεί άλλη βία .

Ο Πούτιν αφού υποσχέθηκε "ανθρωπιστική υποστήριξη"για να μπορέσει η πρώην σοβιετική δημοκρατία να ξεπεράσει την κρίση,αρνήθηκε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης του προέδρου Μπακίγεφ ότι η Ρωσία είχε ανάμειξη στην εξέγερση.

"Κλειστή" η αμερικανική αεροπορική βάση

Οι πτήσεις από την αμερικανική αεροπορική βάση στο Κιργιστάν έχουν διακοπεί από χθες, μετά την πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπισκέκ ανακοίνωσε ότι η αεροπορική βάση στο Μανάς λειτουργεί κανονικά, ωστόσο οι νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν αναφέρουν ότι συνεχίζεται η αναστολή των πτήσεων.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο αντισυνταγματάρχης Τοντ Σόλτις, ο εκπρόσωπος των νατοϊκών δυνάμεων απάντησε: "Μέχρι στιγμής δεν πραγματοποιούνται πτήσεις. Ίσως αργότερα σήμερα υπάρξει αλλαγή".

Η αμερικανική στρατιωτική βάση στο Μανάς του Κιργιστάν θεωρείται καθοριστικής σημασίας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη και ανεφοδιασμό σε μη στρατιωτικό υλικό των στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Συγκλονισμένη η Γερμανία- Υπευθυνότητα προτείνει η Γαλλία

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα συγκλονισμένος για την αιματοχυσία στο Κιργιστάν,μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανατράπηκε σε μία βίαια εξέγερση.

"Είμαι συγκλονισμένος από τον μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών στο Κιργιστάν.Απευθύνω έκκληση στους υπεύθυνους να κάνουν το παν για να αποτρέψουν περαιτέρω βίαια επεισόδια και αιματοχυσία.Η χώρα έχει ανάγκη να βρεί τον δρόμο της προς την ασφάλεια και στην σταθερότητα το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο των συνταγματικών και δημοκρατικών θεσμών",τόνισε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Στο Παρίσι,εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία κάνει έκκληση πρός όλες τις πλευρές στο Κιργιστάν να "δείξουν υπευθυνότητα και να απορρίψουν κάθε μορφή βίας".

"Οπως οι ευρωπαίοι εταίροι μας,παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιργιστάν με ανησυχία και κάνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα,να απορρίψουν κάθε μορφή βίας και να αναζητήσουν με διάλογο μία ειρηνική λύση",τόνισε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Ρομαίν Ναντάλ. Η Γαλλία άνοιξε τον Δεκέμβριο μία μικρή διπλωματική αποστολή στο Μπισκέκ.


Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες στο Μπισκέκ

«Και οι 124 Έλληνες, που διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων του Κιργιστάν, Όλγα Κουπριάνοβα.

Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την κ. Κουπριάνοβα, είπε ότι οι Έλληνες δεν πήραν το μέρος καμιάς εκ των δύο αντίπαλων πλευρών και φοβούνται πολύ για το ενδεχόμενο εμφυλίου στη χώρα.

«Μένω ακριβώς στο κέντρο και τα παράθυρα του διαμερίσματός μου βλέπουν την κεντρική πλατεία. Όλα τα γεγονότα των δύο ημερών έγιναν μπροστά μου, σαν σε σκηνή θεάτρου», περιέγραψε χωρίς, ωστόσο, να διακρίνεται ιδιαίτερος φόβος ή αγωνία στη φωνή της.

Σε ολόκληρη την επικράτεια του Κιργιστάν ζουν περίπου 1.000 άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ενώ πριν από το 1991 (σσ. οπότε ξεκίνησε η μαζική παλιννόστηση στην Ελλάδα), έμεναν μόνο στην τότε πρωτεύουσα, Φρούνζε, περισσότεροι από 3.000 Έλληνες.

Η Όλγα Κουπριάνοβα γεννήθηκε το 1950 στην περιφέρεια Γιουζνο-Καζακστάνσκαγια του Κιργιστάν και σήμερα εργάζεται ως διευθύντρια σε επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Ο μισθός της είναι 300 δολάρια, ενώ, όπως τονίζει, μόλις ένα κιλό κρέας στοιχίζει επτά δολάρια.

«Οι εργάτες παίρνουν πολύ λιγότερα από μένα, περίπου 100 δολάρια. Είναι θεμιτό, η αντιπολίτευση να προσπαθεί να φέρει αλλαγή στη χώρα, να φέρει ανάπτυξη, γιατί η οικονομία της είναι απελπιστικά πεσμένη, ενώ κυριαρχεί διαφθορά, ακρίβεια και ανισότητα», λέει.

Σε μερικές ημέρες, η Όλγα Κουπριάνοβα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να τιμηθεί για την προσφορά της στην αναγέννηση της Ελληνικής Διασποράς στο Κιργιστάν, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Απόδημης Ελληνίδας», που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΣΑΕ.

http://www.athina984.gr/node/93404

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου